counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Від хорошого життя. Експерти назвали причини стрімкого зростання курсу євро в Україні


Переглядів: 226


Від хорошого життя. Експерти назвали причини стрімкого зростання курсу євро в Україні

В Україні 30 червня майже до 30 гривень піднявся курс євро - 29,78 грн за 1 євро. За день курс зріс на 37 копійок, в той час як 29 червня він виріс на 27 копійок. Якщо простежити дані Національного банку України, такого зростання курсу євро не спостерігалося з середини серпня 2016 року. 

євро, курс, Україна, експерт, Віталій Шапран, Нацбанк, Євросоюз, ЄС, гастарбайтери

 


Одним з факторів, що вплинув на цю ситуацію, можна назвати зростаючий внутрішній інтерес українців до євро. З 11 червня між Україною і Євросоюзом діє безвіз, що полегшило робочі поїздки для українців до країн Європи. Це викликало і попит на покупку валюти, що цілком могло призвести до подорожчання євро.

Крім того, літо - традиційна пора відпусток. Незважаючи на те, що тільки 3% українців заявили, що мають намір провести відпочинок за кордоном, цей фактор також цілком міг вплинути на покупку валюти для подорожей по Європі, і як наслідок - подорожчання євро.

Однак, на думку аналітиків, курс євро почав рости ще в травні, і тоді головною причиною фахівці називали зовнішні чинники, ситуацію на світових ринках. Як зазначав старший аналітик ГК ForexClub Андрій Шевчишин, європейська валюта зміцнилася проти долара США після виборів у Франції, тоді євро виріс проти долара на 4,5%. Плюс до цього в єврозоні виріс ВВП, а на американський долар навпаки чинився політичний тиск - невизначеність у реалізації планів Дональда Трампа. Саме з моменту виборів у Франції вартість євро проти гривні виросла на 3,1%.

Експерти також стали відзначати, що в Україні, де традиційно найпопулярнішою валютою довгі роки був долар, вперше почали робити ставку на євро. За словами керуючого директора «Кредит Оптима Банку» Ігоря Львова, обсяги готівкових операцій у євровалюті вже виросли в 1,5 - 2 разу, пише finance.ua. Тепер уже майже 30% валютообмінних операцій проводять в євро. Мало того, однією з найпопулярніших в останні місяці стала операція викупу банками євро у населення. Експерти вважають, що це пов'язано з потоком гастарбайтерів в ЄС, адже тільки в Польщі за останній час в 4 рази зросла кількість працівників з України. А вони, в свою чергу, надсилають родичам на батьківщину зароблені кошти в євро.

Після цього навіть прозвучали пропозиції переприв'язати національну валюту - гривню до євро, а не до долара. Однак ці пропозиції не зустріли розуміння у експертів. Так, головний фінансовий аналітик ТОВ «РА« Експерт-Рейтинг», к.е.н. Віталій Шапран вважає, що це «безглузда пропозиція».

«По структурі торгів на міжбанку у нас 70-80% займає долар США і так було завжди. Так євро потроху витісняє долар темпом 1% на рік. Але, наприклад, у Польщі, де орієнтація НБП йде на євро, в структурі міжбанківського ринку євро займала 70-80%, тобто так, як у нас долар. Щоб змінити ситуацію, потрібно ж більше експортувати в ЄС в євро, але ЄС не поспішає підвищувати нам торгові квоти, а структура економіки в Україні змінюється повільно. Так що повинен порекомендувати діячам-дурням, яким нічого робити, задуматися над більш безпечними ідеями», - підкреслив він у себе в Facebook.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
більше матеріалів
/-0,45989799499512-/ /-pc-/
Top