counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

У Світовому банку розповіли, хто винен у тому, що економіка України гальмує


Переглядів: 145


У Світовому банку розповіли, хто винен у тому, що економіка України гальмує

У занадто повільному економічному зростанні нашої країни винна слабка професійна підготовка українців і стара неактуальна система освіти. Такий висновок випливає зі звіту Світового банку "Навички для сучасної України".

Експерти міжнародної організації впевнені, що для економічного зростання працездатне населення повинно мати необхідні ключові навички, серед яких:

• когнітивні (грамотність, математичні здібності тощо);

• соціально-емоційні (відповідальність, професійна поведінка, творчий підхід тощо);

• технічні (потрібні для певного виду діяльності).

І якщо питань до грамотності українців у Світового банку не виникає, то результати щодо більш профільних навичок працівників і їхньої поведінки на роботі, м'яко кажучи, засмучують.

«Ці навички не розвиваються освітньою системою в Україні на тому рівні, який би задовольняв роботодавців», - заявила економіст Світового банку Алба Сафір під час прес-конференції в четвер.

Так, згідно з дослідженням, 60% опитаних роботодавців заявили, що система освіти не розвиває необхідні соціально-емоційні навички, 70% - що не розвиває практичні навички, а 58% відзначили, що робітники взагалі не мають сучасних знань. Опитування проводилося серед підприємств чотирьох секторів: агропереробка, агровиробництво, інформаційні технології та альтернативна енергетика.

«Ці прогалини навичок впливають на продуктивність і ефективність підприємств. А саме це має значення для зростання ВВП. Наприклад, у секторі інформаційних технологій 40% підприємств зазначили, що вони втрачають клієнтів і ринки в зв'язку з цими пробілами між необхідними навичками та навичками, що є у працівників», - зазначила Сафір.

У Світовому банку вважають, що проблема в застарілій системі освіти в країні, навчальні програми якої не спрямовані на потреби роботодавців, що українській системі освіти і підготовки кадрів не вистачає актуальності для сучасного ринку праці. Адже, незважаючи на високий рівень грамотності і базових знань більшості випускників, система не готує компетентних, кваліфікованих працівників.

Але винні в цьому і самі роботодавці. Згідно з даними опитування, лише 20% підприємств мають прямі контакти з освітніми і навчальними закладами.

«Є потреба у більш сучасній і актуальній системі освіти, і це можна зробити через зв'язок з роботодавцями. Роботодавці також повинні навчати своїх працівників, можливо, їм потрібна фінансова допомога для цього. Працівники завжди мають потребу в навчанні, навіть якщо вони добре підготовлені в системі освіти», - зазначила економіст організації.

На думку керівника програми людського розвитку Світового банку в Білорусі, Молдові та Україні Фон Зао, нашій країні потрібен пакет реформ для всієї системи освіти, які були б спрямовані на потреби ринку праці.

«Також потрібна інформаційна система, щоб зв'язати потреби працевлаштування і мати систему моніторингу працевлаштування. Ми допомагаємо побудувати таку систему», - підкреслив представник організації Зао.

Необхідно також спростити процедуру прийому на роботу і звільнення з неї, яка в Україні зарегульована. Це дозволить працівникам шукати кращі варіанти роботи, на яких вони зможуть реалізувати всі свої навички.

«Якщо заповнити цю прогалину в навичках, то продуктивність підприємств зросте, підприємці знайдуть нові ринки, зокрема за кордоном. У середньостроковій перспективі це може призвести і до збільшення робочих місць», - зазначила економіст організації Алба Сафір.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
За допомогою перевірених грошових прикмет кожна людина зможе залучити в своє життя удачу та грошовий достаток,....
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
більше матеріалів
/-0,46696496009827-/ /-pc-/
Top