counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Призер Каннського фестивалю і Оскара, який не вважав Крим українським. Ким був актор Олексій Баталов


Переглядів: 349


Призер Каннського фестивалю і Оскара, який не вважав Крим українським. Ким був актор Олексій Баталов

Він ненавидів Сталіна і називав соціалізм "вошивим", був одним з небагатьох російських діячів культури, які підписалися під заявою на підтримку анексії Криму Росією, і його голосом говорить "Їжачок у тумані". Вночі 15 червня 2017 року не стало актора, режисера і педагога, народного артиста СРСР Олексія Баталова.

Сам себе Баталов називав «людиною неандерсталінської епохи», друзі і колеги називали його останнім російським аристократом з неперевершеним талантом і романтиком.

Призер Каннського фестивалю і Оскара, який не вважав Крим українським. Ким був актор Олексій Баталов

Актор помер уві сні на 89 році життя. В останні роки він тяжко хворів - проблеми з судинами.

Життя Баталова було настільки яскравим і дивовижним, що могло б стати сюжетом для захоплюючого фільму. Народився актор 20 листопада 1928 року в російському місті Володимирі, в театральній родині. Мати - Ніна Ольшевська - була театральною актрисою. Всі подруги матері були актрисами, дружила вона і з поетесою Анною Ахматовою. Та довгий час жила в будинку своєї подруги, тому маленьким Олексій якийсь час вважав Ахматову своєю бабусею. Вітчимом Баталова був письменник Віктор Ардов. В гості до родини приходили Мандельштам, Пастернак, Зощенко, Ільф і Петров, Бродський і Раневська.

Зважаючи на коло інтересів батьків, з вибором професії Баталов не затягував. Актор розповідав журналістам, що в дитинстві не грав у пісочниці, а весь час проводив серед театральних декорацій. Перший його виступ на сцені пройшлов під час війни. У 1950 році Баталов вступив до Центрального театру Російської армії, в 1953 році перейшов у МХАТ ім. Горького, де вчився у майстерні С.Бліннікова і В.Станіцина.

Баталов якось навіть пожартував над тим, що в МХАТі свого часу грали одночасно 9 його прямих родичів: Ольга Андровська, Микола і Володимир Баталови, Віктор Станіцин та інші. У 1944 році Баталов дебютував у кіно, знявшись в епізодичній ролі у фільмі Л.Арнштама «Зоя». Однак вважав, що кіноактором став завдяки Йосипу Хейфіцу, який запросив його в 1952 році на зйомки фільму «Большая семья». «Він, немов казковий тато Карло, зумів з колоди зробити живого кінохлопчика. «Большая семья», «Дело Румянцева», «Дорогой мой человек», «Дама с собачкой»... Без Хейфіца мене у моїй нинішній якості не було б», - додав Баталов.

Робота

За своє життя актор знявся більш ніж у 40 фільмах.

Фільм 1957 року «Летят журавли», в якому Баталов зіграв разом з Тетяною Самойловою, став єдиним радянським повнометражним фільмом, який отримав головний приз Каннського кінофестивалю.

У 1958 році Баталов дебютував як режисер. Він зняв на «Ленфільмі» фільм «Шинель» за Гоголем, однак картину запідозрили в ідеологічній диверсії і дозволили показати тільки на малих екранах. В результаті фільм майже ніхто не побачив. У 1962 році Баталов знявся в ролі фізика-ядерника в стрічці Михайла Ромма «Девять дней одного года» і, за опитуванням читачів журналу «Советский экран», був названий кращим актором року. 

Призер Каннського фестивалю і Оскара, який не вважав Крим українським. Ким був актор Олексій Баталов

У 1960-1970 роки Баталов знімався мало. Критики відзначали, що актор був прискіпливий у виборі ролей, принципово відмовлявся брати участь у прохідних фільмах.

У 1979 році новою віхою в житті актора стала роль Гоші в картині Володимира Меньшова «Москва слезам не верит». Цей фільм отримав світове визнання і премію «Оскар». З ідеологічних міркувань нікого з творчої групи на вручення премії не пустили, «Оскар» під регіт залу вийшов отримувати «уповноважений товариш у наглухо застебнутому піджаку».

Після цього тріумфу актора запрошували зніматися в усі фільми, але Баталов знявся лише в кількох картинах і на 15 років «забув» про кінематограф. Останнього разу Баталов знявся у «великому» кіно у стрічці Родіона Нахапетова «Зонтик для новобрачных» 1986 року.

Призер Каннського фестивалю і Оскара, який не вважав Крим українським. Ким був актор Олексій Баталов

Більшу частину життя Баталов присвятив педагогіці. Він викладав у ВДІКу, де завідував кафедрою акторської майстерності. Крім того, Баталов писав вірші, сценарії, дитячі казки, захоплювався живописом. У 1984 році у видавництві «Искусство» вийшла його книжка «Судьба и ремесло». Він був також автором книжки «Диалоги в антракте» і глави про Анну Ахматову в книжці «Легендарная Ордынка», написаній спільно з Михайлом і Борисом Ардовими.

Родина

Особисте життя Баталова було не менш бурхливим, ніж його творча діяльність. Будучи студентом Школи-студії при МХАТ, Баталов одружився з подругою дитинства Іриною, дочкою відомого художника Костянтина Ротова. У подружжя народилася донька Надія. Однак перший шлюб був не зовсім вдалим, і актор пізніше не підтримував стосунки з дочкою та онукою Катериною. Баталов вважав, що він не подобався тещі і вона посприяла його розлученню з Іриною Ротовою. 

Призер Каннського фестивалю і Оскара, який не вважав Крим українським. Ким був актор Олексій Баталов

У 1953 році 26-річний актор закохався у циганську красуню Гітану Леонтенко. Дев'ять довгих років закохані зустрічалися таємно: рідні Гітани вважали, що її чоловіком повинен стати тільки циган. Родичі навіть погрожували Баталову фізичною розправою, але в 1963 році Гітана все ж стала дружиною Баталова. Щоправда, щастя актора було затьмарене тим, що дочка від другого шлюбу Марія з народження страждає на дитячий церебральний параліч. Маша прикута до інвалідного крісла, але це не завадило їй заочно закінчити ВДІК. Вона пише сценарії до фільмів, вивчає французьку мову.

Призер Каннського фестивалю і Оскара, який не вважав Крим українським. Ким був актор Олексій Баталов

Політичні погляди

Актор не раз підкреслював, що ніколи не був «вірним собакою» комуністичної партії в СРСР. Саме це заважало Баталову бувати за кордоном, його вважали неблагонадійним. «Я ж не член партії, я не пасував цьому вошивому соціалізму. Я ту державу терпіти не міг і розумів, що це зібрання злодіїв і вбивць. А вони розуміли, що я не вірний пес», - зазначав актор.

Крім того, за розповідями Баталова, від сталінських репресій постраждала практично вся його сім'я. За знаменитою 58-ю «контрреволюційною» статтею сиділи двоє дідусів, бабуся і два дядьки Олексія. Ще один родич був похований у братській могилі під Володимиром, інший назавжди залишився на одному з сибірських лісоповалів. Актор також підкреслив, що сам нікого з рідні не зрадив.

У сучасній історії українцям Баталов відомий тим, що підписав лист діячів культури РФ на підтримку дій лідера Кремля Володимира Путіна щодо незаконної анексії Криму. Прізвище Баталова стоїть поруч з підписами інших метрів, таких як Олег Табаков, Едгар Запашний, Зураб Церетелі, Микола Цискарідзе. 

Відзначимо також, що Кабінет міністрів України заборонив Державному агентству з питань кіно (Держкіно) проводити державну реєстрацію та видавати прокатне посвідчення на фільми, учасники яких внесені до переліку осіб, що загрожують національній безпеці. У переліку є і фільм «Москва слезам не верит».

Цікаві факти з життя

1. Свій перший автомобіль - «Москвич-400» - Баталов купив за гроші Анни Ахматової. Він розповідав, що, коли повернувся з армії, поетеса дала йому грошей, щоб він купив собі одяг. «Але я купив не піджак, а старий «Москвич» і пригнав під вікна свого будинку. Піднявся в квартиру, підійшов до Анни Андріївни і кажу: «Я купив машину». Пауза. Потім вона повертається до мене і каже: «По-моєму, це чудово».

2. Одна з шкідливих звичок Баталова - пристрасть до тютюну, яка почалася ще в його юнацькі роки. Актор розповідав, що курив з 13 років. Він відзначав, що курив для того, щоб заглушити голод. «Був такий спосіб під час війни: покуриш махорки - і начебто їсти не так хочеться. Дістати її було легко, адже навіть у тилу кругом - військові», - розповідав Баталов.

3. Час від часу Баталов працював у студії звукозапису, тому його голосом розмовляє багато головних героїв радянських мультиків. Зокрема, Баталов озвучував мультик «Їжачок у тумані».


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Як позбавитися проблем і досягти благополуччя за допомогою слів-паролів
Кожне сказане слово — це прямий сигнал мозку для початку дії Енергетичні прив'язки слів діють на біополі людин....
Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цього, а т....
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його почато....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
більше матеріалів
/-0,41102290153503-/ /-pc-/
Top