counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Росіяни взяли на приціл літаки США в Сирії. Чи будуть збивати?


Переглядів: 116


Росіяни взяли на приціл літаки США в Сирії. Чи будуть збивати?

Міністерство оборони Росії виступило з досить різкою заявою про припинення взаємодії з США щодо запобігання інцидентів у повітрі в Сирії. Відтепер всі літальні апарати коаліції на захід від Євфрату «будуть братися на супровід російськими наземними і повітряними засобами протиповітряної оборони як повітряні цілі», заявили росіяни.

Між США і РФ діяв меморандум про попередження інцидентів і забезпечення безпеки польотів авіації в ході операцій у Сирії. Він був укладений 20 жовтня 2015 року між міністерствами оборони Росії і США і набрав чинності того ж дня. У квітні 2017 року РФ вже припиняла дію меморандуму.

Різка заява військового відомства РФ була викликано інцидентом, що стався 18 червня, коли сили міжнародної коаліції збили Су-22 сирійських ВПС. Літак був збитий у провінції Ракка винищувачем F/A-18E Super Hornet в рамках «колективного самозахисту збройних сил партнерів коаліції». У Міноборони РФ заявили, що льотчик встиг катапультуватися перед падінням Су-22, проте літак упав у районі, підконтрольному терористам ІДІЛ, тому його подальша доля невідома.

Категоричний тон заяви Міноборони поспішили пом'якшити в комітеті Ради Федерації з оборони та безпеки. Так, заступник голови комітету Франц Клінцевич зазначив, що Росія не має наміру автоматично збивати будь-які об'єкти в районах дії своїх ВКС у Сирії, відповідні рішення будуть ухвалюватися індивідуально. «Рішення буде ухвалюватися у кожному випадку індивідуально, автоматично цілі атакуватися не будуть. Але в разі агресивних дій з боку США ці дії будуть жорстко припинятися з боку російських ВКС», - заявив Клінцевіч, передає РИА «Новости».

Традиційно в Москві заявили, що поки нічого не знають і не отримували від США інформації про операції за існуючим каналом зв'язку між американською авіабазою ель-Удейд у Катарі і російською авіабазою Хмеймім у сирійській Латакії. Проте у Вашингтоні стверджують, що зв'язалися з росіянами перед атакою на Су-22. Тепер в РФ вимагають «ретельного розслідування» інциденту, в той час як американське командування заявило про те, що Су-22 ВПС Сирії скидав бомби поряд з підтримуваними коаліцією формуваннями, які беруть участь у наземній операції.

Журналісти відзначають, що американці вперше збили літак сирійської армії від початку конфлікту в Сирії в 2011 році. Однак це не перший обмін звинуваченнями, коли росіяни заявляють про підлий обстріл без попередження, а американці говорять зворотне. Так, 7 квітня США завдали ракетного удару по сирійських урядових військах, які використовували хімічну зброю проти мирних жителів у місті Хан-Шейхун провінції Ідліб і призвели до загибелі 89 осіб, включно з дітьми.

В результаті американцями було запущено 59 крилатих ракет «Томагавк» з акваторії Середземного моря по сирійській авіабазі «Шайрат» у провінції Хомс. Були знищені як мінімум 9 літаків сирійських ВПС - близько 20% бойової потужності Сирії. Ракетний удар став першою прямою атакою США проти позицій сирійського уряду і найрадикальнішим військовим рішенням президента США Дональда Трампа з моменту його вступу на посаду.

Тоді міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що «Томагавки» США в Сирії створили загрозу для російських військових. Разом з тим держсекретар США Рекс Тіллерсон підкреслив, що США завдали ракетного удару по авіабазі сирійських ВПС після координації дій зі своїми міжнародними партнерами. Зокрема про підготовлюваний удар повідомили росіянам.

Як відомо, в серпні 2014 року США зібрали коаліцію країн-партнерів по боротьбі з ІДІЛ. В середині вересня 2014 року французькі військові приєдналися до коаліції сил, які борються проти ІД. Пізніше до антиіділівської коаліції також приєдналися Австралія, Туреччина і Німеччина. Наземну операцію в Сирії за підтримки авіації очолюваної США коаліції проводять бійці сирійсько-курдського альянсу «Сирійські демократичні сили» (SDF), кістяк якого складають курдські «Загони народної самооборони» (YPG). З осені 2016 року вони звільняють від ІДІЛівців місто Ракка. У червні 2017 року сирійсько-курдські формування увійшли безпосередньо в Ракку і ведуть успішний наступ на позиції терористів вже в самому місті.

Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
більше матеріалів
/-0,41728401184082-/ /-pc-/
Top