counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Скоро всі українці сидітимуть без гарячої води. У бюджеті не вистачає грошей на субсидії


Переглядів: 137


Скоро всі українці сидітимуть без гарячої води. У бюджеті не вистачає грошей на субсидії

Передбачених у державному бюджеті 47 млрд грн на субсидії з житлово-комунальних послуг не вистачить, щоб в повному обсязі покрити потреби населення в 2017 році. Це відкрито визнали в уряді.

Не минуло ще й півроку, а з цієї суми вже використано 35 млрд грн. При цьому заборгованість держави перед постачальниками послуг вже становить 33 млрд грн, порахували в Мінфіні.

Виділити додаткові кошти з бюджету тільки обіцяють, але коли це станеться, невідомо. Тим часом компанії, які надають послуги населенню, хапаються за голову - де брати гроші на підготовку до наступного опалювального сезону ?!

Постачальники компослуг заборгували «Нафтогазу» 20 млрд грн

За даними Мінсоцполітики, за результатами опалювального сезону 2016-2017 рр. субсидії на житлово-комунальні послуги отримали близько 7,5 млн громадян. Зокрема їм компенсувалася вартість таких послуг:

              - утримання будинків і споруд;

              - холодна вода і водовідведення;

              - електропостачання;

              - вивезення побутових відходів;

              - газопостачання;

              - гаряча вода;

              - централізоване опалення.

Саме за останніми трьома пунктами, які пов'язані зі споживанням газу, утворилася найбільша заборгованість держави перед постачальниками цих послуг. Останні ж у свою чергу не сплатили майже 20 млрд грн НАК «Нафтогазу» за поставлений їм газ.

Держава не платить, а страждають споживачі

Страждають від "зайвої щедрості" держави, яка роздає субсидії, не маючи фінансів на їх компенсацію, самі ж споживачі послуг. Зокрема, днями через борги «Київенерго» була відключена від газопостачання столична ТЕЦ-6. Як наслідок чотири величезних райони Києва залишилися без гарячої води. У компанії скаржаться на державу:

«Станом на 1 червня підписані, але не профінансовані протоколи щодо пільг та субсидій по всьому «Київенерго» на 1,47 млрд грн, з яких заборгованість за електричну енергію становить 207 млн ​​грн, а за гарячу воду, теплопостачання і центральне опалення - 1,26 млрд грн. Це борг за 5 місяців цього року», - розповіла фінансовий директор ПАТ «Київенерго» Тетяна Грязнова.

Ситуація з «Київенерго» насправді така ж, як і з будь-яким іншим теплопостачальним підприємством, відзначає віце-президент міжгалузевої асоціації "Укртеплокомуненерго" Сергій Дунайло.

«У нас немає жодного підприємства, яке б повністю отримало кошти за пільги та субсидії за відпущену теплову енергію. Кожна несплачена копійка веде до того, що НАК «Нафтогаз», і він має на це право, буде налічувати штрафні санкції, пені за несплачений газ. Тобто підприємства працюють сьогодні на сплату штрафних санкцій», - зазначив він.

Відповідно, наступний опалювальний сезон - під загрозою, оскільки грошей на підготовку до нього у компаній немає.

На погашення субсидій хочуть виділити додатково 15 млрд грн

У Мінсоцполітики та Мінфіні не заперечують - заборгованість є, але не вважають ситуацію критичною. Більш того, стверджують, що і про конкретну суму боргів говорити рано.

Директор Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко пояснив, що за підсумками опалювального періоду невикористані суми субсидій мають бути повернуті до державного бюджету.

«На практиці це виглядає наступним чином: припустимо, соціальний норматив сім'ї становить 400 кубічних метрів на місяць, реально спожито 300 або 350 кубів. Не спожита різниця повертається до державного бюджету. Минулого року було майже 15 млрд грн таких невикористаних сум субсидій, які були повернуті до державного бюджету. Орієнтовні розрахунки цього року показують, що ця сума може бути 10-9 млрд грн», - пояснив він.

За його словами, до цих пір триває процес підрахунку суми повернень субсидій. Зауважимо - опалювальний сезон закінчився два місяці тому.

Втім, навіть 10 зекономлених мільярдів гривень проблеми не вирішать. У Міністерстві фінансів визнаються, передбачених у бюджеті коштів на субсидії не вистачить, тому готують проект змін до бюджету, де просять виділити додаткових 15 млрд грн на їх погашення.

«Станом на 1 січня кредиторська заборгованість у нас була 23 млрд грн, на сьогодні це 33 млрд з урахуванням списання за субсидіями. Додаткової суми в 15 млрд грн має бути достатньо для того, щоб закрити річну потребу», - вважає заступник міністра фінансів Сергій Марченко.

У Мінфіні сподіваються, що відповідні зміни будуть ухвалені до кінця поточної сесії парламенту.

Гроші в нікуди

Експерти ж менш оптимістичні в прогнозах. Віце-президент міжгалузевої асоціації "Укртеплокомуненерго" Сергій Дунайло вважає, що додаткових коштів вистачить хіба що до жовтня.

«За розрахунками експертів 75-77 млрд грн потрібно цього року на пільги і субсидії. Тобто 15 млрд грн, які будуть внесені відповідними змінами, вони вирішать ситуацію до жовтня місяця, це в крайньому разі, а далі треба буде знову вносити зміни і шукати кошти. Треба думати про енергозберігаючі заходи. Можливо, всі ці пільги і субсидії потроху варто переводити в ці заходи?» - пропонує він.

Слід зазначити, що зараз на енергоефективність у державному бюджеті закладається приблизно в 100 разів менше коштів, ніж витрачається на субсидії.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
більше матеріалів
/-0,5257408618927-/ /-pc-/
Top