counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Не виконуєте рішення суду? Значить, вони прийдуть до вас! Перші приватні виконавці отримали посвідчення


Переглядів: 252


Не виконуєте рішення суду? Значить, вони прийдуть до вас! Перші приватні виконавці отримали посвідчення

7 липня 70 приватних виконавців, які протягом травня-червня успішно склали іспити, отримали посвідчення. Загалом з 15 травня по 4 липня в Міністерстві юстиції відбулося 6 іспитів для приватних виконавців. За їхніми результатами 94 людини через два тижні зможуть приступити до виконання своїх обов'язків.

«Працюйте чесно і в рамках правового поля. І хочу нагадати, що ми це свідоцтво видаємо і ми можемо його забрати або призупинити його дію», - зазначив заступник міністра юстиції Сергій Шкляр під час церемонії вручення посвідчень приватним виконавцям.

Початок роботи в Україні приватних виконавців є одним з найважливіших етапів судової реформи, оскільки зараз у нашій країні не виконуються понад 90% судових рішень. Приватні виконавці - європейська та американська практика. Приватні виконавці більш мотивовані втілити рішення суду, ніж державні, бо отримують 10% від суми судового стягнення, в той час як державні - всього - 2%.

Видачу посвідчень прострочили на півтора місяця

Однак такі слова виглядають дещо суперечливо на тлі порушень законодавства самим же Міністерством щодо перших, хто успішно склав кваліфікаційний іспит. Так, відповідно до закону "Про органи і осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів", посвідчення приватного виконавця особі видається протягом 10 днів з дня складання іспиту.

приватні виконавці, посвідчення приватного виконавці, Міністерство юстиції, робота виконавців

Однак приватні виконавці, які склали іспит 15 травня і кілька наступних "партій" отримали свій документ лише через 46 днів.

У Міністерстві юстиції нічого страшного в затримці видачі посвідчень, за кожне з яких його власник, до речі, заплатив 3200 грн, не бачать і вважають такий підхід на початку реформи нормальним.

«Я думаю, що це суто  технічно, поки замовили, поки надрукували. Можливо, не було керівництва, там же міністр підписує документи. Крім того, бажано було перший раз видати великій кількості осіб для того, щоб донести ті меседжі, які ми донесли. У мене взагалі свого часу була думка видавати кожному особисто і з кожним проводити коротку бесіду, але через брак часу я не можу цього зробити. Далі буде все краще», - запевнив заступник міністра юстиції Сергій Шкляр.

Офіційних скарг щодо несвоєчасної видачі посвідчень від приватних виконавців поки що не надходило, запевняє він.

Приватні виконавці зможуть почати роботу до кінця липня

Шкляр передбачає, що вже до кінця липня приватні виконавці, які отримали посвідчення, зможуть приступити до роботи. Однак попереду у них - величезний шматок роботи.

Новим виконавцям потрібно застрахувати свою діяльність, організувати роботу офісу, який представники Мін'юсту повинні перевірити на відповідність усім вимогам. На це вони мають 15 днів (і, швидше за все, вже тут міністерство виконавцям затягувати час не дасть). І тільки після цього вносяться дані про кожного з виконавців до відповідного Єдиного реєстру. Тільки ті особи, інформація про яких внесена до цього реєстру, отримають право здійснювати діяльність.

«Зараз шайба на боці тих, хто отримав свідоцтва, ми зволікати не будемо. Показуйте страховку, офіс, ми вносимо до реєстру, реєстр готовий, йдете до НАІС (ДП «Національні інформаційні системи». - АСН), там 2-3 дні навчання, як користуватися реєстром, і видача електронного ключа, і нехай працюють», - зазначив Шкляр .

Тим часом представники ОБСЄ наполягають - для повноцінного запуску системи виконання судових рішень в найкоротші терміни Міністерству юстиції необхідно набрати цілу тисячу приватних виконавців, так як навіть 500 на всю Україну - недостатньо.

З реалізацією цих побажань міжнародних спостерігачів у Міністерстві юстиції також спостерігається зволікання. У відомстві навіть не готові повідомити, коли почнеться наступна хвиля кваліфікаційних іспитів приватних виконавців. Кажуть, кваліфікаційна комісія ще навіть не збиралася і не приймала рішення щодо цього.

Разом з тим представники міжнародної організації, що спостерігали за ходом іспитів, впевнені - вони проходили прозоро, незважаючи на те, що в них було введено не передбачену законом практичне завдання, яке перевірялося вручну комісією. Водночас спостерігачі анонсували заміну деяких елементів тесту.

«Не автоматизована система відповідає провідним міжнародним практикам. Звичайно, за результатами перших випробувань ці тести будуть переглядатися. Ми вже проводили інтерв'ювання з низкою приватних виконавців, які склали успішно іспит і вже почули їхній фид-бек», - зазначила керівник програми «Верховентсво права» координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Ступницька.

Законодавчі колізії в роботі приватних виконавців

Однак приватний виконавець Андрій Авторгов, який набрав чи не найбільшу кількість балів з усіх екзаменованих (97,5 з 100 можливих), переконаний - третій етап іспиту - практичне завдання, суперечить закону.

«В законі зазначено про автоматизоване анонімне тестуванні. Хоча розробники тестів кажуть, що практичне завдання теж автоматизовано, але, на моє переконання, воно не є автоматизованим, так як оцінюється комісією, а не системою тестування», - підкреслив приватний виконавець.

Більше того, Авторгов зазначив, що і в подальшому робота приватного виконавця буде нелегкою через протиріччя, що залишилися в законі.

Наприклад, згідно із законом, приватний виконавець має право стягувати винагороду, але не має права стягувати виконавчі документи на свою користь. А постанова про стягнення винагороди є саме виконавчим документом. Виходить, що приватний виконавець не має права стягувати на свою користь свою ж винагороду.

Аналогічна ситуація зі штрафами, які стягуються на користь держави, каже юрист.

«Приватний виконавець не має права виконувати рішення, де стягувачем є держава. Тобто він формально не може стягнути штраф. Тому доведеться постанову про стягнення штрафу, яка є засобом впливу на боржника, направляти в державну виконавчу службу, а щодо винагороди - направляти іншому приватному виконавцю», - пояснив Авторгов.

Суму стягнень обмежили

Загалом приватні виконавці мають право працювати з усіма судовими рішеннями, які не виконуються, за винятком рішень, де стягувачем або боржником є ​​держава, а також рішення щодо гострих соціальних питань: виселення або вселення фізичних осіб, передача дитини від одного батька до іншого або опікунам і тому подібне.

За перший рік роботи приватний виконавець повинен довести свою ефективність і сумлінність, розповідають в Мін'юсті. Тому для них ввели певні обмеження.

Зокрема, до 1 січня 2018 року виконавці можуть займатися тільки тими рішеннями, сума стягнення за якими не перевищує 6 млн грн, а наступні півроку - ця сума не повинна не перевищувати 20 млн грн. І тільки після того, як приватний виконавець пропрацював рік, він може виконувати рішення, де сума стягнення понад 20 млн грн.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої професійні цілі та амбіції Постарайтес....
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на піку, що зробить вас неперевер....
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Ніч повного місяця вважається найзагадковішою У цей час Сонце, Земля і Місяць знаходяться практично на одній п....
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
більше матеріалів
/-0,37046313285828-/ /-pc-/
Top