counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Депутати пропонують у 2017 році дати по 1 млрд грн на «Молодіжне кредитування» і «Доступне житло». Хто їх отримає


Переглядів: 119


Депутати пропонують у 2017 році дати по 1 млрд грн на «Молодіжне кредитування» і «Доступне житло». Хто їх отримає

Народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік». Цим документом парламентарії пропонують відновити фінансування таких державних житлових програм, як забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки та програму будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки.

Програми призупинили ще в 2014 році

Фінансування цих житлових програм із загального фонду державного бюджету було зупинено ще в 2014 році.

Водночас місцеві бюджети за три останні роки тільки нарощують фінансування таких програм. Загалом з 2013 року з місцевих бюджетів усіх рівнів було виділено на реалізацію місцевих житлових програм майже 356 млн грн. Лише в 2017 році ця сума склала 157,4 млн грн.

Зараз бажання отримати молодіжний кредит на житло, за даними Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву», виявило близько 8 тис. осіб. Хоча насправді цифри набагато більші, запевняють депутати, просто більшість молоді не впевнені в отриманні допомоги від держави.

Як сказано в пояснювальній записці до законопроекту, за період 2011-2016 років чисельність молодих людей  ​​віком 14-34 роки зменшилась більш ніж на 2 млн осіб. Не в останню чергу причиною цього є і проблема з придбанням житла.

На кожну програму по 1 млрд грн

Автори законопроекту вважають, що вирішити цю проблему допоможе надання пільгового довгострокового кредиту на будівництво або придбання житла для молоді. Такі кредити надаються під досить низькі процентні ставки в порівнянні з банківськими пропозиціями. Крім того, якщо молода сім'я має дітей, вона отримує кредит з нульовою ставкою, якщо в сім'ї двоє дітей, то держава погашає 25% тіла кредиту, якщо троє і більше - 50% кредиту.

Ще однією категорією громадян, які потребують нагального вирішення житлового питання, є більше 1,5 млн переселенців з Донбасу і Криму, а також учасники бойових дій в зоні АТО і сім'ї військовослужбовців і добровольців, які загинули на сході країни. Для цих категорій громадян законом «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» надається державна підтримка в розмірі 50% вартості будівництва або придбання доступного житла або пільгового іпотечного житлового кредиту.

Однак таке відшкодування можливе лише за умови відновлення фінансування Державної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки. Тому депутати пропонують виділити на молодіжне кредитування і програму доступного житла з державного бюджету по 1 млрд грн.

Майже 5,5 тис. громадян отримають житло

«Таким чином, відновлення фінансування вищевказаних програм допоможе вирішити одну з найгостріших соціальних проблем сучасності, одночасно дозволить інвестувати в економічний розвиток країни - прискорити розвиток житлового та житлово-комунального сектора економіки, збільшити обсяги будівництва в країні в цілому і не допустити зменшення робочих місць, а також забезпечити залучення інвестицій в цю сферу», - йдеться в пояснювальній записці.

За прогнозами нардепів, відновлення фінансування програми доступного житла в зазначеному обсязі дозволить забезпечити житлом майже 3,5 тис. громадян, побудувати майже 217,5 тис. кв. м житла та інвестувати в будівельну галузь 2,5 млрд грн. Це в свою чергу допоможе створити майже 6 тис. робочих місць у будівельній галузі та дозволить залучити в суміжні галузі 15 млрд грн.

Цифри за програмою молодіжного кредитування дещо скромніші. За прогнозами авторів документа, фінансування цієї програми в обсязі 1 млрд грн дозволить забезпечити власним житлом 2 тис. громадян, побудувати майже 125 тис. кв. м житла та інвестувати в будівельну галузь понад 1 млрд грн.  

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Четвер, 25 квітня 2024 року, був оголошений відомим астрологом Анжелою Перл днем чудес та вигідних пропозицій ....
Гороскоп на 25 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 25 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Тамари Глоби на 25 квітня 2024 року попереджає про можливі значні зміни у житті цього дня Рекомен....
більше матеріалів
/-0,46659803390503-/ /-pc-/
Top