counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Яловичина і будівництво. Чому в Бразилії президенти змінюються як пори року


Переглядів: 45


Яловичина і будівництво. Чому в Бразилії президенти змінюються як пори року

У Бразилії набирає обертів черговий корупційний скандал за участю президента. Генеральний прокурор країни Родріго Жанот офіційно звинуватив главу Бразилії Мішела Темера в корупції.

Жанот вже звернувся до верховного суду із запитом про висування звинувачень президенту. За даними прокуратури, користуючись своєю посадою, з березня по квітень президент отримав через екс-радника хабар у розмірі $152 тисяч від глави інвестиційної компанії J & F Investimentos S. A. Жоеслі Мендонса Батісти.

Все почалося з публікації в газеті Globo новини про аудіозапис розмови президента з бізнесменом Батістою. Сім'я останнього контролює компанію JBS - найбільшого в світі виробника яловичини. В ході розмови бізнесмен розповів главі держави, що заплатив $630 тисяч «за мовчання» екс-спікера нижньої палати конгресу Бразилії Едуардо Куньє, якого посадили на 15 років до в'язниці за корупцію. В новині також зазначалося, що президент запропонував бізнесменові зв'язатися з конгресменом Аесіо Невесом, який допоможе вирішити «проблеми з JBS». Компанія JBS зіткнулася з труднощами після корупційного скандалу, і тепер багато країн наклали заборону на продукцію цієї фірми, зокрема Китай, Південная Корея, Швейцарія та Чилі.

Редакція відмовилася показати аудіозапис і його  розшифровку, в зв'язку з чим суд не став коментувати обґрунтованість звинувачень. Разом з тим мітинги з вимогою імпічменту новому президенту і проголошення виборів пройшли 22 травня в декількох великих містах Бразилії. Тільки перед президентським палацом зібралося не менше тисячі протестувальників. Політична криза тут же позначилася на акціях бразильських компаній, які почали стрімко падати. Найбільше постраждали державні Petroleo Brasileiro і Banco do Brasil. В цілому втрати на фондовому ринку країни склали близько $150 млрд.

Відзначимо, що 10 червня Верховний виборчий суд Бразилії ухвалив, що Мішел Темер не заслуговує зняття з посади через корупційний скандал на виборах 2014 року. Троє суддів висловилися за відставку Темера, проте більшість - 4 судді - стали на його бік. Справа стосувалася фінансування виборчої кампанії 2014 року, коли главою країни вибрали Ділму Русеф, а Темер став віце-президентом. В кінці серпня 2016 року Ділмі Русеф оголосили імпічмент.

Розслідування проти Ділми Русеф почалося ще в 2015 році. Була розкрита корупційна схема, за якою будівельні компанії отримували підряди на великі проекти для нафтової компанії Petrobras, а відкати перераховували правлячій Партії трудящих на фінансування її передвиборчої кампанії і особисто політикам. Скандал безпосередньо торкнувся Русеф, яка 7 років була головою ради директорів Petrobras. Ділма в суді заявила, що не знала про махінації. Пізніше її звинуватили в тому, що були фінансові махінації і в її виборчій кампанії.

Родріго Жанот, прокурор, Бразилія, Ділма Русеф, Мішел Тенере, президент, імпічмент, суд, корупція, Petrobras


Зараз над Темером знову нависла загроза імпічменту і експерти сходяться на думці, що глава держави все-таки буде зміщений зі свого поста.

Якщо суддя верховного суду ухвалить рішення не на користь Темера, справу відправлять на голосування в нижню палату парламенту Бразилії. Згідно із законом, парламент проголосує, чи дозволити суду почати процес проти глави держави. Якщо протягом 180 днів з моменту відсторонення Темера з посади його визнають винним, він втратить свій пост.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на нашому одязі можуть виступати в ролі магніту для успіху в різних сферах життя Експерти розповіли ....
Гороскоп на тиждень з 22 по 28 квітня 2024 року
Гороскоп на тиждень з 22 по 28 квітня 2024 року
Так уже вийшло, що квітень виявився складним з астрологічної точки зору Настав час дізнатися, яким буде його о....
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Негативне мислення здатне зіпсувати будь-яке спілкування та якісно отруїти життя Порятунок від нього - найважл....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
більше матеріалів
/-0,4572491645813-/ /-pc-/
Top