counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Як добровольці урівнялися в правах з атовцями і чому ветеранам важливо знати про свої права


Переглядів: 192


Як добровольці урівнялися в правах з атовцями і чому ветеранам важливо знати про свої права

14 липня депутати Дніпропетровської облради на сесії збираються розглянути визнання 85 учасників бойових дій, в тому числі і колишнього лідера "Правого сектора" а нині позафракційного народного депутата України Дмитра Яроша, бійцями-добровольцями. Ще у минулому році Дніпропетровська обласна рада одною з перших вирішила визнати учасниками бойових дій осіб, які добровільно, поза межами призову взяли у руки зброю і пішли на фронт захищати батьківщину.

Потім при облраді створили комісію, яка розглядає документи бійців і виносить кандидатури для голосування на сесію, а там уже депутати голосують за визнання добровольців на регіональному рівні. У березні 2017 року Дніпропетровська обласна рада визнала учасниками бойових дій 30 добровольців і прирівняла їх у правах до учасників АТО.  

Звідки виникла ініціатива визнавати добровольців на регіональному рівні

Як відомо, Верховна Рада на загальнодержавному рівні так і не визнала добровольців учасниками бойових дій на сході. Наприклад проект Закону «про соціальний і правовий статус осіб, які брали участь у бойових діях у складі добровольчих формувань у період проведення антитерористичної операції на сході України захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України» навіть не був включений до порядку денного парламенту.

Про причини такого ставлення депутатів до своїх захисників можна довго дискутувати та сперечатися, утім ідея, як обійти цю проблему виникла спонтанно, розповіла АСН координатор львівського Штабу Національного Руху "ДІЯ" Олена  Живко.

«Мені у відділі соціального захисту на очі потрапив проекту рішення Львівської міської ради, підписаний В’ячеславом Чорноволом, про визнання бійців УПА воюючою стороною. Ми проаналізували законодавство, подивилися, що це – в компетенціях місцевих рад і вони на місцевому рівні можуть надавати  статуси бійцям, які з самого початку, добровільно без жодних привілеїв від держави пішли воювати», - каже Олена.

За її словами, саму процедуру активісти розробили досить швидко і так само швидко внесли відповідні пропозиції у всі облради країни. Так що всі області України за виключенням Полтави та Вінниці, урівняли добровольців у правах з атовцями.

Поки не визнані добровольці на території Донецької і Луганської областей, адже там діють військово-цивільні адміністрації, там по іншому приймаються рішення і інші повноваження.

Примітно, що Запорізька обласна рада прийняла таке рішення з власної ініціативи. Водночас варто зауважити, що воно має рекомендаційний характер, тобто – визнати бійців-добровольців воюючою стороною і звернутися до Верховної Ради, Президента з проханням визнати добровольців на всеукраїнському рівні. Тобто, у області не надається посвідчення і разова матеріальна допомога.

Власне, у всіх облрадах депутати разом з рішенням про визнання добровольців воюючою стороною, голосували і за звернення до Верховної Ради та Президента України з проханням визнати добровольців на всеукраїнському рівні.

Що дає така ініціатива добровольцям?

Не всі міста одразу після отримання добровольцем статусу поспішають закидати його пільгами, каже Олена. Десь надається фінансова чи матеріальна допомога, десь – не надається.  

Водночас, за словами координатора львівського Штабу Національного Руху "ДІЯ", далеко не у всіх областях добровольці знають, що мають право на певні пільги та виплати. Наприклад, на Львівщині цей статус отримали близько 100 добровольців, а в Тернопільській та Івано-Франківській областях їх значно більше, оскільки відповідні комісії там почали роботу набагато раніше.

До слова, рішення про визнання добровольців можуть ухвалювати окремі міські ради чи громади. Наприклад, Львівська міська рада прирівняла своїм рішенням бійців-добровольців в правах до учасників бойових дій та запустила в роботу відповідну програму.

Наприклад, бійці-добровольці, які проживають на території Львова мають право 75% знижку на ЖК-послуги і дуже багато інших привілеїв, якими наділені решта учасників бойових дій.

«Кожна область встановлює свої пільги. Хлопці мають право звертатися з проханням про надання земельної ділянки, вони користуються безкоштовним проїздом, правда, бувають випадки, що водії не підвозять; отримують одноразову допомогу по місцю реєстрації, в сільських радах. У нас один боєць пішов на державну форму навчання на цьому посвідченні, в Києві комісія сказала, що цих документів достатньо, і він може вчитися як учасник бойових дій на державній формі навчання», - розповідає Олена.

Зрозуміло, що бійцям Української добровольчої армії (ДУК, також пов’язана з Д.Ярошем) було найпростіше повідомити про те, що вони мають право на певні пільги, оскільки є база з їхніми контактами.

«Але, наприклад, навіть у Львові більшість бійців «Айдару» про свої права ще не знають, утім «ДІЯ» намагається відшукати їх через представників громадських організацій і волонтерів та поінформувати про можливість отримати статус», - повідомила активістка.  

Скільки ж в Україні ветеранів і чому їх важко порахувати

Проблема з обліком та підтримкою ветеранів війни в Україні дуже велика, адже немає загальної статистики щодо їх кількості та даних щодо їх потреб, розповідає юрист-аналітик громадської організації «Юридична сотня» Станіслав Івасик.

«За даними Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО, станом на 1 січня 2017 року внаслідок бойових дій на Сході України загинуло 3 460 військовослужбовців та близько 300 000 осіб отримали статус учасника бойових дій. До прикладу за даними служби в Дніпропетровській області є майже 24,5 тис. учасників бойових дій, а за даними ОДА трохи більше 19 тис осіб», - каже він.

Як пояснив заступник директора департаменту  по роботі з ветеранами війни та учасниками антитерористичної операції Державної служби з прав ветеранів війни Руслан Кучук, різниця в кількості учасників бойових дій виникла через те, що далеко не всі учасники бойових дій проінформовані про те, що мають зареєструватися в управлінні соцзахисту.

«У нас реєстр ветеранів ведеться силовими відомствами, їм надали статус, нас проінформували і ми в реєстр ввели. Але особа з посвідченням яке йому видали має ще піти в управління соцзахисту і тільки тоді людина набуває право на пільги»,- наполягає Кучук.  

Хто найкраще підтримує ветеранів і добровольців, а де їм живеться найгірше  

Найкраще забезпечують соціальним захистом учасників АТО у Львові та Дніпрі, непогано у Луцьку та Херсоні. Натомість найгірше надають соціальну допомогу ветеранам антитерористичної операції у Києві, Одесі та Київській області.

У Києві, де минулого місяця добровольців прирівняли у статусі до інших учасників АТО, поки немає жодної цільової програми щодо соціального захисту ветеранів бойових дій на сході.  

Загалом, практично у всіх регіонах ветерани дуже обмежені в отриманні інформації про їхні права та пільги. Якщо у Львові, наприклад, існує єдиний Центр надання допомоги учасникам бойових дій, де ветеран може отримати повний спектр допомоги, то у інших містах він муситиме пройти сім кіл пекла, перш ніж доможеться належної йому допомоги.

Не рівня столиці, яка пасе задніх у питанні підтримки ветеранів, Луцьк, Кропивницький, Кривий Ріг, Жовті Води, Дніпро – тут є присутні міські цільові програми допомоги ветеранам. Їхні бюджети є навіть значно більшими за обласні.

Наприклад бюджети цільових програм Львова та Дніпра більші за бюджети усіх 11 областей разом взятих, де існують подібні проекти.    

Юрист Віктория Лавренюк розповідає, що одним із найпоширеніших видів соцзахисту учасників АТО є грошова допомога, але на місцевих рівнях є і додаткові види підтримки. Наприклад, у Дніпропетровській області передбачено найбільшу кількість видів матеріальної допомоги - 14 видів.

У Волинській, Тернопільській та Львівській областях ветеранам АТО надають пільгові кредити, проценти за якими сплачуються з місцевого бюджету. Зазвичай ці кредити видаються на власну справу.

Пільги щодо забезпечення освітою отримують діти учасників АТО. У Києві передбачене першочергове влаштування дітей воїнів до дошкільних навчальних закладів. У Львові та Чернігові такі діти мають право на безоплатне харчування у дошкільних навчальних закладах та у загально освітніх закладах комунальної власності.

У Дніпрі діє повністю автоматизована система отримання земельної ділянки - достатньо звернутися в одне віконце з єдиною заявою, всі інші документи для вас зберуть фахівці.

В Івано-Франківській області по всіх поліклініках, в усіх медзакладах є окремий кабінет для учасників АТО. Коли людина туди звертається там вона може оформити всі довідки чи направлення.

Як бачимо, визнання добровольців учасниками бойових дій значною мірою впливатиме на їхнє подальше життя та зворотню інтеграцію у суспільство. Власне, як і будь-якого іншого учасника війни на Донбасі.

За даними соціологічного дослідження GFK Group на 2016 рік 15% опитаних ветеранів взагалі не знають про наявні у них пільги у сфері медичного забезпечення, а 85% хотіли б ознайомитися більш детально про власні права. Не здійснюється жодних заходів в усіх областях щодо інформування учасників АТО щодо їх прав в сільській місцевості.  

Тетяна Стець, Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Дуже часто різні речі переходять нам від інших людей: щось ми купуємо, щось знаходимо, щось отримуємо у спадок....
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Короткі змови, звані шепітками, здавна використовувалися знахарями та цілителями для досягнення певних цілей Е....
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
Всі хочуть бути щасливими, але часом ми зустрічаємо на шляху перешкоди, що заважають нам це зробити Експерти р....
більше матеріалів
/-0,44508409500122-/ /-pc-/
Top