counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Кредити під 1% річних. Як Словаччина стимулювала мешканців утеплювати будинки


Переглядів: 344


Кредити під 1% річних. Як Словаччина стимулювала мешканців утеплювати будинки

Україна використає досвід Словаччини в енергоефективності, пообіцяв президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар. Зі Словаччиною в України встановлені тісні відносини в рамках спільного проекту "Досвід Словаччини для України в сфері енергоефективності та відновлюваних джерел енергії", який з 2015 року здійснюється за підтримки SlovakAid і USAID. Він починався як лекції та семінари для державних службовців з профільних міністерств і відомств. Далі були організовані для представників мерій маленьких міст поїздки в Словаччину і Чехію.

Минулого року проект зосередився на роботі з мерами міст Західної України. Наступним етапом цього проекту стала поїздка влітку 2017 року представників мерій малих міст півдня і сходу України в Словаччину, де вони змогли ознайомитися з досвідом колег у сфері енергозбереження та енергоефективності.

"Вони змогли спілкуватися з мерами, відвідати об'єкти, які їх зацікавили, поговорити з представниками компаній, місцевими громадами, і таким чином зрозуміти, як вони підходили до питання необхідності проведення реформ, як шукали кошти, як складали проектні заявки, хто був потенційними донорами, як відбувалася реалізація проекту, що в результаті отримали громадяни, наскільки покращилось їхнє життя, як це вплинуло на бюджети міст", - розповів Андрій Чубик, виконавчий директор Центру глобалістики "Стратегія ХХІ".

Також спільно зі словацькими колегами проведено енергоаудит об'єктів комунальної власності міста Хотин, що у Чернівецькій області. Тепер на основі цього документа місто зможе розрахувати, що потрібно зробити для енергоефективності будівель, наскільки це має скоротити споживання енергоресурсів і скільки це заощадить коштів для міського бюджету.

Досвід Словаччини та інших країн Вишеградської групи корисний для України тим, що там ці процеси почалися ще на початку 90-х років, тоді ж почали виникати перші ОСББ. За цей час місцева влада і експерти встигли розібратися, як діяти не можна і, навпаки, які алгоритми дають кращий результат.

Варто зазначити, що сьогодні в Словаччині вже більше 50% панельних будинків утеплені й модернізовані. Всього в країні понад 61 тис. багатоповерхових будинків, більшість з яких це висотні бетонні будівлі, побудовані до 1989 року.

У 1996 році в Словаччині був створений державний Фонд підтримки модернізації та реконструкції житла, який до цього часу фінансує утеплення і ремонт будинків. На початку фінустанова видавала кредити за ставкою трохи нижче, ніж у комерційних банків, але не нижче ставки Нацбанку. Разом з тим якщо роботи були виконані за проектом, то мешканці будинку отримували грант в розмірі близько 20-30%.

Сьогодні кредитна ставка фонду складає 1% в рік, а кредит видається на 20 років. Кредитуються максимум 75-80% робіт з утеплення. Гроші беруть з держбюджету.

Проводити термомодернізацію будинків мешканці повинні згідно з прийнятими словацьким урядом технічними нормами, а не так, як їм заманулося. В першу чергу вікна замінюються на енергоефективні, проводиться заміна труб опалення та водопостачання, реконструкція ліфтів, покрівлі і балконів, утеплення зовнішніх стін і стель підвалу, а також реконструкція електропроводки та електричних установок.

В середньому після комплексної термомодернізації показник споживання тепла в будинку знижується вдвічі - з 150 кВт/год на 1 м² до 70-80 кВт/год на 1 м². При цьому в нових будинках цей показник має бути нижче 50 кВт /год.

Середні витрати, пов'язані з комплексною реконструкцією, оцінюються в 17 754 євро за квартиру. Всього з 2005 по 2013 роки в Словаччині було реалізовано 599 проектів у житлових будинках на суму 91,5 млн євро.

У свою чергу українські чиновники відзначають, що в Україні більше 80% житлового фонду вимагає термомодернізації, тому досвід Словаччини, яка дуже близька до нашої країни за форматом житлового фонду, дуже важливий.

Врдночас експерти відзначили, що в разі руху "зверху вниз" цей процес буде дуже тривалим, тому краще проявляти ініціативу самостійно, як це зробила Хотинська мерія і багато інших міст Західної України.

"Багато залежить від низової ланки - кінцевого споживача. Не треба чекати манни небесної від уряду - потрібно діяти самим", - підкреслив Михайло Гончар.

Це особливо актуально для жителів багатоквартирних будинків. Експерти впевнені, що самі власники квартир повинні розуміти, що їхня власність не закінчується межами квартири - адже весь будинок, включно з трубами, ліфтом, дахами, - це їхня власність.

І поки вони цього не будуть розуміти, не будуть вести господарство і впроваджувати заходи енергоефективності - цей процес не почнеться - ніякий прем'єр-міністр, мер або ЖЕК цього за них не зроблять. І це не тільки менша вартість комунальних послуг, але й абсолютно інший вигляд будинку, під'їзду, зовсім інша вартість цього майна, якщо цей будинок відремонтований, і зовсім інша якість життя.

Тетяна Стець, Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
20 квітня 2024 року є слушним моментом для встановлення порядку як на роботі, так і в особистому житті Цей пер....
Обряд на швидкі гроші
Обряд на швидкі гроші
Гроші потрібні всім і завжди, але якщо хочеться отримати їх швидко, ознайомтеся із простим обрядом на швидкі г....
Эффективные шепотки на любовь
Эффективные шепотки на любовь
Пошепки — це прості та швидкі змови, але при цьому дуже дієві, якщо скористатися ними правильно Дізнайтеся най....
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
більше матеріалів
/-0,40606689453125-/ /-pc-/
Top