counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

У Чорнобилі проведуть фестиваль з русалками


Переглядів: 123


У Чорнобилі проведуть фестиваль з русалками

У Чорнобилі проведуть фестиваль з русалками. Про це на прес-конференції 2 червня заявив голова громадської організації «Чорнобиль Ренесанс» Юрій Ягусевич, передає кореспондент АСН.

«З Чорнобиля ми можемо зробити туристичний об'єкт, це один із напрямів, який потрібно розвивати як туристичний. Треба його показувати. Але цікаво не просто показувати саркофаг, як піраміди, а й забезпечити інші супровідні туристичні послуги. Тому ми організовуємо фестиваль, в рамках якого покажемо нашу прадавню історію. З цією метою з 9 червня до 12 червня в селі Прибірськ Київської області розпочнеться другий фестиваль «Чорнобиль Renaissance», що відкриває туристичне Чорнобильське Полісся світу», - заявив Ягусевіч.

За його словами, в рамках другого фестивалю пройде свято русалок, яке на східнослов'янських землях зафіксовано в пам'ятках вже з XI - XII ст. Він пояснив, що ще в язичницькі часи, як відзначають дослідники, неділя русалок була одним з головних літніх свят - святом переходу весни в літо. Інші ж вважали, що свято Русалок у слов'ян відображає греко-римські впливи поминального свята Rosalia (або Parentalia - поминки предків), яке супроводжувалося іграми та «визначалося гулящим характером».

Подібним воно було й у слов'ян, але в них воно мало певні особливості. По-перше, тут акцент переносився з поминання померлих на задобрювання духів поля і лісу - русалок (духів русел річок і потоків), звідки і назва - Русалчин тиждень. Свято Русалій у слов'ян, як і в інших європейських народів, супроводжувалося різноманітними гуляннями та іграми молоді. Поширеними тут були так звані «гойдалки», які робили хлопці з гілок верби і вішали на деревах. Під час забав дівчата з хлопцями гойдалися на них, і це виконувало магічну функцію очищення повітрям.

Кульмінацією в русальних іграх була так звана Русальна паска. Магічною ритуальною містерією цього дня було «водіння куща» - найкращої дівчини в селі, яку одягали в зелень і квіти, клали на голову вінок з папороті, який мав закривати їй очі (сліпота - ознака представника потойбіччя) і водили селом.

У свою чергу голова села Прибірськ Марина Бесчастна зазначила, що минулого року на фестиваль приїхало 2 тисячі туристів. Деякі навіть купили будинки в селі після участі у святі. «Цього року ми вирішили провести другий фестиваль, де буде в основі обряд русалок... Наш регіон депресивний, тому ми вирішили розвивати його в туристичному напрямі. Адже після першого фестивалю наше село в прямому сенсі перетворилося», - підкреслила вона. На другому фестивалі буде багато можливостей розважитися і познайомитися з язичницькою культурою.

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гімнастика для очей: як покращити зір
Гімнастика для очей: як покращити зір
Очі  — це життєво важливий орган у людському організмі Зіпсувати зір можна кількома способами: читати погано н....
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Гормональна гімнастика використовується ченцями Тибету протягом багатьох століть Цей комплекс вправ простий у ....
Що таке біополе
Що таке біополе
Давно відомо, що людина має як матеріальне тіло, а ще й біоенергетичне Біополь – це невидима структура, яка мі....
Камені-талісмани, які змінюють життя на краще
Камені-талісмани, які змінюють життя на краще
У натуральному камені закладено величезну силу та енергію природи Не використовувати цю силу було б дуже безгл....
Як вибрати камінь-талісман за датою народження
Як вибрати камінь-талісман за датою народження
Натуральне каміння може виступати не тільки як прикраса Кожна людина може підібрати мінерал, який залучатиме д....
більше матеріалів
/-0,24079084396362-/ /-pc-/
Top