counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

АНБ Вірус Petya, який "Втік", може стерти людство з лиця землі. Що врятувало Україну


Переглядів: 4129


АНБ Вірус Petya, який Втік, може стерти людство з лиця землі. Що врятувало Україну

Журналісти американського видання The New York Times з'ясували, що вірус Petya, за допомогою якого 27 червня була проведена масштабна міжнародна кібератака, був викрадений з арсеналу Агентства національної безпеки США (National Security Agency, NSA), яке його ж і створило.

У статті наголошується, що вже двічі вірус американського виробництва обернули проти партнерів США - Великої Британії та України. У The New York Times стверджують, що вірус розробили в США, а само АНБ приховує свою причетність до його розробки.

У тому, що вірус Petya був розроблений в АНБ США не сумніваються ні офіцери американської розвідки, ні в Microsoft. Так, президент компанії Microsoft Бред Сміт прямо заявив, що Агентство національної безпеки стало джерелом «вразливостей», які призвели до хаосу. Він закликав агентство «звернути увагу на загрозу цивільному населенню, яка походить від накопичення цих вразливостей».

Ще на початку 2015 року експерти попереджали - настає час глобальних кібервійн. З цією метою в США і почали розробляти шкідливі програми, здатні вивести з ладу об'єкти критично важливої ​​інфраструктури супротивника.

Сюди входить банківський сектор, електро- і водопостачання, промисловість і транспорт. Дуже схожий сценарій розвивався під час атаки вірусу Petya - з ладу вивели банки, супермаркети, АЗС, аеропорт «Бориспіль» і «Укрзалізницю», «Київенерго» і «Дніпроенерго», водоканали, метро і навіть Чорнобильська АЕС була змушена моніторити ситуацію в ручному режимі .

У свою чергу в Міноборони заявили про те, що успішно відбили кібератаку і вона не вплинула на управління військами і виконання завдань у зоні АТО на Донбасі. За словами міністра оборони України Степана Полторака, у відомстві за допомогою НАТО створюється підрозділ, який буде реагувати на кіберзагрози.

Але потрібно визнати, що, швидше за все, Україну від більш масштабної катастрофи врятувала бюрократія і загальна технічна відсталість країни. Якби ми мали все більш комп'ютеризоване - проблем було б у рази більше. Але в Кабміні і в Верховній Раді досі звично використовують папір, а не комп'ютери для зберігання документації, незважаючи на всі спроби запровадження електронних реєстрів та інші модернізації, так що обійшлося малим переляком.

До 30 червня «запрацювали» комп'ютери і у поліції, тому вірусу Petya дали назву «кріптолокер» (програма-вимагач, яка блокує файли на комп'ютері) і заявили про понад 2000 повідомлень про вірус, що поширився в Україні.

Як повідомили в компанії ESET, яка є розробником антивірусного ПЗ, на Україну припало 75,24% заражень від загальної кількості в світі. На Німеччину - 9, 06%, на Польщу - 5,81%. Далі йде Сербія (2,87%), Греція (1,39%), Румунія (1,02%). На Росію припало 0,8%.

NSA, США, Україна, вірус, Microsoft, Petya, кіберполіції, кібератака


Як відзначають у NYT, остання кібератака викликала в американському суспільстві хвилювання в зв'язку з відсутністю гарантії потрапляння кіберзброї в руки супротивника. За інформацією видання, кіберзброю США раніше вже використовували в атаках. Зокрема, були помічені елементи вірусу Stuxnet, який виводив з ладу центрифуги в Ірані.

«Оболонка, яка вимагала у користувачів викуп за файли, була лише димовою завісою, за якою була прихована мета - повне знищення комп'ютерів. Якщо в WannaCry був вбудований запобіжник, який потім виявили і використовували для нейтралізації вірусу, в Petya не було такого механізму», - заявили журналісти.

Після двох кібератак за останні 2 місяці стало зрозуміло, що перед світовою спільнотою постає питання про розробку та впровадження міжнародних стандартів поведінки в інтернеті на рівні держави. Експерти відзначають, що людство поки не до кінця розуміти небезпеку, яку несуть в собі складні віруси і в які загрози людству подібні атаки можуть перерости. У АНБ ж, де могли розробити такий вірус, пред'являти людству "антидот" не поспішають.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
більше матеріалів
/-0,29165410995483-/ /-pc-/
Top