counter
Стрічка новин
Вибрати все
16 Квітня
15 Квітня
Всі новини...

Вірус Petya міг стартувати в Бахмуті, а його мета - не гроші, а стирання даних і хаос


Переглядів: 443


Вірус Petya міг стартувати в Бахмуті, а його мета - не гроші, а стирання даних і хаос

Останню глобальну кібератаку в світі міг влаштувати як хлопець, який сидить у підвалі, так і фахівці на рівні держави. Такі невтішні дані надали в ООН.

За словами глави Глобальної програми ООН з кіберзлочинності Ніла Волша, ініціатори нової атаки не досвідчені в питанні збору викупу від жертв в обмін на розблокування їхніх комп'ютерів. Це, за його інформацією, дозволило 28 червня заблокувати обліковий запис, а також унеможливити отримання коштів. Однак хакери цього разу використовували набагато більш складне програмне забезпечення, ніж те, яке застосовувалося в попередніх атаках із застосуванням вірусу WannaCry (WCry). Таким чином виходить, що з'явилася глобальна вразливість мережі, і поки неясно, як з нею боротися.

Експерти відзначають, що вірус Petya тільки маскується під вимагача, однак основна його мета - безповоротно видаляти всі дані з ураженого комп'ютера. Як заявив у блозі засновник фірми з кібербезпеки Comae Метт Суіче, проведені дослідження показали, що поточна версія вірусу Petya переписана, і тепер він працює на знищення даних, а не на шифрування для подальшої вимоги викупу. Суіче розповів, що вірус Petya 2016 року і 2017 року разюче відрізняються один від одного. Так, версія вірусу 2016 року коректно зчитує кожен секторний блок диска і оборотно кодує їх, в той час як нова модифікація вірусу навмисно перезаписує сектори, які згодом не читаються і ніде не зберігаються.

З думкою Метта Суіче згоден ще один експерт з кібербезпеки, головний науковий співробітник F-Secure Мікко Хайппенен. У своєму мікроблозі Twitter  він продемонстрував фото з комп'ютера віце-прем'єр-міністра України Павла Розенка і підкреслив, що от як виглядає вірус Petya, коли він шифрує жорсткий диск. За словами Хайппенена, у всіх жертв вірус вимагав $300 і давав одну й ту ж адресу для перерахування. Семеро людей встигли перерахувати кошти до того, як адресу електронної пошти було знищено кіберполіцією. Разом з тим, ніхто з жертв, які відправили гроші, не отримав свої файли назад

вірус Petya, Бахмут, росія, ООН, Європол, Ніл Волш, хакери, Comae, Метт Суіче, Мікко Хайппенен, кіберполіції, кібербезпека

Хайппенен також повідомив у Twitter, що румунський антихакер, провідний експерт з безпеки «Лабораторії Касперського» в регіоні ЕЕМЕА Костін Райю підтвердив, що початком ініціалізації вірусу Petya стала домашня сторінка в місті Бахмуті Донецької області в Україні. Як припустив Костін Райю, вірус поширювався географічно вибірково. «Можливо, він націлений на відвідувачів географічно (моя здогадка, тільки UA)», - додав експерт. 

вірус Petya, Бахмут, росія, ООН, Європол, Ніл Волш, хакери, Comae, Метт Суіче, Мікко Хайппенен, кіберполіції, кібербезпека

Читайте також: США вийшли з ЮНЕСКО

вірус Petya, Бахмут, росія, ООН, Європол, Ніл Волш, хакери, Comae, Метт Суіче, Мікко Хайппенен, кіберполіції, кібербезпека

Деякі експерти висловили думку, що атака була замаскована для відволікання уваги від нападу на Україну, організованого Кремлем в рамках гібридної війни. До цієї ж версії схиляються і вищі чиновники не тільки в Україні, але і в країнах Євросоюзу. Зокрема, міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич заявив, що не варто виключати можливу причетність Росії до останньої кібератаки в Україні та Європі.

«Це - серйозна атака, яка має схожі характерні ознаки тієї, що сталася місяць тому. Зараз вона сконцентрувалася на одній країні - Україні, хоча і вразила майже всю Західну Європу і деякі інші країни, інститути та організації, пов'язані з Україною», - сказав Мацеревич.

Відзначимо, що в департаменті кіберполіції Національної поліції України з'ясували, що вірус Petya поширювався за допомогою бухгалтерського програмного забезпечення M.E.Doc, розробленого в Україні. Розробника поки ні в чому не підозрюють, тим більше що він сам звернувся в кіберполіцію і максимально сприяє розслідуванню атаки. Ці відомості підтвердили і в компанії Microsoft. За їхніми даними, існують переконливі докази, що процес зараження комп'ютерів почався з встановлення оновлення M.E.Doc. В Україні від атаки вірусу постраждали 12 500 комп'ютерів. У Microsoft також підкреслили, що вірус після України поширився в 64 інших країнах.

За вірусом стежать також і в Європолі. Як підкреслив у коментарі «Громадському» директор Європолу Роб Вайнрайт, користувачам, чиї комп'ютери заражені вірусом, в жодному разі не варто платити хакерам. Він зазначив, що вірус схожий на WannaCry, що заразив комп'ютери десятків компаній у травні 2017 року, але при цьому є більш складним. «Це демонстрація того, як кіберзлочинність розвивається в масштабах і знову-таки нагадує підприємствам про важливість прийняття відповідальних заходів з кібербезпеки», - сказав він.

Для України ця атака стала важливим поштовхом і приводом потурбуватися щодо того, що війна з Росією йде не тільки на Донбасі, але вже і всередині країни. Звичайний вірус на кілька годин паралізував роботу Кабміну, банків і найбільших компаній. Ніхто зараз не може сказати, звідки прийде наступний удар, але з огляду на втрати від попереднього, в тому, що він повториться, сумнівів практично немає, адже війна все ще триває.

Читайте також: Думка соцмереж, які після вірусу-здирника Petya констатують наявність «вірусів» Vitalya і Skotyniaka

 


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Молитва на кохання
Молитва на кохання
Смуток за коханням іноді здатний довести людину до відчаю Адже всі ми хочемо кохати і бути коханими
Гороскопи на 17 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл
Гороскопи на 17 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл
День обіцяє бути активним та динамічним для всіх знаків зодіаку Можливо, ви відчуватимете приплив енергії та м....
Поганий вплив: як обчислити людину з чорною душею
Поганий вплив: як обчислити людину з чорною душею
Чужа душа — потемки Ми не в змозі передбачити дії, мотиви та бажання оточуючих
Відносини та сумісність у Східному любовному гороскопі
Відносини та сумісність у Східному любовному гороскопі
Як знайти кохання? Як її утримати? Як зберегти теплоту та ніжність у стосунках? Ці споконвічні питання ніколи ....
Як розпізнати енергетичного вампіра та захиститися від нього
Як розпізнати енергетичного вампіра та захиститися від нього
Спілкування з людьми не завжди сприятливо позначається на самопочутті, і якщо після розмови здоров'я чи настрі....
більше матеріалів
/-0,17492508888245-/ /-pc-/
Top