counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Як поводитися під час грози і чому варто викинути парасольку


Переглядів: 329


Як поводитися під час грози і чому варто викинути парасольку

За останню добу, 29-30 червня, через негоду в західних і північних областях було знеструмлено майже 900 будинків, а від ураження блискавкою загинуло 4 людини. Більше того, чергова хвиля грозових дощів знову насувається на Україну і в продовж літа ураганів синоптики прогнозують чимало.

Характерними ознаками нинішнього літа є дуже різка зміна погоди, урагани починаються раптово і так само швидко вщухають, тому нагадати правила поведінки під час грози буде аж ніяк не зайвим.

Найпоширенішою помилкою, якої припускаються люди під час грози - це коли ховаються під деревами. Якщо ви опинилися в грозу на відкритій місцевості і не маєте можливості сховатися в будівлі або машині, потрібно, навпаки - подалі відійти від дерев і високих будівель, а також уникати пагорбів і височин.

Найкраще сховатися в кущі, у них блискавка ніколи не влучає. Ще краще - в канаву, якщо вона є поблизу.

Якщо ж і чагарників, і канав немає, то в такому випадку шукайте групу дерев, перебувати під ними більш безпечно, ніж під тими, що самотньо стоять на відкритій місцевості. Але пам'ятайте, найбільш небезпечними провідниками струму є дуб, тополя, ялина та сосна. Дуже рідко блискавка влучає у вербу і клен.

Якщо гроза застала вас на березі водойми або під час купання, потрібно терміново вийти з води. Однак при цьому плисти потрібно спокійно і повільно. Найкраще - вийти з води і відійти від берега більш ніж на 100 метрів.

Особливо небезпечно під час грози плавати на човні, оскільки блискавка має властивість влучати в предмети, що піднімаються над поверхнею води. В такому випадку краще вибратися на берег. Але якщо це неможливо - дістаньте весла з води і сидіть нерухомо.

Якщо під час грози ви перебуваєте в автомобілі, не виходьте з нього, закрийте вікна і опустіть антену, якщо вона є.

Перебуваючи в горах під час негоди, не варто притулятися до скель і бути ближче 10-15 метрів від високих вершин. Також варто пам'ятати, що глинистий ґрунт небезпечніший за пісок і кам'янистий грунт.

      Крім того, під час грози забороняється:

              - розбивати табір на узліссі;

              - перебувати на відкритому просторі в мокрому одязі;

              - розмовляти по телефону;

              - бути поблизу металевих предметів;

              - користуватися електроприладами (вдома).

Під час грози не можна бігати і кучкуватися. Краще ховатися поодинці, бо розряд протікає через контакт людських тіл. Також варто зняти з себе всі металеві предмети і відставити ті, які розташовані поруч.

Тіло повинно мати якнайменше точок дотику із землею. Краще сісти навпочіпки, звести ноги разом, а голову покласти на коліна, прикривши руками. При можливості підстеліть собі поліетиленовий пакет або, наприклад, сухі гілки для ізоляції від землі.

Якщо ви перебуваєте на дачі, закривайте під час сильної грози вентиляційні отвори, димоходи, вікна та двері. Якщо почалася гроза, тримайтеся подалі від електропроводки, стоків, антен, розеток, оскільки через них у приміщення може потрапити кульова блискавка. Але якщо це вже сталося, то краще не рухатися і дочекатися, поки блискавка піде.

Слід знати, що якщо між спалахом блискавки і звуком грому проходить менше 1 секунди, то гроза фактично у вас над головою, 2 секунди - 600-800 метрів тощо.

Якщо у вашій присутності людини вдарило блискавкою, роздягніть її і по можливості оберніть у холодне простирадло, обливши голову холодною водою. Якщо зупинилося серце і пропало дихання, потрібно якомога швидше спробувати реанімувати потерпілого. Протягом 10-15 хвилин є шанси повернути людину до життя.

Якщо поруч з вами у якийсь предмет вдарила блискавка або впав обірваний електричний дріт, ви опиняєтесь у зоні так званого крокової поразки, оскільки дві ноги створюють своєрідний електричний ланцюг.

При потрапляння в область дії "крокової напруги" треба виходити з небезпечної зони (а це - декілька десятків метрів) дуже обережно, мінімальними кроками або стрибаючи на одній нозі. При цьому не можна відривати від землі ноги, а фактично рухатися ковзаючи по ній.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
більше матеріалів
/-0,29232287406921-/ /-pc-/
Top