counter

Аутстафінг. Як економлять на оформленні працівників


Переглядів: 510


Аутстафінг. Як економлять на оформленні працівників

У період кризи або економічного спаду бізнес намагається скоротити свої витрати, зокрема і за допомогою скорочення працівників. Однак спритні підприємці знайшли спосіб уникнути радикальних заходів, при цьому зменшивши витрати на персонал, не скорочуючи обсягу робіт.

Уже кілька років в Україні присутні так звані аутстафінгові послуги.

Працівника звільнили, але він все одно працює на вас

Аутстафінг - це виведення працівника за штат компанії-замовника і оформлення його в штат компанії-підрядника. Але при цьому працівник продовжує працювати на колишнього роботодавця, виконуючи ті ж обов'язки, що й до виведення. Єдина відмінність - працівник числиться вже в іншій компанії.

На практиці це виглядає так: компанія-замовник підписує договір з аутстафінговим агентством, після чого звільняє своїх співробітників. Агентство ж оформляє цих співробітників у свій штат, підписуючи з ними договір про направлення їх на роботу в ту ж компанію, з якої їх звільнили. «Нові» працівники на постійній основі виконують свої обов'язки в компанії, працюючи в її основному офісі.

Аутстафінг дозволить платити менше податків і скоротити витрати

Подібний спосіб дозволяє істотно скоротити витрати бізнесу на утримання своїх співробітників. Зокрема, за підрахунками експертів, при переведенні одного співробітника зі штату в аутстафінгове агентство вартість його утримання скорочується мінімум на 40%.

Також цей метод дозволяє скоротити суму сплати податків, оскільки кількість штатних співробітників зменшиться, що дозволяє організації зберегти статус малого бізнесу й оплачувати лише єдиний податок.

Крім того всі ризики щодо спірних питань, які виникають на тлі трудових і податкових відносин, беруть на себе аутстафінгові компанії. Компанія, яка замовила послугу в агентства, до цього вже жодного стосунку не має, що дозволить також уникнути проблем, пов'язаних з перевірками державними органами персоналу.

Працівникам не так вже й добре

Але в той же час реальний роботодавець може втратити контроль за якістю виконаної працівником роботи, а самі працівники можуть нелояльно ставитись до компанії, яка не є офіційним роботодавцем за документами.

Та й для самих працівників робота через аутстафінг не завжди краще, оскільки вони позбавлені певних пільг і привілеїв, якими можуть користуватися співробітники з постійного штату. Серед недоліків аутстафінгу для працівників також відсутність впевненості у постійній наявності роботи; неможливість зробити кар'єру у своїй професійній сфері; нерідко низький рівень заробітної плати.

Хоча в Україні вже складається часто така ситуація, що працівники не мають права голосу і тримаються за будь-яку можливість, щоб не втратити роботу. Тому багато перед загрозою звільнення погоджуються на такі заходи.

Ще в 2014 році компанія Promotion Staff провела дослідження щодо попиту на послуги аутстафінгу в Україні. Згідно з ним, 60% великих міжнародних і національних компаній в Україні користуються або коли-небудь користувалися послугами аутстафінгу, 10% - ніколи не користувалися, але мають намір скористатися працевлаштуванням персоналу за моделлю аутстафінгу, а решта 30% - ніколи не вдавалися до аутстафінгу і не мають наміру користуватися цією послугою в подальшому.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
1 липня о 0:27 розпочнеться 25-й місячний день Місяць перебуватиме у фазі спадання
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає не сприймати події дня буквально, а сконцентруватися на самовладанні у будь-якій ситуації....
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба рекомендує цього дня зосередитись на поточних завданнях та зберігати самовладання у взаємодії з к....
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба опублікувала з прогнозом на 24 червня для всіх знаків зодіаку, приділяючи особливу увагу турботі ....
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам чекає активний день Ваша енергія буде на висоті, і це слушний....
більше матеріалів
/-0,37840509414673-/ /-pc-/
Top