counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Який вірус атакував комп'ютери України і три способи їх "вилікувати"


Переглядів: 2985


Який вірус атакував комп'ютери України і три способи їх вилікувати

Об 11:30 українські компанії та державні установи "лягли" під ударом масової кібератаки. Спочатку з'явилися повідомлення про постраждалі банки, потім хвиля перекинулася на державні та комерційні компанії, міністерства, а також ЗМІ, зокрема - центральні телеканали.

Комп'ютерний вірус, який 27 червня атакував Україну, - це вірус Petya.A. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила одна з жертв компанія "Нова пошта".

"Через масовану атаку вірусу Petya.A на наші інформаційні системи відділення і контакт-центр "Нова пошта" тимчасово не можуть обслуговувати клієнтів", - йдеться в повідомленні.

Petya блокує повністю операційну систему стаціонарного комп'ютера або ноутбука. Повідомлення з вимогою викупу при цьому говорить, що так званий malware шифрує всю інформацію на жорсткому диску.

У 2016 році аналогічний вірус дійшов до Росії і атакував кілька кадрових агентств. Зловмисники розсилали листи, в яких нібито перебувало резюме, повідомляє "Хакер". При цьому в листі містилося посилання на скачування повного портфоліо здобувача, файл якого розміщується на Dropbox. Саме за цим посиланням і завантажувався вірус. При спробі завантаження комп'ютер починає перевантажуватися, після чого його екран блокується загрозливою картинкою.

Вимагач повідомляє потерпілому, що всі дані на його жорстких дисках були зашифровані і відновити можливо за окрему плату, яку можна здійснити через сайт зловмисників. Через 7 днів, в разі несплати, сума подвоюється. Після оплати хакери відсилають жертві "код розшифровки", який треба вводити просто на екрані локера.

Схожа ситуація і в Україні зараз. Фото картинки на робочий стіл комп'ютерів, які постять співробітники постраждалих установ, підтверджують це. Початкове інфікування відбувається через фішингові повідомлення - файл називається Петя.apx. Швидко поширюється по локальній мережі через DoblePulsar і EternalBlue, як і WannaCry, пишуть комп'ютерники.

Petya.A, вірус, блокування комп'ютера, як уберегтися від вірусу, антивірус, оновлення операційної системи, наслідки зараження, вірусна атака, держпідприємства, компанії, вимагачУ той же час, за інформацією 112.ua, українські компанії та держструктури атакував вірус mbr locker 256, який належить до вірусів-здирників.

MBR - це головний запис-звантаження, код, необхідний для подальшого завантаження операційної системи, який міститься в першому секторі пристрою. Після вмикання живлення комп'ютера проходить так звана процедура POST, яка тестує апаратне забезпечення, після проходження якої BIOS завантажує MBR в оперативну пам'ять за адресою 0x7C00 і передає йому управління. Так вірус потрапляє в комп'ютер і вражає його, повідомляє ресурс.

Вірус поширюється дуже швидко і проявляється у відмові роботи комп'ютера, який працює на системі Windows. Користувачі підозрюють, що під удар переважно потрапили користувачі 7-ї версії операційки.

Нагадаємо, минулого року WCry атакував близько 200 тис. пристроїв з операційною системою Windows по всьому світу. Тоді хакери за розблокування комп'ютера просили 300 доларів. Однак навіть після сплати необхідної суми не відсилали необхідний код.

Petya.A, вірус, блокування комп'ютера, як уберегтися від вірусу, антивірус, оновлення операційної системи, наслідки зараження, вірусна атака, держпідприємства, компанії, вимагач

Водночас, як написав на своїй сторінці в Facebook IT-фахівець Влад Стіран, для зупинки поширення мережею інтернет-хробака потрібно заблокувати на всіх комп'ютерах, що працюють на системі Windows, TCP- порти 1024-1035, 135 і 445. 

Особливістю вірусу є той факт, що, потрапивши на один комп'ютер, він блискавично заражає цілу локальну мережу, так що про всяк випадок варто тимчасово роз'єднати мережу і перевірити всі комп'ютери.

Деякі IT-шники пишуть, що вже «вилікували» свої пристрої від злісного вірусу, при цьому всі файли залишилися цілими.

«Головне - відновити MBR. Я вилікував заражені ПК таким чином: bootrec/RebuildBcd, bootrec/fixMbr, bootrec/fixboot. Відновлення з завантажувального диска», - пишуть на спеціалізованому форумі.

Ось  іще один спосіб «порятунку» комп'ютера: 

«На компі запустився з завантажувальної флешки і почистив Temp'и, запустив DrWeb, визначив, як MbrLocker. Видалив загрозу і комп'ютер запустився. Можливо, це те ж саме, що виконати виправлення завантажувального запису з командного рядка. Файли цілі».

Як захиститися

Захиститься від вірусу, природно, можна, запевняють IT-фахівці. Для цього потрібно обов'язково користуватися антивірусом. При цьому "Касперський" вам не допоможе - користувачі повідомляють, що ця програма його просто не бачить. А ось Avast і NOD32, Defender, Symantec блокують Petya.A.

Також потрібно оновити свою операційну систему. Водночас фахівці рекомендують не викачувати сторонні програми і файли, а також не переходити за сторонніми посиланнями, особливо якщо вони від невідомих користувачів. І про всяк випадок створіть резервні копії важливих файлів.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
Три причини, чому бажання не виконуються
Три причини, чому бажання не виконуються
Чи ви коли-небудь думали про те, чому бажання не виконуються? Деколи навіть сили бажання та візуалізації недос....
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Виявляється, всі домашні обов'язки по дому можна перетворити на справжній магічний ритуал для залучення благоп....
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
Свічки створюють енергетику гармонії та затишку, і їх правильне використання здатне змінити життя на краще Фах....
більше матеріалів
/-0,40631413459778-/ /-pc-/
Top