counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Ще один хворий. Де в Україні шукати сироватку від ботулізму


Переглядів: 591


Ще один хворий. Де в Україні шукати сироватку від ботулізму

Черговий випадок ботулізму зафіксували в Сумській області. Як написав на своїй сторінці в Facebook головний лікар Сумської обласної інфекційної клінічної лікарні ім. Красовицького Андрій Сніцар, постраждав 38-річний фельдшер, який вживав в'ялену плотву. Його підключено до апарату штучного дихання.

«Перспектив мало. Тим більше що зареєстрованої сироватки в країні немає (спасибі МОЗ і всім причетним), тобто адекватного лікування фельдшер не отримає», - написав лікар.

Те, що необхідної сироватки немає і в столичних лікарнях, де в кінці травня було виявлено 4 зараження ботулізмом, один з яких виявився смертельним, підтвердив і керівник Держпродспоживслужби у Києві Олег Рубан, повідомляє Depo.Київ.

"Це специфічний препарат, який лікує і надає профілактику. Але цієї полівалентної сироватки в медустановах немає", - констатував Рубан.

Знайти сироватку в Україні можна, але треба дуже постаратися і коштуватиме вона не малих грошей. Наприклад, кілька комерційних аптек в інтернеті пропонують разову дозу сироватки проти ботулізму за 2600 гривень. Питання в тому, що вона має бути введена хворому на ранній стадії хвороби, а на те, щоб дістати сироватку, йде час. Особливо питання небезпечне для тих, хто живе у віддаленій місцевості.

У МОЗ повідомили, що дія сертифіката про державну реєстрацію протиботулінічної сироватки, сироватки проти отрути гадюки і павука каракурта закінчилася ще в 2014 році. Всі ці препарати були російського походження.

Відтоді жодна компанія не зареєструвала ці лікарські препарати в Україні, стверджують у МОЗ. У відомстві запевняють, що якщо компанії-постачальники зазначених незареєстрованих вакцин виявлять бажання завезти їх в Україну, то готові в найкоротші терміни підготувати відповідний проект рішення.

Також МОЗ звернулося до ВООЗ і благодійної організації «Червоний Хрест» про надання гуманітарної допомоги у вигляді цих сироваток.

Цікаво, що за три роки не вдалося досягти жодних результатів. І це при тому, що в 2016 році в Україні було зареєстровано 115 випадків зараження ботулізмом. 9 хворих померли.

Найчастіше ботулізмом заражаються при вживанні м'ясних консервів та інших видів м'яса, а також в'яленої, копченої або консервованої риби. Зокрема, зі слів головного лікаря Сумської обласної інфекційної клінічної лікарні ім. Красовицького Андрія Сніцаря, якщо йдеться про копчену або в'ялену рибу, яка стає особливо популярною спекотної пори року, то краще купувати вичищену, без кишок і морську рибу, а їсти лише її «спинку».

«Особливо небезпечні в рибі місця, прилеглі до кишечника (токсин міститься в кишках, дифундуючи в м'ясо і накопичуючись там), тобто ті самі реберця, які так смачно обсмоктувати під пивко», - написав лікар.

Однак лікар усе ж радить відмовитися від спокуси і не купувати небезпечні продукти. Оскільки в разі зараження ботулізмом дуже висока ймовірність, що врятувати вас не вдасться - адже ліків немає.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
більше матеріалів
/-0,40371298789978-/ /-pc-/
Top