counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

«Мирна реінтеграція» Донбасу за «воєнного стану». Як це


Переглядів: 2340


«Мирна реінтеграція» Донбасу за «воєнного стану». Як це

І Україна, і Росію сколихнула інформація про те, що президент України Петро Порошенко доручив розробити законопроект «Про особливості державної політики щодо відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей України». В ході виступу в Покровську Донецької області 14 червня Порошенко заявив, що законопроект охоплює цілу низку заходів і кроків, які треба буде здійснити для забезпечення реінтеграції.

Президент підкреслив, що законопроект базується на умовах, закріплених в Мінських угодах. Документ розробляли експерти та народні депутати України. Російське видання «Коммерсант» написало, що, за його даними з джерел у Верховній Раді, законопроект надійде на розгляд парламенту цього тижня. У цей час Петро Порошенко перебуватиме з візитом у Вашингтоні. Відзначимо, що до кінця сесії ВР залишилося тільки 2 пленарних тижні, після чого парламент закриється до осені.

Згідно з документом, в прифронтовій зоні управління перейде від Служби безпеки України до Міністерства оборони і Генштабу. Це повинно при необхідності збільшити оперативність здійснення оборонних і евакуаційних робіт.

За даними джерела, після припинення антитерористичної операції на Донбасі введуть «воєнний стан», це повинно допомогти швидше готувати силові операції і евакуювати населення. Передбачається, що під дію положення потраплять Маріуполь, Краматорськ, Слов'янськ, Авдіївка та Мар'їнка. Крім того, джерело заявило, що законопроект нібито пропонує введення «пільг і послаблень» для частини підконтрольних Україні районів Донбасу та спрощення порядку отримання пенсій жителями тимчасово окупованих територій. Також планується збільшити допустиму вагу вантажів, що перевозяться в ОРДЛО, з 50 до 180 кг.

Проблеми реінтеграції Донбасу ще до заяви Порошенка торкнувся у своєму виступі і секретар РНБО України Олександр Турчинов, який 13 червня заявив, що Україні треба завершити АТО і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з Росією. Однак у заяві Турчинова йшлося не про «реінтеграцію», а про «відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями».

Секретар РНБО зазначив, що антитерористичну операцію замінять більш структурованим процесом, де президент матиме широкі повноваження щодо силовиків. «В рамках АТО ми зупинили агресора, змогли провести президентські, парламентські і місцеві вибори, а також звільнили значну частину окупованої території України. Але прийшов час перейти до нового формату захисту країни», - заявив Турчинов в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

Суть же запропонованого Порошенком законопроекту виклав на своїй сторінці в Facebook нардеп Дмитро Тимчук. За його словами, робота над законопроектом закінчується, зараз узгоджуються окремі деталі. «Навесні 2014-го це був найбільш прийнятний формат, коли разом з запереченням Путіним своєї агресії і серйозна частина міжнародного співтовариства, включно з нашими партнерами, не вірила в «російське коріння» конфлікту. Сьогодні всі розуміють, що це - не внутрішній конфлікт, а агресія Кремля. Але і зараз, як би кому не хотілося, ми не можемо взяти і оголосити війну Росії», - заявив Тимчук.

Говорячи про те, чому тільки через чотири роки АТО виникло питання про її переформатування, нардеп зазначив, що питання про невідповідність АТО реаліям конфлікту стояло давно, але останньою краплею став фактичний зрив Москвою Мінського процесу, коли з початку 2017 року «Росія визнала «документи» «ЛДНР», ввела в окупованих районах Донбасу «рубльову зону», загребла українські підприємства під виглядом «націоналізації», а зараз устами Путіна і його шавок розмірковує про подальшу, по суті, інтеграцію «ЛДНР» в РФ».

Тимчук також додав, що новим законом Президенту дається право як вирішувати питання використання сил і засобів ЗСУ в операції, так і залучати інші силові структури, але під загальним керівництвом військових. «Всі нинішні військово-цивільні адміністрації або військові адміністрації в разі створення останніх також «замикаються» на Оперативному штабі», - розповів парламентарій. Він уточнив, що документ дозволяє вводити воєнний стан на розсуд президента, але це не обов'язково буде використано. Крім того, ухвалення закону в жодному разі не передбачає відмову від Мінських угод.

Темі реінтеграції Донбасу було присвячено також значну кількість часу засідання погоджувальної ради ВР. Так, спікер Андрій Парубій заявив, що законопроект може бути внесений на реєстрацію в парламент сьогодні-завтра. За його словами, як тільки законопроект про реінтеграцію буде зареєстрований у парламенті, почнеться глибока дискусія по його суті.

«Але як тільки він буде зареєстрований, буде пропозиція включити його до порядку денного сесії, а комітетові розглянути на своєму засіданні. Тоді можна буде вести глибоку дискусію щодо його змісту і політичних перспектив проходження», - підкреслив він.

Голова фракції БПП Артур Герасимов в свою чергу зазначив, що закон про реінтеграцію Донбасу буде проголосований найближчим часом. «Вкрай важливо, що Мінські угоди залишаються базовим пунктом цього законопроекту. Також чітко буде вказано, що місія ОБСЄ продовжує контролювати ситуацію в регіоні. І питання не в назві законопроекту, а в суті», - додав політик. Він зазначив, що Донбас - це Україна, тому «не можна будувати стіну, це ключовий момент у законопроекті.

У свою чергу нардеп Ірина Луценко заявила, що Рада повинна ухвалити закон про реінтеграцію, який буде спрямований на посилення захисту і оборони держави в зоні проведення АТО в окремих районах Донецької і Луганської областей.

«Це наше зобов'язання щодо деокупації Донбасу. Цей законопроект насамперед спрямований на реінтеграцію Донбасу», - сказала вона. Луценко зазначила, що в законопроекті йдеться про правовий статус військових дій.

А необхідність ухвалення такого законопроекту викликана останніми діями агресора на Донбасі. Парламентарій пояснила, що в законопроекті передбачається визнання правового статусу окремих районів Донецької та Луганської областей. «Ми говоримо про поліпшення соціально-економічного управління з метою розв'язання належним чином проблем людей у зоні конфлікту: свідоцтво про народження, нотаріальні довідки тощо. Особливо важливим пунктом цього закону буде  гармонізація змін до поточної ситуації України з зобов'язаннями України згідно з Мінськими угодами і повторне підтвердження того, що Україна готова буде продовжувати і виступає за політико-дипломатичне врегулювання конфлікту на Донбасі», - зазначила політик.

У свою чергу представник опозиції, глава фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що перегляд статусу АТО - «новий спектакль» для збереження влади. «В останні дні влада влаштувала новий спектакль, новий акт. Тепер ми бачимо використання війни в своїх цілях. Для збереження влади за всяку ціну», - заявила вона. За її словами, влада пропонує відмовитися від статусу АТО, але насправді переслідує інші цілі.

«Нам через три роки війни свої політичні цілі прикривають необхідністю зміни формату. Це нова форма утримання влади, нова форма збагачення насправді. Ось що відбувається зараз. Немає ніякої честі і совісті. Якби була честь і совість, то взяли б закон про особливий статус окупованих територій, який давно лежить у парламенті», - заявила вона.

Природно, це питання схвилювало російських політиків і Кремль. Так російський сенатор Олексій Пушков у своєму мікроблозі Twitter заявив, що «мирна реінтеграція Донбасу» - тактичний прийом Києва для поліпшення свого образу на Заході. В односторонньому порядку вона неможлива».

"Мирная реинтеграция Донбасса" - тактическая уловка Киева для улучшения своего образа на Западе. В одностороннем порядке она невозможна.

— Алексей Пушков (@Alexey_Pushkov) 19 июня 2017 г.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков 19 червня повідомив, що в Кремлі вивчають план Порошенка щодо реінтеграції Донбасу. «Треба зрозуміти все-таки, про що йдеться, які деталі. Ви знаєте, що є елементи реінтеграції Донбасу, які зафіксовані в Мінських домовленостях», - сказав Пєсков. Він зазначив, що у Кремля поки немає детальної інформації.

Анна Стешенко, Вікторія Антонюк

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як зберегти удачу та уникнути неприємностей: магічні правила на кожен день
Як зберегти удачу та уникнути неприємностей: магічні правила на кожен день
Кожному з нас необхідні успіх і життєва енергія для досягнення поставленої мети Заманити щастя та зберегти гар....
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Серед нас багато енергетичних вампірів Але хто ж вони і яку шкоду можуть завдати? Енергетичний вампір – це люд....
Кармічний зв'язок чоловіка та жінки
Кармічний зв'язок чоловіка та жінки
Кармічний зв'язок між чоловіками та жінками будується за допомогою їхніх любовних стосунків Вважається, що кож....
Гімнастика для очей: як покращити зір
Гімнастика для очей: як покращити зір
Очі  — це життєво важливий орган у людському організмі Зіпсувати зір можна кількома способами: читати погано н....
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Гормональна гімнастика використовується ченцями Тибету протягом багатьох століть Цей комплекс вправ простий у ....
більше матеріалів
/-0,31248712539673-/ /-pc-/
Top