counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Звільнити Надю: вдаються й до права, й до політики


Переглядів: 58


Звільнити Надю: вдаються й до права, й до політики

Чи є шанс у полоненої льотчиці, народного депутата України Надії Савченко, яка майже десять місяців перебуває в російському СІЗО, опинитися на волі до свого 34-го дня народження, яке відзначає в травні? Ще взимку відповідь на це питання було, найпевніше ні, ніж так. Але сьогодні Савченко покинула «Матросскую тишину». За станом здоров'я її перевели в московську міську лікарню.. Озвучують і нові варіанти звільнення Наді.  

Сила Європарламенту  

Політичні соратники Надії Савченко твердять: юридичні механізми захисту Наді та шляхи доведення її непричетності до пособництва в організації вбивства російських журналістів і незаконному перетині кордону, вичерпалися. Вся надія — на дипломатію.  

На 17-му саміті Україна — ЄС Президент України Петро Порошенко заявив, що він розраховує звільнити Савченко за допомогою резолюції Європейського парламенту. «30 квітня в Європарламенті заплановано ухвалити окрему резолюцію щодо необхідності негайного звільнення Надії Савченко, — наголосив Петро Порошенко під час спільної прес-конференції з президентом Європейської ради Дональдом Туском і президентом Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером.  

Резолюцію ухвалити — півсправи. Головне, щоб документ реалізували. Ось з цим-то і проблема.  

Павло ПетренкоПавло Петренко«Чи спрацює резолюція Європарламенту? — риторично перепитує журналіста «Аналітичної Служби Новин» (АСН) міністр юстиції Павло Петренко. — Вона точно не буде зайвою, ще більше посилить тиск міжнародного співтовариства на Володимира Путіна. Але рішення, коли Савченко звільнять, в голові тільки в однієї людини».  

За словами міністра, від Європи дуже багато залежить — Брюссель повинен піти шляхом розширення і поглиблення санкцій проти Росії. Метод фінансових обценьків, хоч і повільно, але діє.  

Зауважимо, українські політики пропонують до «списку санкцій» внести ще 35 прізвищ — осіб, причетних до арешту Надії Савченко. На першому місці — президент Російської Федерації Володимир Путін.  

«Розкачуємо ситуацію», — у свою чергу говорить сестра полоненої льотчиці Віра Савченко. Дівчина об'їздила зо два десятки країн, провела сотні зустрічей, щоб заручитися підтримкою світової громадськості в питанні якнайшвидшого звільнення Наді.  

Андрій Кожем'якинАндрій Кожем'якин«Особисто я покладаю велику надію на міжнародний вплив і тиск. Розраховую на конструктивну позицію ООН і домовленості лідерів «Нормандської четвірки». Як варіант, Надю можна обміняти на групу полонених, які перебувають в Україні», — розповів АСН голова комітету Верховної Ради з питань правового забезпечення правоохоронних органів, народний депутат Андрій Кожем'якин.  

Імунітет на вибір  

Варіант обміну військовополоненими російська сторона відкидає. Голова МЗС Росії Сергій Лавров не втомлюється повторювати у своїх численних інтерв'ю, що Надя — не військовополонена, тому під статтю «обмін полоненими» вона не підпадає.

«Щодо обміну всіх на всіх: вона (Савченко, — Прим. авт.) не заручниця, її заарештовано за підозрою в злочині. Тут мова про дію іншої частини Мінських угод, де йдеться про амністію всіх причетних до подій на південному сході України », — сказав Лавров.  

Крім того, в РФ заплющують очі на дипломатичний і міжнародний імунітети, якими володіє Савченко.  

Тарас ЧорновілТарас Чорновіл«Обрання Надії Савченко народним депутатом мало стати сигналом для Росії, що вони утримують людину, яка має дипломатичний імунітет і паспорт. Крім того, Савченко отримала дипломатичний паспорт від ПАРЄ. Затримання людини з такими імунітетами і відмова її звільнити (видати) є грубим порушенням міжнародних конвенцій. Росія вже давно повинна була звільнити Надю», — говорить екс-заступник голови комітету Верховної Ради із закордонних питань Тарас Чорновіл.  

Амністію, будьте ласкаві?  

Ще на один механізм звільнення Савченко вказав в інтерв'ю АСН голова слідчого управління Служби безпеки України генерал-майор Василь Вовк.

Василь ВовкВасиль Вовк«Вони (суд Росії, — Прим. авт.) її засудять. І тільки це станеться, міжнародне співтовариство, Президент України звертаються до Володимира Путіна, щоб Савченко передали Україні відбувати покарання. У нас є угода про передачу на відбування покарання, і вона діє у відносинах між Україною і Росією. Вважаю, Путін піде на це, щоб загладити ситуацію. Ця схема дозволить Росії тримати марку, — розповідає Василь Вовк і уточнює, тільки Надю переведуть в українське СІЗО, Президент запустить процедуру помилування».  

До речі, версію про помилування, але у дещо іншій інтерпретації, що не скидають з рахунків рідні Наді.

«Чула слова Лаврова про амністію до 9 травня. Якщо суд  відбудеться і вона винна — амністія. Якщо ні —  потрапляє під Мінські угоди, й обмін. Я вірю, що вони нарешті знайшли для себе шляхи відпустити Надю, оскільки для них її вже не залишилося. Хочу вірити в краще! Можливо, на її день народження, 11 травня, вона буде з нами», — ділиться думками у Фейсбуці сестра Віра Савченко.  

А ось адвокати, які ведуть справу Савченко, ілюзій на рахунок амністій ​​не мають. Принаймні через те, що раніше літа Надію не засудять. «У неї тяжкий злочин і під амністію вона не підпадає. За новим обвинуваченням — в незаконному перетині кордону Росії — так, а за обвинуваченням у загибелі журналістів — ні», — заявив адвокат Микола Полозов. Та й ухвалення рішення, амністувати Савченко чи ні, залежить від бажання однієї людини.  

«Справа Савченко — винятково політична. Будь-який юридичний механізм, що запустили її адвокати або тільки запланували, впиратиметься в політику. Зрозумійте, Росія — це країна, в якій немає суду і верховенства права. Всі питання вирішуються в Кремлі однією людиною», — міркує адвокат, який захищав свого часу екс-міністра МВС Юрія Луценка, Ігор Фомін.  

Суд і ще раз суд  

Логічно виникає запитання, а що може цю людину спонукати до рішучих дій? Політики-міжнародники вказують на суд. Перспектива Путіну і Ко опинитися під ковпаком Гаазького трибуналу може зіграти ключову роль.  

Григорій НемиряГригорій Немиря«Один з інструментів, які Україна повинна застосовувати, — це Міжнародний кримінальний суд. Справи щодо злочинів проти людяності, військових злочинів — прерогатива саме такого суду. Україна підписала Римський статут, але поки не ратифікувала. Дуже важливо зробити це, приєднатися до Міжнародного кримінального суду, звернутися в офіс його прокурора, — переконаний голова Комітету Верховної Ради України з прав людини Григорій Немиря. — А те, що Російська Федерація ігнорує міжнародне законодавство, — це до часу. Наприклад, ордер на арешт, виписаний прокурором Міжнародного кримінального суду, не має строків давності».  

Звернутися до Європейського суду з прав людини радить екс-міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

«Такий механізм дієвий, але потребує багато часу, навіть якщо запускати справу за скороченою процедурою», — говорить пан Грищенко.  

А враховуючи стан здоров'я Надії Савченко, яка 28 квітня була переведена в міську лікарню в Москві, часу обмаль. У затягуванні її справи зацікавлений тільки глава сусідньої держави.  

«Путіну не вигідно випускати Савченко, адже вона стала символом потужності збройних сил Росії і слідчих органів, тобто у нього повинен бути мотив для звільнення, щоб пояснити це своєму народу», — вважає юрист Анна Маляр.  

Визначити цей мотив — проблема. Путін відхрещується від звинувачень у тому, що він одноосібно ухвалює рішення в Росії: кого стратити, кого помилувати. Господар Кремля наполегливо стверджує, що справа Савченко в Росії знаходиться в юридичній площині, мовляв, не варто політизувати майбутні судові рішення.  

Замкнуте коло. І розірвати його може тільки одне — комусь: українській або російській стороні варто принаймні відмовитися від політичних амбіцій, паралельно знизивши градус публічності справи і посиливши закриту складову домовленостей на найвищому рівні.

 

 

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Дуже часто різні речі переходять нам від інших людей: щось ми купуємо, щось знаходимо, щось отримуємо у спадок....
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Короткі змови, звані шепітками, здавна використовувалися знахарями та цілителями для досягнення певних цілей Е....
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
Всі хочуть бути щасливими, але часом ми зустрічаємо на шляху перешкоди, що заважають нам це зробити Експерти р....
більше матеріалів
/-0,15384292602539-/ /-pc-/
Top