counter
Стрічка новин
Вибрати все
7 Травня
6 Травня
Всі новини...

Новий закон про КСУ: прості українці теж зможуть туди звертатися


Переглядів: 92


Новий закон про КСУ: прості українці теж зможуть туди звертатися

22 червня Верховна Рада прийняла за основу проект Закону "Про Конституційний Суд України", за що проголосував 231 народний депутат, передає кореспондент АСН.

Передбачається, що до повноважень суду належатиме вирішення питань про відповідність законів, міжнародних договорів та інших правових актів Конституції України, офіційне тлумачення Конституції, а також надання висновків щодо конституційності питань, які пропонуються для винесення на всеукраїнський референдум.

Також Конституційний суд надаватиме висновки щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту і про порушення Верховною Радою Автономної Республіки Крим Конституції або законів України.

Голова Комітету з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич заявив, що новий закон дасть можливість подавати конституційні скарги і громадянам.

"У законопроекті про Конституційний суд, в разі його ухвалення, передбачена норма про конституційну скаргу, яку зможе подати кожен громадянин", - заявив він.

Князевич підкреслив, що з законопроекту виключена норма про сплату збору за подачу конституційної скарги.

"Тобто, судовий збір за сплату подачі конституційної скарги не стягуватиметься", - сказав він.

Він додав, що після набуття законом чинності, громадянам, які подали скаргу, в разі внесення в неї змін, не потрібно буде відкликати документ. У них буде три місяці для того, щоб переоформити її.

Також, з його слів, у законопроекті прописані нові конкурсні засади відбору кандидатів на посаду судді КСУ.

Загалом проектом пропонується встановити, що до складу суду входитимуть 18 суддів, призначати яких у рівній кількості, тобто по 6 суддів, будуть Президент України, Верховна Рада України та з'їзд суддів України. Здійснювати конституційне провадження Суд зможе лише тоді, коли в його складі буде як мінімум 12 суддів.

Також Князевич зазначив, що одним з дискусійних питань була можливість відкликання підпису народного депутата після того, як відповідне подання зареєстроване в секретаріаті Конституційного суду.

"Ми прийняли консенсусне позицію щодо того, що народний депутат може відкликати свій підпис під конституційним поданням до того моменту, коли відповідне подання зареєстроване в секретаріаті Конституційного суду", - сказав він.

Водночас народний депутат від фракції "Самопоміч" Олена Сотник впевнена, що коаліція через закон про КСУ хоче поміняти процедуру обрання омбудсмена.

"У проекті закону про Конституційний суд чомусь постало питання обрання Уповноваженого з прав людини. Нам пропонують поміняти процедуру. І все тому, що більшість у парламенті не хоче таємного голосування, бо немає довіри один до одного. Ви хочете, щоб не підвів вас Блок Петра Порошенко під час голосування за кандидатуру уповноваженого з прав людини від фракції Народного фронту", - висловилася вона.

У свою чергу, голова профільного Комітету з питань правосуддя Руслан Князевич спростував ці звинувачення і пояснив появу норми про зміну процедури обрання Уповноваженого з прав людини законодавчою колізією.

"Зараз уповноважений з прав людини, відповідно до свого профільного закону, наділений повноваженням звертатися за конституційним зверненням щодо офіційного тлумачення законів до Конституційного суду. Після того, як ми внесли зміни в Конституцію, таке право у суду ми забрали і передали його до Верховного суду, а закон про Уповноваженого ми не поміняли, на жаль. Що стосується порядку обрання, то ми не можемо не чіпати цей порядок, бо обрання суддів КС і Уповноваженого - це одна стрічка закону про регламент ВР, і ми змушені коригувати цю норму", - сказав Князевич.

Тим часом заступник голови фракції Блоку Петра Порошенка Сергій Березенко заявив, що законопроект буде доопрацьований таким чином, щоб зняти всі спірні питання.

"Треба врахувати всі зауваження, але закон про Конституційний суд України потрібно ухвалити. Ми повинні сформувати новий Конституційний суд, адже повноваження того ж голови КСУ вже минули. І далі затягувати процес з реформуванням судової гілки влади не можна", - заявив він.

Він уточнив, що до другого читання всі зауваження і поправки до законопроекту будуть доопрацьовані і враховані.

Тетяна Стець, Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Емоційна «детоксикація»: шлях до внутрішньої гармонії за 5 простих кроків
Емоційна «детоксикація»: шлях до внутрішньої гармонії за 5 простих кроків
Через час кожній людині потрібно звільнення від негативних емоцій, які, на жаль, накопичуються в нашій свідомо....
Мотивуючі цитати для Стрільців
Мотивуючі цитати для Стрільців
Стрільці — одні з найуспішніших людей Це стосується як амурної сфери, так і роботи, бізнесу, захоплень
Просіть поради тільки у них: Наймудріші Знаки Зодіаку
Просіть поради тільки у них: Наймудріші Знаки Зодіаку
Люди, народжені під цими Знаками Зодіаку, наділені природною мудрістю і глибоким розумінням законів життя Пред....
Гороскоп Павла Глоби на тиждень з 6 по 12 травня 2024 року
Гороскоп Павла Глоби на тиждень з 6 по 12 травня 2024 року
Павло Глоба — один із найкращих астрологів сучасності Його особливість — величезний досвід та багатосторонній ....
Гороскоп неординарных личностей, рожденных на стыке Знаков Зодиака
Гороскоп неординарных личностей, рожденных на стыке Знаков Зодиака
Напевно, ви помічали, що люди, які народилися на стику перебування Сонця в двох різних знаках Зодіаку, дуже не....
більше матеріалів
/-0,32129693031311-/ /-pc-/
Top