counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

«Схеми» підозрюють голову виконавчої служби Мін’юсту у втручанні в систему торгів «СЕТАМ»


Переглядів: 1418


«Схеми» підозрюють голову виконавчої служби Мін’юсту у втручанні в систему торгів «СЕТАМ»

Широко розрекламований майданчик продажу арештованого майна СЕТАМ потрапив у епіцентр гучного скандалу. Окремі його користувачі заявили, що підозрюють сервіс у шахрайстві, оскільки привабливі лоти, такі як конфісковані автомобілі, земельні ділянки та квартири, йдуть з молотка задешево, навіть коли хтось пропонує за них куди більші гроші. На скарги відреагувала поліція і навіть порушила кілька справ. 

Та доки їх результату немає, проблему дослідили  журналісти програми «Схеми», яка є спільним проектом телеканалу UA:Перший та Радіо Свобода. За результатами свого власного розслідування журналісти запідозрили, що таким чином збагачуватись на продажі конфіскованого майна може керівник виконавчої служби України Дмитро Поліщук

Нагадаємо, у 2014 році міністр юстиції Павло Петренко з гордістю презентував новий онлайн-сервіс продажу арештованого державою майна СЕТАМ. Його головний пріоритет, казав тоді міністр – він абсолютно прозорий і адмініструється державою. А виставляють на СЕТАМ все конфісковане майно від канцелярського приладдя та панчіх до автомобілів та будинків. Купити майно може кожен, перемігши у чесному аукціоні.    

Дійсно, коли б все працювало так, як описував міністр, то корупцію у сфері реалізації конфіскованого майна вдалося б викорінити повністю і одразу. Але щось пішло не так. На форумі сайту СЕТАМ користувачі почали публікувати критичні зауваження – мовляв їхні заявки спочатку відображаються під час аукціону, а потім зникають і лот дістається учаснику, який поставив меншу ставку, ніж пропонували вони. 

«Схеми» підозрюють голову виконавчої служби Мін’юсту у втручанні в систему торгів «СЕТАМ»

«Схеми» підозрюють голову виконавчої служби Мін’юсту у втручанні в систему торгів «СЕТАМ»

Особливо часто таке ставалося під час продажу дорогих лотів.  Наприклад, журналісти «Схем» розказують ситуацію з продажем автомобіля преміум класу Volkswagen Touareg 2013 року випуску. На початку 2017 року на СЕТАМ його продали за 670 тис. грн, в той час як ринкова вартість авто стартує від 740 тисяч грн і може сягати 1,3 млн грн. Причому, йдеться у програмі, учасники аукціону заявили, що робили значно більші ставки, ніж кінцева ціна, але їхні ставки з невідомих причин під кінець торгів просто зникли. 

Інша ситуація, про яку пишуть журналісти: участь у сумнівному аукціоні СЕТАМ члена правління партії Демократичний альянс Максима Черкасенка, що стало приводом для обшуку у його будинку в травні цього року. Як повідомляється у програмі, підставою стала участь дружини Черкасенка в електронних торгах на придбання 3-кімнатної квартири у Коцюбинському, що неподалік Києва.

Саме подружжя наполягає на своїй невинуватості: «Ми прокинулися о 9 ранку, вирішили подати заявку, першими поставили і далі чомусь цілий день не було ніяких ставок. Потім під кінець робочого дня з'явилися інші ставки і згодом торги припинилися через технічні причини», - розповіла журналістам дружина Черкасова - Тетяна Стаханова.

Та виявляється, що саме під час цих торгів поліцією було зафіксовано несанкціоноване втручання в систему СЕТАМ. У Нацполіції  з’ясували, що невідомі, отримавши до онлайн торгів із правами адміністраторів підробляти результати торгів, значно занижуючи вартість лотів.

«Під час проведення онлайн торгів за лотами щодо арештованих квартир, земельної ділянки та автомобіля преміум класу державі було завдано збитків на загальну суму понад 2 млн грн. Ще один аукціон було анульовано», - зазначено в офіційному повідомленні Національної поліції.

Наразі правоохоронці здійснюють досудове розслідування у даній кримінальній справі, доступ до матеріалів якої вдалося отримати і журналістам «Схем». Зокрема журналісти повідомили, що учасники торгів, яким вдалося викупити Volkswagen Touareg за ціною всього на 100 грн вищою від стартової, чи 15 соток землі у елітному селищі Ходосіївці - за 400 тис. грн. при наявності вищих ставок інших учасників, здійснювали вхід в систему СЕТАМ з будівлі, якою управляє комунальне підприємство «Обрій» і має в ній свій офіс.

А цим підприємством керує такий собі Олександр Порядінкум директора департаменту виконавчої служби міністерства юстиції Дмитра Поліщука. У своїй декларації останній навіть повідомив, що у 2007 році позичив у Порядіна 500 тис. грн. Далі – більше, у машині Порядіна слідчі знайшли цілу теку з внутрішньою документацією Міністерства юстиції і оригінали деяких документів, а саме виконавча служба передає на продаж через СЕТАМ усе конфісковане майно і саме цей орган заздалегідь має інформацію про майбутню стартову ціну кожного лоту.

Як так сталося, що документи відомства опинилися у руках сторонньої людини, Поліщук журналістам «Схем» пояснити не зміг:

«Я прошу вибачення, але будь-які коментарі з цього приводу я давати не можу, оскільки триває слідство, з матеріалами цієї справи я не знайомий, тому прокоментувати нічого не можу», - відповів він.

Тим часом у міністерстві юстиції готові вживати заходів, якщо слідство доведе чиюсь провину. Але поки чекають результатів розслідування правоохоронців.

«В міністерстві юстиції наразі немає підтвердження щодо наявності будь-яких зв’язків між особами, які підозрюються у здійсненні спроб несанкціонованого втручання в роботу системи СЕТАМ з представниками Державної виконавчої служби Мінюсту або державного підприємства СЕТАМ», - відповіли у прес-службі відомства на запит журналістів програми «Схеми».

Утім у Національній поліції журналістам взагалі не надали офіційних коментарів щодо ходу розслідування даної справи. Однак, судячи з того, що дружину Максима Черкасенка, яка фігурує у провадженні, з травня ще жодного разу навіть не викликали на допит, результатів доведеться чекати чимало часу, йдеться у програмі.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
20 квітня 2024 року є слушним моментом для встановлення порядку як на роботі, так і в особистому житті Цей пер....
Обряд на швидкі гроші
Обряд на швидкі гроші
Гроші потрібні всім і завжди, але якщо хочеться отримати їх швидко, ознайомтеся із простим обрядом на швидкі г....
Эффективные шепотки на любовь
Эффективные шепотки на любовь
Пошепки — це прості та швидкі змови, але при цьому дуже дієві, якщо скористатися ними правильно Дізнайтеся най....
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
більше матеріалів
/-0,44802594184875-/ /-pc-/
Top