counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Кримчани досі не можуть перевозити особисті речі. В чому проблема


Переглядів: 82


Кримчани досі не можуть перевозити особисті речі. В чому проблема

Жителі окупованого Криму до цього часу не можуть перевезти на материкову Україну більшість особистих речей, оскільки на контрольно-пропускному пункті з Кримом українські митники не виконують рішення суду і не пропускають кримчан, які перевозять свої речі. Про це 23 червня на прес-конференції заявила юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Дар'я Свиридова, передає кореспондент АСН.

Вона нагадала, що 14 червня 2017 року Апеляційним адміністративним судом Києва було скасовано і визнано недійсною першу частину постанови Кабінету міністрів №1035, якою з початку 2016 року були обмежені будь-які поставки товарів на окуповану територію Криму і з неї на материкову частину України.

«Постанова містила обмеження і порушення прав звичайних людей на евакуацію свого майна з Криму, містила серйозні перешкоди для внутрішньо переміщених осіб, які намагалися адаптуватися на материковій частині України і вивезти свої речі з Криму, чого зробити було неможливо. Крім того, тисячі кримчан змушені були залишитися на окупованій території виключно через те, що не могли евакуювати своє майно», - пояснила Свиридова.

Разом з тим ще один юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Юлія Лісова вважає, що постанова Кабміну порушувала не тільки право володіти і розпоряджатися своїм майном, але право вільно пересуватися та обирати місце проживання жителям окупованого Криму.

«Всі розуміють, що особа, яка переїжджає жити з Херсона в Івано-Франківськ, не обмежена в тому, що з собою брати на нове місце проживання. Разом з тим кримчани можуть з собою взяти тільки 24 предмети, які до того ж дуже невдало підібрані. Наприклад, можна перевести бінокль, пейджер і друкарську машинку, але не можна перевести праску, пилосос або улюбленого кота», - уточнила вона.

Тому представники Спілки звернулися до суду, який ухвалив рішення на їхню користь. Воно набрало чинності з дня оголошення, тобто 14 червня і фактично вже 10 днів жителі Криму повинні безперешкодно перевозити на материкову частину України своє майно.

Однак не так сталося, як гадалося. В Українській Гельсінській спілці з прав людини констатують, що до них звертається багато людей, які заявляють, що митна служба продовжує чинити їм перешкоди і не пропускає на підконтрольну Україні територію з особистими речами.

«Чому не виконується це рішення, чому сьогодні тривають ці обмеження, нам незрозуміло. Можливо, це таке небажання розлучатися з певними корупційними схемами. Тому що, на жаль, ми констатували випадки, коли фактично митна служба змушувала, скажімо так, домовлятися жителів Криму про можливість провозити свої речі альтернативними шляхами», - припустила Дар'я Свиридова.

Тим часом у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб запевняють, що вже майже рік намагаються внести відповідні зміни у вищезазначену постанову, проте документ постійно відправляють на доопрацювання.

«Я думаю, що скоро прийде той момент, коли буде видана книжка «Історія однієї постанови», і я думаю, що особи і прізвища людей, які з найбезглуздішими аргументами відмовлялися ухвалити ці зміни або відправляли на доопрацювання цю постанову, будуть в ній написані», - зазначив перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юсуф Куркчі.

Заступник міністра сподівається, що рішення суду стане стимулом того, що вже найближчим часом ці зміни будуть внесені і розглянуті Кабміном. А до тих пір радить кримчанам почекати з переїздом, при цьому зазначивши, що з моменту набрання рішенням суду чинності перешкод для переміщення з особистими речами не існує.

У свою чергу юристи Гельсінської спілки рекомендують жителям окупованого Криму у випадку перешкоди митниками в переміщенні особистих речей брати у них письмову відмову про заборону з поясненнями причин відмови.

Також кримчани можуть звернутися в правоохоронні органи із заявою про невиконання службовими особами рішення суду. Юристи нагадали, що за такі дії митникам може загрожувати і кримінальна відповідальність.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як дізнатися своє призначення: поради та практики для розкриття внутрішнього потенціалу
Як дізнатися своє призначення: поради та практики для розкриття внутрішнього потенціалу
Всі ми приходимо в цей світ з певними цілями та завданнями У зв'язку з цим у кожної людини є певний внутрішній....
Як правильно давати гроші у борг, щоб вони завжди поверталися
Як правильно давати гроші у борг, щоб вони завжди поверталися
Енергетика грошей — штука дуже тонка, для керування якої потрібно розуміння її механізму та дії З точки зору е....
10 слів, які притягують успіх
10 слів, які притягують успіх
Для того, щоб отримати радість життя, позбутися проблем і досягти успіху, не потрібно прикладати титанічних зу....
Як зрозуміти, що ваше життя скоро зміниться: 5 ознак
Як зрозуміти, що ваше життя скоро зміниться: 5 ознак
Час не стоїть на місці, як і наше життя Зміни неминучі, деякі з них здатні вказати початку нового етапу
Лунный день сегодня 23 апреля 2024 года
Лунный день сегодня 23 апреля 2024 года
Щодня на нас з вами чекають нові пригоди, і щоб вони були позитивними, важливо прислухатися до порад астрологі....
більше матеріалів
/-0,4795229434967-/ /-pc-/
Top