counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Австралійський Великий бар'єрний риф коштує мільярди, але безповоротно гине


Переглядів: 215


Австралійський Великий бар'єрний риф коштує мільярди, але безповоротно гине

В Австралії підрахували приблизну ринкову вартість Великого бар'єрного рифа - найбільшого на Землі скупчення коралів. Економісти компанії Deloitte оцінили це його $42 млрд. У суму увійшли економічна, соціальна і культурна цінність рифа. 

Виходить, що економіка Австралії значно збагачується за рахунок рифа, який робить найбільший внесок - $4,8 млрд щорічно. Більше того, риф дає австралійцям 64 тисячі робочих місць, забезпечує цілорічний потік туристів і серферів, підвищує доходи авіакомпаній, дає матеріали для досліджень вченим.

Чи довго Австралія буде отримувати мільярди з цього найбільшого у світі живого організму? Дослідники давно з'ясували, що Великий бар'єрний риф - унікальне надбання всього людства, і насправді він - безцінний, так як є складною екосистемою, що впливає на всю планету. Він тягнеться уздовж північно-східного узбережжя Австралії на 2500 км, в гряді - понад 2900 окремих коралових рифів і близько 900 островів у Кораловому морі.

Великий бар'єрний риф, знебарвлення, глобальне потепління, ЮНЕСКО, вчені, корали, водорості, рибальство, туризм

Але над рифом за останні роки нависла велика небезпека - він знебарвлюється внаслідок того, що корали втрачають водорості зооксантели, які живуть в симбіозі з коралами. Якщо корал перебуває в стресі або схильний до небезпечного впливу, зооксантели його залишають. Саме водорості фарбували риф в яскраві кольори. Але зараз знебарвленню піддалися дві третини рифа - порушені вже 1500 км. Найбільше страждає середина рифа, на цей час неушкодженою залишилася тільки південна частина Великого бар'єрного рифа, в той час як північна частина постраждала максимально.

Як не сумно, але вчені з'ясували, що без термінових дій людства, Великий бар'єрний риф може перестати існувати. Дослідники відзначають, що на відновлення водоростей біля коралів потрібно не менше 10 років. Головною причиною знебарвлення називають глобальне потепління, викликане діяльністю людей. Навколо коралів підвищується температура води, яка нагрівається через людську активність, так як Світовий океан вбирає 93% енергії, яку виробляє людина. 

Проте є й інші причини: тропічні урагани, сплески популяцій морської зірки, яка харчується кораловими поліпами, масовий туризм і забруднення води. Більше того, в 2013 році в ході навчань штурмовики 7-го флоту США McDonnell Douglas AV-8B Harrier II помилково скинули 4 навчальні бомби на територію рифа. Бомби не вибухнула, а у флоті заявили, що скинули їх осторонь коралів.

Є небезпека, що риф уже ніколи не відновиться і багато коралів вимруть. Це не перший раз риф наражається на серйозну небезпеку, знебарвлення відбувалося й раніше - в 1998, 2002 і 2016 роках.

Риф залишився, але цей катастрофічний вплив призвів до зниження його здатності до самовідновлення. Великий бар'єрний риф внесли до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а влада Австралії заборонила рибальство в районі рифа, що поліпшило якість води, але цього вже мало для припинення знебарвлення. Багато корали руйнуються, зникнення рифа призведе до зниження біологічного різноманіття океанів, зникнуть багато видів тварин.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Четвер, 25 квітня 2024 року, був оголошений відомим астрологом Анжелою Перл днем чудес та вигідних пропозицій ....
більше матеріалів
/-0,84194707870483-/ /-pc-/
Top