counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Польща дозволила українцям частіше приїжджати на сезонну роботу. Скільки наші там заробляють


Переглядів: 549


Польща дозволила українцям частіше приїжджати на сезонну роботу. Скільки наші там заробляють

Польська влада вирішила популяризувати працевлаштування і заснувати ринок праці для громадян України, Білорусі, Молдови, Грузії, РФ і Вірменії. 22 червня Сейм Польщі разом з урядом прийняв відповідний законопроект.

Зміни торкнуться всіх іноземців, які приїхали на довгострокову роботу в Польщу. Новий закон передбачає внесення роботодавцем платежу в 30 злотих за реєстрацію заяви про намір взяти на роботу іноземців.

Своє рішення польські депутати обґрунтували тим, що новий закон зменшить зловживання і забезпечить фінансові надходження до бюджету. Крім того, це дозволить ефективніше обслуговувати іноземців повітовими управліннями праці. Однак заяву можуть не прийняти, якщо з'ясується, що іноземець прибув не для роботи.

Як пояснив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж, депутат Київської облради Олексій Дорошенко, своїм рішенням Сейм Польщі полегшив працевлаштування українців на сезонні роботи. «Відтепер такий дозвіл зможуть надавати не воєводи, а старости. Це означає, що все значно спроститься, оскільки дозволи надаватимуться не в 16 воєводствах, а в 314 повітах, тобто на рівні міста чи села. Тому місцева влада в Польщі буде значно швидше реагувати на необхідність залучення додаткових працівників», - зазначив Дорошенко.

        Він також уточнив, що українцям буде надаватися можливість працювати в Польщі півроку протягом         12 місяців. Разом з тим, депутат вважає, що дане рішення польської влади призведе до збільшення                   кількості українців, які виїхали на роботу «в умовах подальшого зубожіння, частина з них повернеться               додому, а частина отримає документи на постійне місце проживання і стане діаспорою в інших країнах».

Дорошенко також показав білборди із закликом їхати на роботу в Угорщину, які стоять по всьому Києву. Таким чином, підкреслив депутат, процес від'їзду громадян України почався відразу з отриманням безвізового режиму.

Польща, Україна, українці, робота, Сейм, роботодавці, злотий, долар, робота в польщі, заробітки

Судячи з повідомлень прикордонної служби України, побоювання депутата обгрунтовані. У перший же день дії безвізу співробітники ДПСУ відзначили, що найбільше українці без віз виїжджають саме до Польщі. У кілька разів менша активність спостерігалася на кордоні в Румунією й Угорщиною. Також українці активно їдуть на заробітки до Чехії.

Далі - більше, тільки за добу 17 червня безвізовим режимом з Євросоюзом скористалося рекордна кількість громадян України - понад 5 тисяч осіб. У прикордонній службі відзначили, що кордон з країнами ЄС перетнули 441 тисяча громадян України. З них - 90 тисяч наших співвітчизників використовували біометричні паспорти, 18 тисяч українців скористалися саме перевагами безвізового режиму і перетинали кордон, маючи лише біометричний паспорт. І в цей раз найбільш активним напрямком виявилася Польща.

У соцмережах українці діляться своїм досвідом роботи в Польщі. Відзначають, що не варто довіряти фірмам-посередникам, краще вивчити польську мову і шукати оголошення про роботу самостійно. Також варто і особисто розмовляти з роботодавцями. Українці відзначають, що польські роботодавці в цілому дуже рідко підставляють своїх працівників, чого не скажеш про вітчизняні посередників.

В основному українцям доступні ті спеціальності, які не приваблюють самих поляків. Часто потрібні робочі спеціальності, для чоловіків це - будівельник, водій, арматурник, електрик, муляр, монтажник металоконструкцій, м'ясник, столяр, штукатур, автомеханік.

Є робота і для жінок - упаковщица, доглядальниця, оператор, співробітник на ресепшн в готелі, швачка, покоївка і касир. Іноді роботодавці надають житло і харчування українцям. Однак частіше доводиться платити самостійно - від $ 100 в місяць. Зарплата залежить від спеціалізації, місця і кількості робочих годин, вона становить від $ 500 до $ 1500 в місяць.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як вибрати камінь-талісман за датою народження
Як вибрати камінь-талісман за датою народження
Натуральне каміння може виступати не тільки як прикраса Кожна людина може підібрати мінерал, який залучатиме д....
Позитивна енергетика: як зарядити себе успіхом на весь день
Позитивна енергетика: як зарядити себе успіхом на весь день
Багато хто не знає, що першорядною причиною успіху більшості людей є енергетика Хороша новина полягає в тому, ....
Колір очей і відносини: чи підходите один одному?
Колір очей і відносини: чи підходите один одному?
За кольором очей можна багато дізнатися про людину У тому числі й те, наскільки хороша його сумісність із друг....
Творчі здібності за Знаком Зодіаку
Творчі здібності за Знаком Зодіаку
Кажуть, що у світі немає бездарностей Кожен щось вміє і має певні таланти та здібності до творчості
Правила збереження внутрішньої енергії у будь-який тяжкий період
Правила збереження внутрішньої енергії у будь-який тяжкий період
На повноцінний відпочинок потрібно багато часу, тому набагато вигідніше просто не допускати появи стану змучен....
більше матеріалів
/-0,33690190315247-/ /-pc-/
Top