Помер знаменитий французький кулінар Ален Сендерен. Він був відомий всьому світу як геніальний кухар і поборник французького кулінарного руху 1960-1970 років. Йому було 77 років, пише видання The Guardian.
Ален Сендерен був одним з творців французького кулінарного напрямку Nouvelle cuisine. Він відрізнявся витонченою подачею страв і більш легкими порціями, на відміну від оригінальної, щедро приправленої соусом французької кулінарії.
Протягом десятиліть Сендерен займав лідируючі позиції в рейтингах французьких кухарів, утримуючи заповітні три зірки Michelin для свого ресторану протягом 28 років. Французька публіка була шокована, коли в 2005 році він відмовився від зірок заради більш спрощеного підходу до вживання їжі.
«Я хочу відкрити ресторан іншого типу, прекрасний обід без зайвої метушні», - пояснив він тоді своє рішення, додавши, що ціни в меню стануть доступнішими, в середньому 100 євро за порцію.
Йому подобалося кидати виклик французькому суспільству. Здавалося, що Сендерен отримував задоволення від загального обурення, пропонуючи в меню кисло-солодкі поєднання, такі як лобстер з ваніллю. Одного разу він навіть приготував качку за рецептом з єдиної давньоримської кулінарної книги, що збереглася до нашого часу, - Apicius.
Французьке видання Le Figaro назвало його творцем знаменитого поєднання сиру і білого вина.
Кулінарний критик Жиль Пудловськи висловився сьогодні на його честь: «Він був одним з останніх великих майстрів Парижа. Цей майстер був генієм».