counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Як працюватиме нова держпрограма «Доступне житло»


Переглядів: 387


Як працюватиме нова держпрограма «Доступне житло»

12 жовтня набув чинності новий Порядок надання державної підтримки та забезпечення громадян доступним житлом, затвердженого постановою Кабміну від 10 жовтня 2018 року № 819.

Як і раніше, державна підтримка надається з розрахунку не більше 21 кв. метрів загальної площі на одну людину і додатково 10,5 кв. метра на сім'ю.
Держпідтримка полягає у сплаті державою:

- 30% вартості будівництва (придбання) житла та/ або наданні пільгового іпотечного житлового кредиту;
- 50% вартості будівництва (придбання) доступного житла та/або пільгового іпотечного кредиту для учасників АТО, осіб з інвалідністю внаслідок війни і переселенців.

При цьому одержувачі повинні внести на свій поточний рахунок, відкритий у банку, кошти в обсязі 70 або 50% вартості нормативної площі доступного житла. Також можна отримати кредит в банку для оплати частини вартості будівництва, що перевищує розмір держпідтримки на умовах і в порядку, що визначені банком.

Для розрахунку обсягу державної підтримки вартість 1 кв. метра загальної площі житла не повинна перевищувати граничну вартість 1 кв. метра житла.

Розмір державної підтримки розраховується:
- виходячи з нормативної площі (21 кв. м + 10,5 кв. м на сім'ю). При цьому, якщо члени сім'ї мають право на допомогу в різному розмірі (30 або 50%) обсяг державної підтримки на 10,5 кв. метра розраховується пропорційно кількості членів сім'ї;

- виходячи з ринкової вартості 1 кв. м загальної площі житла для населеного пункту за місцем розташування об'єкта, на будівництво (придбання) якого надається державна підтримка, але не більше граничної вартості 1 кв. метра.

Також одержувачі держпідтримки тепер зможуть самостійно вибирати об'єкти фінансування.

При цьому забудовники повинні відповідати таким критеріям:

- щодо забудовника не порушено провадження у справі про банкрутство/не перебувають в стані припинення;
- наявність дозвільних документів на виконання будівельних робіт або наявність сертифіката про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта (декларації про готовність об'єкта до експлуатації);
- наявність документів, що підтверджують право (власності, користування і т.п.) на земельну ділянку, на якій здійснюється будівництво відповідного житлового об'єкта;
- термін будівництва об'єкта не перевищує 12 місяців з дати укладення одержувачем державної підтримки з забудовником договору про придбання житла;
- вартість 1 кв. метра не перевищує граничну вартість.

Право на державну підтримку мають:

- особи, які перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і члени їх сімей, які перебувають на такому обліку;
- особи, у яких відсутня власна житлоплоща, і члени їх сімей за умови, що такі особи і члени їх сімей не мали у власності житлової площі протягом останніх трьох років до моменту звернення;

- особи, які мають у власності квартиру (крім житла, розташованого на тимчасово окупованій території і на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження), яка не перевищує 13,65 кв. метра, і члени їх сімей, що мають у власності квартиру, не перевищує 13,65 кв. метра на одну людину;

- внутрішньо переміщені особи, які внесені в Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб, якщо такі особи не мають у власності і не мали у власності протягом останніх трьох років іншої житлової нерухомості, ніж та, яка розташована на тимчасово окупованій території або житло яких зруйновано або непридатне для проживання в результаті проведення АТО.

Середньомісячний грошовий дохід кандидатів разом з доходом членів їх сімей з розрахунку на одну особу не повинен перевищувати трикратного розміру середньомісячної заробітної плати у відповідному регіоні, розрахованого згідно з даними, певним Держстатом.
Відповідність відібраних учасників програми вимогам законодавства розгляне комісія Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Обов'язковою умовою договору про обслуговування коштів є зобов'язання одержувача держпідтримки щорічно протягом трьох років з моменту укладення такого договору підтверджувати право власності на житло шляхом подання в паперовій формі інформації з Держреєстру.
Протягом п'яти робочих днів після надходження на поточний рахунок одержувача коштів держпідтримки і всієї суми на будівництво (придбання) доступного житла між одержувачем і забудовником укладається договір про придбання житла, в якому повинна бути передбачена відповідальність забудовника за порушення терміну введення в експлуатацію об'єкта нерухомості і надання документів щодо права власності на житло.
У разі відчуження житла раніше, ніж через три роки, кошти отриманої державної підтримки підлягають поверненню.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
Три причини, чому бажання не виконуються
Три причини, чому бажання не виконуються
Чи ви коли-небудь думали про те, чому бажання не виконуються? Деколи навіть сили бажання та візуалізації недос....
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Виявляється, всі домашні обов'язки по дому можна перетворити на справжній магічний ритуал для залучення благоп....
більше матеріалів
/-0,39958095550537-/ /-pc-/
Top