counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Житло в Польщі: чи варто купувати і у скільки обійдеться


Переглядів: 6029


Житло в Польщі: чи варто купувати і у скільки обійдеться

За останні кілька років кількість українців, які виїхали на заробітки до Польщі, значно збільшилась. Багато хто їде в цю країну не тільки на сезонні роботи, а й знаходить постійне працевлаштування. Крім роботи, в Польщі українці шукають і нерухомість.

Громадяни нашої країни виявилися серед лідерів у статистиці інвестицій у нерухомість сусідньої країни. Тільки в 2014 році українці купили 418 квартир, а в 2015 році цей показник зріс на 20-30%. У минулому році українці скупили найбільше серед іноземців нерухомості в Польщі - близько 64 тис. кв. м.

Такий попит на польське житло не дивний, оскільки серед усіх держав - членів ЄС Польща пропонує найбільш вигідні ціни на нерухомість. В середньому квадратний метр житла в Польщі обійдеться в 7 разів дешевше, ніж у Лондоні і в 5 разів дешевше, ніж у Парижі. При цьому житло в Польщі часто ще й дешевше, ніж аналогічне в Україні.

Більш того, оскільки ціни на нерухомість в Польщі ростуть приблизно на 10-20% в рік - це ще й непогана інвестиція.

Щоб купити будинок, потрібен дозвіл правоохоронців

Але не всю нерухомість купити в цій країні просто. Наприклад, для придбання будь-якої нерухомості в прикордонній зоні або сільськогосподарської землі площею понад 1 га українцям потрібно отримати дозвіл від польських правоохоронців, а саме Департаменту дозволів і концесій МВС Польщі. На результат іноді доводиться чекати кілька місяців.

Подібного дозволу не потребують іноземці, які вже проживають на території Польщі більше 5 років, або більше 2 років - в шлюбі з громадянином Польщі.

З квартирами в цій країні трохи простіше - для їх придбання дозвіл не потрібен. Якщо говорити про вторинний ринок нерухомості, то на ньому переважно представлені квартири з окремою кухнею. У новобудовах - кухня сполучена з вітальнею. Однак варто пам'ятати, що на польському ринку нерухомості забудовники орієнтовані на більш компактні варіанти житла, оскільки воно користується в цій країні більшим попитом.

Вартість нерухомості в Польщі

Ціни на житло в Польщі відрізняються в залежності від міста та району. Найбільшою популярністю користуються будинки в Варшаві, Вроцлаві, Гданську та Кракові. Так у Варшаві будинок площею в 150-200 кв. м. на вторинному ринку можна купити в середньому за 280 тис. доларів, а на первинному - за 240 тис. доларів.

Трохи дешевше обійдеться такий же будинок у Вроцлаві, Кракові та Гданську - близько 210 тис. доларів.

Щодо квартир, то, наприклад, у Варшаві житло в новобудові площею 40-60 кв. м. обійдеться в межах 80-115 тис. доларів. У Кракові за таке ж житло попросять від 65 до 100 тис. доларів. Приблизно стільки ж доведеться заплатити за квартиру на вторинному ринку в цих містах. Найдешевші квартири в Катовіце і Лодзі, там таке житло можна придбати від 50 тис. доларів.

 житло в Польщі, нерухомість в Польщі, квартири, будинки, вартість нерухомості, іпотека в Польщі

Купити, щоб здати в оренду

Також багато українців купують житло в Польщі для здачі в оренду. Найвигідніше це робити у великих містах, де присутній постійний потік трудових мігрантів і студентів. Наприклад, у Варшаві здати квартиру середньою площею 40-60 кв. м можна в середньому за 700 доларів на місяць.

Високими є також ціни на оренду житла в Кракові і Гданську.

житло в Польщі, нерухомість в Польщі, квартири, будинки, вартість нерухомості, іпотека в Польщі

Якщо власних заощаджень для придбання нерухомості в Польщі не вистачає, можна оформити в цій країні іпотеку з лояльними умовами під 7% річних.

Однак у борг у Польщі дають лише тим іноземцям, які мають дозвіл на проживання в цій країні, власний бізнес тут або отримують постійний дохід більше 2 тис. євро. Для того, щоб взяти кредит, потрібно мати 15% від повної вартості житла особистих коштів.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як залучити гроші: три ефективні способи
Як залучити гроші: три ефективні способи
Якщо ви хочете вирішити всі свої фінансові труднощі та залучити гроші в будинок, то рекомендуємо вам три надій....
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
На роботі людина проводить майже 30 відсотків усього життя Щоб забезпечити себе удачею, необхідно правильно на....
Змова на гроші та удачу
Змова на гроші та удачу
Змови на залучення грошей та удачі читаються у тому випадку, коли людина зазнає матеріальних труднощів і хоче ....
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Вплив Місяця можна і потрібно використовувати собі на благо Залучити удачу цього дня допоможуть точні рекоменд....
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
За допомогою перевірених грошових прикмет кожна людина зможе залучити в своє життя удачу та грошовий достаток,....
більше матеріалів
/-0,44737386703491-/ /-pc-/
Top