counter
Стрічка новин
Вибрати все
16 Квітня
15 Квітня
Всі новини...

Пенсії осучаснять, стаж збільшать. Усі головні нововведення пенсійної реформи


Переглядів: 1872


Пенсії осучаснять, стаж збільшать. Усі головні нововведення пенсійної реформи

У Кабміні пояснили, як по-новому в Україні буде нараховуватися пенсія. Нова формула, за умови що парламент підтримає пенсійну реформу, застосовуватиметься з 1 жовтня 2017 року. Детальну презентацію розрахунків на своїй сторінці в Facebооk опублікував прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

"Уряд запропонував, щоб підвищення пенсій, яке в цілому стосуватиметься 9 млн пенсіонерів, відбулося вже з 1 жовтня цього року. Ми також запропонували, щоб у подальшому щорічно відбувалася автоматична індексація пенсій з урахуванням зростання середньої заробітної плати і показників інфляції", - написав глава уряду.

Прем'єр нагадав, що 16 червня Нацрада реформ підтримала законопроект, що стосується пенсійної реформи, і вже цього тижня він буде направлений до Верховної Ради.

Пенсії осучаснюватимуть щороку

Одним з головних кроків реформи є так зване осучаснення пенсій. Ще під час презентації законопроекту Гройсман заявив, що система нарахування виплат в Україні несправедлива, оскільки відсутня диференціація розмірів пенсій залежно від заробітку.

Зараз з 12 млн пенсіонерів 8 млн отримують мінімальну пенсію, яка складає 1312 грн.

Також спостерігається дискримінація щодо року виходу на пенсію, оскільки формула нарахування не змінювалася останні 5 років, а зарплата, до якої прив'язаний розрахунок пенсій, збільшувалася за цей час вже 9 разів. Як наслідок розмір пенсій за однакової кількості страхового стажу та заробітку може відрізнятися більш ніж у 3 рази.

Тепер же в уряді обіцяють осучаснювати пенсії щорічно і ввести єдині правила визначення розмірів пенсійних виплат для всіх, крім військовослужбовців. Саме ж щорічне осучаснення передбачає збільшення пенсій не менше ніж на 50% зростання середньомісячних зарплат за три роки і на 50% індексу споживчих цін.

Крім того, уряд пропонує передбачити на 2017 рік друге підвищення соціальних стандартів на 5% з 1 жовтня, а не з 1 грудня, як було заплановано. А це вже торкнеться 9 млн українських пенсіонерів.

1,1 млн українців отримають у жовтні надбавку до пенсії понад 1 тис. грн

Виплата пенсіонера залежить від середньої зарплати по країні, стажу та власної зарплати за три останніх роки роботи.

Зараз при розрахунку пенсії більшості громадян застосовується розмір середньої зарплати 1197,9 грн, але після осучаснення цей показник планують підняти до 3764 грн, причому застосовувати його будуть до всіх пенсіонерів без винятку. Це дасть можливість вже з жовтня підняти пенсії 5,6 млн українців.

Приблизно 1,3 млн пенсіонерів отримають надбавку до 200 грн. Для 1,2 млн осіб підвищення складе від 200 до 500 грн. 2 млн отримають підвищення від 500 до 1000 грн і більше 1,1 млн українців на заслуженому відпочинку отримають доплату від 1000 грн.

Але при цьому планується зменшити коефіцієнт з 1,35 до 1 на який множиться кожен рік стажу при розрахунку пенсії.

  Стаж збільшать і продаватимуть

Також з 2018 року для того, щоб отримати мінімальну пенсію, потрібно буде мати 25 років стажу, а до 2028 року мінімальний страховий стаж може скласти вже 35 років. Водночас Кабмін розгляне можливість перенесення термінів збільшення мінімального страхового стажу з 15 до 25 років з 1 січня 2018 року на 1 січня 2020 року.

Тим, хто не зможе напрацювати достатню кількість стажу, додаткові роки можна буде докупити - 1 рік коштуватиме 16 896 грн. Але купити можна буде максимум 5 років. А також можна доопрацювати недостатні роки.

Водночас чиновники підрахували, що в 2028 році вийти на пенсію в 60 років зможе лише половина людей пенсійного віку, всім іншим треба буде працювати додатково від 3 до 5 років. Але при цьому прем'єр зазначив, що підвищення пенсійного віку не передбачено в законопроекті.

Пенсіонери, які працюють, отримуватимуть повноцінну пенсію

Також з 1 січня 2019 року замінений механізм відшкодування пенсій для працівників, зайнятих на шкідливих роботах, та інших громадян, які виходили на пенсії на пільгових умовах, не досягнувши пенсійного віку. Роботодавці за таких робочих будуть платити підвищену ставку єдиного внеску в розмірі 15 і 7%.

Водноас з 1 січня 2018 року працівники освіти, охорони здоров'я, соціального захисту будуть позбавлені права на призначення пенсії за вислугу років.

В уряді такий крок пояснили підвищенням зарплат для цієї категорії громадян, а також поступовим її підвищенням у подальшому. Також Кабмін пропонує скасувати 15% податок для пенсіонерів, які працюють, оскільки зараз вони отримують тільки 85% від нарахованої пенсії. З впровадженням пенсійної реформи українці зможуть отримувати і пенсію, і зарплату.

Накопичувальний рівень - не раніше 2024 року

Від солідарної системи в уряді відмовлятися не збираються, тому перехід на накопичувальний рівень поки відклали до 2024 року. Воно й не дивно, адже в Україні поки відсутній фондовий ринок і об'єктів для інвестицій, які б приносили прибуток, фактично немає. Також стримуючим фактором є і дефіцит пенсійного фонду, який цього року передбачається на рівні 141 млрд грн.

Для того, щоб реалізувати задумане в жовтні 2017 року, Пенсійному фонду знадобиться додатково 12 млрд грн. В уряді запевняють, що гроші є,зокрема через збільшення мінімальної зарплати.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Місячний день сьогодні 16 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 16 квітня 2024 року
Поради астрологів, відображені в щоденному місячному календарі, стануть гарною підмогою для ведення справ Своє....
Гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні для вас настане день яскравих вражень та несподіваних поворотів Буд....
Сон у ніч з 15 на 16 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 15 на 16 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
16 квітня о 10:26 розпочнеться дев'ятий місячний день Фаза Місяця – зростаюча
Гороскоп від Анжели Перл на 16 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 16 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
16 квітня 2024 року з'являться нові завдання та труднощі, які необхідно вирішити якнайшвидше Наполегливість бу....
Любовний гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 16 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви відчуватимете внутрішню силу та впевненість, що зробить вас особ....
більше матеріалів
/-0,27590703964233-/ /-pc-/
Top