counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Без паніки! Митниця, як і раніше, дає добро на покупки в зарубіжних інтернет-магазинах


Переглядів: 556


Без паніки! Митниця, як і раніше, дає добро на покупки в зарубіжних інтернет-магазинах

Що кажуть: Українська митниця заборонила ввезення товарів 1 148 міжнародних компаній, які були придбані в інтернет-магазинах.

Що сталося насправді: Ніхто нічого масово не забороняв, не повертав, не відбирав. Жодних нових законодавчих ініціатив не ухваловалося.

Через що виникла паніка: Один з українських телеканалів повідомив про те, що в Россії (!!!)деякі посилки із зарубіжними товарами марки Xiaomi, Sony, Philips і Chuwi митниця не пропускає в країну, а повертає продавцям. Все відбувається через вимоги представника правовласника в Росії, головна мета якого - заблокувати поставки в країну товарів їхньої марки, які здійснюються не через офіційний канал.

Журналісти телеканалу зацікавились питанням - а як же справи йдуть із цими марками в Україні.

«З кінця квітня українці, які купують продукцію цього бренду "безпосередньо" з Китаю, також почали скаржитись на те, що до них "не доїжджають" посилки з технікою Xiaomi, замовленою в зарубіжних інтернет-магазинах», - пишуть журналісти, але в підсумку констатують - «судячи з усього, не йдеться про таке ж масове явище, як у Росії, або у нас воно ще не набуло таких серйозних масштабів».

Фактично на цьому тему можна було б і закрити, проблема ж бо  точкова, та ще й у Росії! Однак після виходу матеріалу відразу кілька статусних українських видань з посиланням на цей матеріал і на сервіс OpenDataBot повідомили, що митниця взагалі перестала пропускати на кордоні в Україну товари понад тисячу міжнародних компаній!

При цьому ресурси як перелік "заборонених товарів" демонструють офіційний Реєстр представників в Україні правовласників торгових марок, розміщений на сайті Державної фіскальної служби.

Дивно, що багатьох журналістів навіть не насторожив і не змусив замислитися той факт, що в цьому переліку значаться ще й десятки марок українських виробників, наприклад - зефіру і цукерок! Що взагалі не в'яжеться з логікою їхньої заборони ввезення з-за кордону.

Ще раз акцентуємо - цей список не є переліком заборонених товарів! Абсолютно незрозуміло, з якої причини окремі видання так вирішили. У самому OpenDataBot на запит ASN підтвердили - так, у деяких виданнях неправильно трактували інформацію, отриману від сервісу. Водночас і сама стаття на сайті ресурсу була доповнена окремими коментарями, так би мовити, для прояснення ситуації.

«Інформацію тут дещо перекрутили. Суть у тому, що, відповідно до Митного кодексу, у цих торгових марок є офіційні представники в Україні, і тільки вони можуть вирішити, пройде посилка з-за кордону чи ні. У кращому випадку товар буде затриманий на кордоні, але він буде доставлений протягом 11-21 дня. Але компанія-представник може і відмовити пропускати такий товар. Тоді ця справа буде розглядатися в суді. Раніше ця проблема теж була, але вона не стосувалася фізичних осіб. Тепер вона стосується звичайних споживачів», - повідомила нам керівник піар-відділу ресурсу Дарина Хімич.

Також вона уточнила, що зараз велика кількість компаній, які раніше купували товари (переважно - електроніку) через ФОП, що спрощувало їм процедуру провезення товару, втратила цю можливість.

Митниця, як і раніше, «дає добро»

Водночас на українській митниці заявили, що обмежують ввезення товарів відомих брендів, придбаних в іноземних інтернет-магазинах, тільки на вимогу правовласників або їхніх представників. Також директор департаменту організації митного контролю ДФС Олексій Василенко уточнив - митниця не отримувала ніякого розпорядження забороняти фізособами ввозити в країну товари тих торгових марок, які є у вищезгаданому реєстрі.

Експерти проти паніки покупців

Як пояснив для ASN голова Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, насправді зараз жодного приводу для паніки у простих споживачів, які розхвилювалися за свої приватні покупки в зарубіжних інтернет-магазинах, немає.

Список правовласників торгових марок існує в Україні вже багато років і не є переліком «нев'їзних товарів», більше того - він не виник нізвідки за добу, а складався роками, в нього вносилися нові дані, вилучалися старі, говорить експерт.

Тільки теоретично, відповідно до закону, представник правовласника в Україні дійсно має право заборонити ввезення товарів своєї марки з інших країн. Але в реальності цим правом користуються одиниці.

Також Дорошенко перерахував низку проблем, які б виникли і в митників, і в покупців, якби раптом запрацювала така система:

- як перевірити кілька мільйонів зарубіжних посилок на рік;

- як на місці швидко ідентифікувати товар;

- підробка чи контрафакт, якщо найменувань тисячі і йде величезний потік;

- хто відповідав би за збереження товарів у посилці і компенсував би його вартість у разі пропажі або пошкоджень;

- митниця просто загрузла б у судах через втрату або пошкодження товару.

Одним словом, у митниці виникло б набагато більше проблем, ніж у самих покупців, говорить експерт.

Кому паніка вигідна?

За словами Олексія Дорошенка, така паніка може бути вигідна хіба що великим торговельним мережам, які самі закуповують, наприклад, мобільні телефони або електроніку за кордоном і завозять сюди великими партіями. Мовляв, звичайні громадяни побояться, що їхню покупку через кордон не пропустять на митниці, тому підуть і придбають її, хоч і значно дорожче, в українських магазинах.

Доповнення: Вже коли стаття була готова, один з ресурсів, що опублікував некоректну інформацію, виправив статтю, попросивши вибачення у читачів.

Тетяна Стець, Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
Три причини, чому бажання не виконуються
Три причини, чому бажання не виконуються
Чи ви коли-небудь думали про те, чому бажання не виконуються? Деколи навіть сили бажання та візуалізації недос....
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Виявляється, всі домашні обов'язки по дому можна перетворити на справжній магічний ритуал для залучення благоп....
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
Свічки створюють енергетику гармонії та затишку, і їх правильне використання здатне змінити життя на краще Фах....
більше матеріалів
/-0,38379383087158-/ /-pc-/
Top