counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Як "Катарська криза" відіб'ється на ціні газу в світі і чи переросте вона у відкриту війну


Переглядів: 114


Як Катарська криза відіб'ється на ціні газу в світі і чи переросте вона у відкриту війну

Саудівська Аравія, ОАЕ, Бахрейн і Єгипет 3 липня на 48 годин продовжили дію свого ультиматуму Катару. Це рішення оприлюднив телеканал Al Arabiya. Країни пішли назустріч Кувейту, який зберігає нейтралітет і є посередником у переговорах між Катаром і арабськими країнами.

Дипломатичні відносини між 9 країнами і Катаром були розірвані на початку червня. Спочатку про розрив дипвідносин заявили Бахрейн, Саудівська Аравія, Єгипет, Об'єднані Арабські емірати, Ємен, Мальдівські острови, влада східної частини Лівії і острівна держава Маврикій, що розташована на схід від Мадагаскару. Пізніше до них приєдналася Мавританія.

Всі ці країни звинуватили Катар у підтримці екстремістів і терористів ІДІЛ, угруповань «Брати мусульмани» і «Аль-Каїда», а також сектантських організацій. Крім того, військова коаліція в складі Єгипту, Бахрейну, ОАЕ та інших країн припинила участь Катару в операції проти «Ісламської держави».

6 червня в газеті Financial Times вийшов матеріал, в якому повідомлялося, що Катар заплатив терористам ІДІЛ близько $1 млрд викупу за членів королівської сім'ї, яких два роки тому викрали в Іраку під час соколиного полювання в пустелі Наджаф поблизу кордону з Саудівською Аравією. За даними журналістів, в полон було взято 26 членів королівської сім'ї Катару, а також «50 бойовиків, захоплених джихадистами в Сирії». Катар у квітні передав гроші пов'язаному з «Аль-Каїдою» угрупованню, що воює в Сирії, і службам безпеки Ірану.

Розрив дипломатичних відносин до 23 червня переріс в ультиматум з 13 пунктів. У переліку були вимоги знизити рівень дипломатичних і військових відносин з Іраном, закрити турецьку військову базу, відмовитися від втручання у внутрішні справи сусідів, але підтримувати їх загальну політику.

Від країни вимагають:

- закрити супутникову телевізійну мережу «Аль-Джазіра» та інші, які фінансуються з катарських інвестфондів, контрольованих правлячою сім'єю;

- припинити будь-які контакти з представниками політичної опозиції в Саудівській Аравії, Єгипті, ОАЕ і Бахрейні;

- видати Саудівській Аравії, ОАЕ, Бахрейну та Єгипту "терористів" і інших людей, які розшукують ці країни

- припинити в будь-якому вигляді виділяти кошти "терористам";

- погодитися на перевірку виконання всіх цих вимог.

Катару дали 10 днів на виконання всіх умов, тоді або дипломатична блокада буде знята і відносини відновлені, або криза посилитися.

Наступного ж дня влада Катару відхилила вимоги арабських країн з тієї причини, що вони «нерозумні і недієві». Глава Катару шейх Саїф бен Ахмед Аль Тані заявив, що список вимог арабських країн підтверджує, що протиправна блокада не має нічого спільного з боротьбою з тероризмом. Також влада Катару ухвалила рішення звернутися до суду через блокаду емірату. У Нацкомісії з прав людини Катару заявили, що наймуть швейцарську юридичну фірму для отримання компенсацій постраждалим від ізоляції.

Не залишилась осторонь катарської кризи і влада США як світової наддержави і гаранта світової безпеки. 3 липня прес-служба Білого дому повідомила, що президент США Дональд Трамп провів телефонну розмову з лідерами Саудівської Аравії, ОАЕ і Катару. Трамп підкреслив важливість зупинити фінансування тероризму, але й одночасно встановити стабільність у регіоні.

Раніше Трамп назвав своєю заслугою рішення країн Перської затоки розірвати дипломатичні відносини з Катаром. «Так добре бачити, що візит до Саудівської Аравії, до короля з 50 країнами вже окупається. Вони заявили, що займуть жорстку позицію щодо фінансування екстремізму, всі згадки тоді вказували на Катар. Можливо, це буде початком кінця жаху тероризму», - заявив Трамп у Twitter.

Катарська криза дивним чином збіглася з активізацією дипломатичних відносин цієї країни з Росією. Зокрема, країни домовлялися про спільний видобуток вуглеводнів у РФ.

Відзначимо, що ситуація з Катаром може серйозно вплинути і на світову економіку, так як країна є одним з найбільших постачальників скрапленого газу в світі. За даними GIIGNl Report 2017, Катар експортував в 2016 році 79,6 млн т зрідженого природного газу, 52,7 млн ​​т було відправлено в Азію і 17,9 млн т у Європу.

Серед найбільших покупців катарського газу стали Велика Британія - 7,3 млн т, Франція - 0,5 млн т, Туреччина - 0,68 млн т, Італія - ​​4,14 млн т. У Польщу Катар поставив у 2016 році 0,76 млн т . Тепер же, коли сталася конфронтація між Катаром і арабськими країнами, та ж Саудівська Аравія може максимально ускладнити торгівлю газом.

Катар ніколи не ставив собі за мету завести власне сільське господарство. Раніше майже 80% продуктів харчування надходило в цю країну через територію Саудівської Аравії. Але з початком кризи Катар втратив можливість закуповувати продукти. Туреччина та Іран очікувано взялися підгодовувати країну гуманітарною допомогою, але, очевидно, довго країна так не протягне і місцеві жителі, остерігаючись дефіциту, запасаються продуктами наперед.

Тим часом Європа, яка ризикує залишитися без катарського газу, остерігається, що дипломатичний конфлікт може перейти в справжнісіньку війну. Зокрема, таке застереження висловив міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель.

"Є небезпека, що ця суперечка може перетворитися на війну", - сказав німецький міністр.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 25 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 25 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Тамари Глоби на 25 квітня 2024 року попереджає про можливі значні зміни у житті цього дня Рекомен....
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронські обряди — це простий і позитивний спосіб залучити до життя позитивні зміни За допомогою невигадливи....
Як здійснити бажання. Пишемо листа до небесної канцелярії
Як здійснити бажання. Пишемо листа до небесної канцелярії
Техніка виконання бажань - це не чаклунство і не магія На жаль, ні в кого з нас немає чарівної палички, ні джи....
Грошові дні: коли фінансовий успіх сам піде до вас в руки
Грошові дні: коли фінансовий успіх сам піде до вас в руки
У кожному місяці є дні, сприятливі для будь-яких фінансових операцій Астрологи називають їх грошовими
7 защитных оберегов, которые доступны каждому
7 защитных оберегов, которые доступны каждому
У повсякденному житті нас часто чатують на клопоти та неприємності Використання оберегів та захисних талісмані....
більше матеріалів
/-0,49859714508057-/ /-pc-/
Top