counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Вільна торгівля з Канадою. Втрати і вигоди, які отримає Україна


Переглядів: 155


Вільна торгівля з Канадою. Втрати і вигоди, які отримає Україна

18 травня Сенат Канади ратифікував угоду про зону вільної торгівлі з Україною. Тепер цю угоду має підписати канадський генерал-губернатор Девід Ллойд Джонстон.

Раніше, 14 березня, відповідну угоду ратифікувала і Верховна Рада України. Документ набуде чинності через місяць після того, як між державами відбудеться обмін ратифікаційними документами.

З того моменту для України відкриється канадський ринок, який оцінюється в 500 млрд доларів і вміщає 35 млн споживачів.

Зараз у торгівлі України з Канадою існує серйозний дисбаланс. Тільки за минулий рік імпорт перевищив експорт в 7,5 разу. Так, за даними Держстату, в 2016 році українські компанії експортували в Канаду товарів на 28,9 млн доларів, тоді як імпортовано - на 217,3 млн доларів.

зона вільної торгівлі, ЗВТ з Канадою, Україна, ввізні мита, угода про ЗВТ

зона вільної торгівлі, ЗВТ з Канадою, Україна, ввізні мита, угода про ЗВТ

Зона вільної торгівлі з цією країною дасть можливість вирівняти показники, вважають у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі. Оскільки відразу після набрання чинності угодою Канада скасує для України 98% мит на свої товари.

Так українські виробники зможуть експортувати в Канаду перероблену сільськогосподарську продукцію, товари харчової, легкої, хімічної, нафтохімічної і машинобудівної промисловості.

зона вільної торгівлі, ЗВТ з Канадою, Україна, ввізні мита, угода про ЗВТ

«Ми дуже зацікавлені в експорті в Канаду готової продовольчої продукції. Сюди ми можемо віднести соняшникову олію, пиво, алкогольні та безалкогольні напої, кондитерські вироби та багато стандартних сільськогосподарських товарів, які ми традиційно експортуємо», - раніше заявлялазаступник міністра економіки, торговий представник України Наталія Микольська.

Зокрема ввізні квоти передбачені тільки на птицю, молочні продукти, яйця цукор, сир, а також - на автомобілі. Україна ж зі свого боку скасовує лише 78% мит. До того ж поетапно, не відразу. Поступове обнулення мит відбудеться протягом 3-7 років. зона вільної торгівлі, ЗВТ з Канадою, Україна, ввізні мита, угода про ЗВТ

Однак аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Євген Ярошенко вважає, що відкриття канадського ринку для українських товарів може мати неоднозначний ефект. Він уточнив, що українським виробникам буде дуже непросто конкурувати з американськими і мексиканськими товарами на канадському ринку. 

"Економічна користь багато в чому залежатиме від того, наскільки міцною буде українська економіка, щоб нормально і комфортно почуватися на ринку", - сказав Ярошенко в коментарі "Обозревателю".

зона вільної торгівлі, ЗВТ з Канадою, Україна, ввізні мита, угода про ЗВТАле з іншого боку, така співпраця може спростити вихід українських виробників на ринок США і деяких країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Нагадаємо, що між Канадою, Мексикою та США укладено угоду про вільну торгівлю. Кількість споживачів на ринку цих країн становить 480 млн.

Водночас генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко радить не поспішати радіти, оскільки США вже переглядає умови угоди про зону вільної торгівлі з Канадою і Мексикою.

«США почали перегляд угоди про зону вільної торгівлі з Канадою і Мексикою. Самі переговори почнуться не раніше 16 серпня. Це означає, що до моменту початку роботи ЗВТ між Україною та Канадою українські виробники не зможуть скористатися її перевагами для потрапляння на ринок Сполучених Штатів», - написав він на своїй сторінці в Facebook.

За попередніми підрахунками, дія угоди в перший рік призведе до втрат для держбюджету на рівні 1,2 млн доларів. Але згодом, крім прибутку від експорту, це компенсується за рахунок ПДВ і збільшення іноземних інвестицій, які очікуватися на рівні 36 млн доларів.

Всього до 2022 року Мінекономіки розраховує збільшити експорт України в Канаду в 10 разів до 200-300 млн доларів.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Негативне мислення здатне зіпсувати будь-яке спілкування та якісно отруїти життя Порятунок від нього - найважл....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
більше матеріалів
/-0,46463894844055-/ /-pc-/
Top