counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Які ризики закладені у відборі кандидатів у приватні виконавці


Переглядів: 210


Які ризики закладені у відборі кандидатів у приватні виконавці

Набір приватних виконавців в Україні стартував. Сьогодні, 15 травня, стартував перший кваліфікаційний іспит для кандидатів у приватні виконавці. У ньому беруть участь 25 осіб. Ще стільки ж претендентів будуть складати іспити під час наступної хвилі - 22 травня.

Лише 5% судових рішень у цивільних справах виконуються

Необхідність змінювати судову систему, зокрема й систему примусового виконання судових рішень, назріла в Україні вже давно. За підрахунками Світового банку, в Україні через неефективну роботу виконавчої служби і, як наслідок, невиконання судових рішень не розподілені між законно визнаними власниками майже на 400 млрд грн.

Більш того, за оцінками експертів в країні лише 5% судових рішень у цивільних справах виконується у визначені законом терміни.

  «Це означає, що в 95% судді працюють «у корзину». Звичайно, в цивільних справах, комерційних справах істотна частина боржників буває неплатоспроможною. Тому більш-менш до 50% справ і на європейському рівні не завжди виконувані. Однак 5% - це занадто мало. І ті країни, в яких є приватні системи виконання, демонструють показники суттєво вищі - не менше 30-40% виконання», - заявив координатор проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Довідас Віткаускас.

Представники ЄС приєдналися до реформування української виконавчої служби саме з метою підвищення відсотка виконання судових рішень в Україні.

За 2-3 роки всю виконавчу службу хочуть перевести в приватний сектор

5 жовтня 2016 року в Україні набрали чинності два ключові закони "Про органи і осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів" та "Про виконавче провадження". Саме вони є основою для введення в Україні інституту приватних виконавців.

Водночас Довідас Віткаускас зазначив, що українська влада обрала більш повільний шлях переходу від державних виконавців до приватних, оскільки ринок якийсь час все ще буде в руках як приватних, так і державних виконавців.

«Виконавців можна було б за ніч «приватизувати» - це був би найкращий підхід. В Україні зараз 5 тисяч державних виконавців. Можна їм всім видати ліцензії, і нехай ринок відбере з них кращих. І тоді за ніч ми приватизуємо службу. Є звичайно ризик зловживання, але система за два роки повністю запрацює. Нинішній підхід повільніший і обережніший, це вибір політичний», - вважає він.

Водночас, за словами європейця, українська влада тільки через 2-3 роки буде готова повністю перевести виконавчу службу в приватний сектор.

Для кандидатів у приватні виконавці знизили прохідний бал до 70%

Вибирати приватних виконавців будуть за допомогою автоматизованого анонімного тестування, яке складається з трьох частин: тестові теоретичні питання, завдання, практичне завдання. Перші дві частини тестів система перевірятиме автоматично, а третє, практичне, завдання оцінюватиме вже Кваліфікаційна комісія, що складається виключно з представників Міністерства юстиції.

Для того, щоб отримати ліцензію приватного виконавця, кандидату потрібно набрати не менше 70% правильних відповідей. Це вже знижені вимоги, про які Мін'юст оголосив 12 травня. Раніше кандидати мали  дати не менше 80% правильних відповідей.

«Ці 10% прохідного балу в рази збільшують кількість тих, хто пройде. Я очікую що не менше третини будуть успішними, можливо дві третини», - впевнений президент Міжнародної громадської організації «Універсальна екзаменаційна мережа UENet» Сергій Мудрук.

Модель кваліфікаційного іспиту розроблялася за участю різних експертів, зокрема й міжнародних, говорять у Міністерстві юстиції, тому запевняють - іспити будуть об'єктивними.

Корупційні ризики при відборі

Однак у цьому сумніваються самі кандидати в приватні виконавці. Троє з них, Олексій Воронько, Павло Коцюбинський та Сергій Арутюнян, вже звернулися до Окружного адміністративного суду Києва з вимогою внести зміни в процес допуску до професії приватних виконавців.

На думку юристів, прийнявши Порядок допуску до професії приватного виконавця (наказ від 25.10.2016 №3053/5), Міністерство юстиції України порушило відразу три статті (1, 8 і 19) Конституції України, статті 2 і 15 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади ", і 7 статей (17, 19, 21, 22, 23, 26 і 34) Закону України "Про органи і осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів", - говорить один з позивачів до Мін'юсту і кандидат у приватні виконавці Павло Коцюбинський.

"Автори реформи виконавчої служби мали на меті створити систему відбору кандидатів у приватні виконавці, яка б максимально виключала корупційний фактор. Саме тому в Законі "Про органи і осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів" прописано, що кваліфікаційний іспит для майбутніх виконавців проводиться шляхом автоматизованого анонімного тестування особи, яка має намір здійснювати діяльність приватного виконавця. Таке тестування потрібне, щоб виключити людський фактор. Але чиновники спотворили ідею, закладену в Законі. І самі собі дозволили, по суті, "в ручному режимі" визначати, кому бути приватним виконавцем, а кому - ні. Вони додали до тестових завдань - практичне, оцінювати яке буде не автоматизована система, а Кваліфікаційна комісія Мін'юсту", - говорить позивач.

На думку Коцюбинського, якщо Мін'юст не приведе згадані накази у відповідність до Закону, після завершення першої ж хвилі набору приватних виконавців результати тестування почнуть масово оскаржувати в судах, що фактично означатиме повну зупинку реформи. Кандидати наполягають на тому, що і практичне завдання має перевірятися автоматично, без втручання людини, наприклад так, як це робить Мін'юст при відборі приватних нотаріусів.

Також питання у позивачів викликав порядок перевірки офісів майбутніх приватних виконавців. Сергій Арутюнян вважає, що ця норма містить корупційні ризики.

"Закон говорить: перевірці підлягають офіси приватних виконавців, які здійснюють діяльність. Мін'юст виписав своє становище так, що перевірці може підлягати офіс майбутнього виконавця, який ще не приступив до роботи. І від цієї перевірки залежатиме - допустять його до роботи чи ні. Назвемо речі своїми іменами: можна вважати, що, перевищивши повноваження, дані йому законом, Мін'юст створив бар'єр для доступу до професії, з дуже високими корупційними ризиками", - переконаний юрист.

Юристи готові відкликати свій позов, якщо Мін'юст дослухається до їхніх вимог і внесе зміни у свої положення. Поки ж позов залишається чинним - Окружний адміністративний суд Києва призначив розгляд справи на 2 серпня 2017 року.

Кандидат зможе оскаржити результати тестів у суді

Тим часом у міністерстві вважають, що ажіотаж навколо «практичного завдання» перебільшений. Заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Сергій Шкляр пояснює, при виконанні практичного завдання приватний виконавець має скласти процесуальний документ, мовляв, всі ці документи типові і нескладні.

«Людина, яка готувалася (до іспитів. - АСН), у змозі написати постанову, умовно кажучи, про передачу майна на торги тощо. Тому я думаю, що тут штучно створений ажіотаж. Не треба це порівнювати, наприклад, з конкурсом до Верховного суду, де треба написати рішення суду - це зовсім інша ситуація і її оцінювати можна по-різному. До того ж незадоволений конкурсант матиме можливість оскаржити результати в суді, порівнявши з тим, якою, в принципі, ця постанова має бути», - вважає Шкляр.

Водночас у Мін'юсті залишили без відповіді запитання, навіщо до процесу оцінювання цього завдання був притягнутий людський фактор, що створило привід для позовів і оскаржень результатів у судах.

З 210 навчених кандидатів на іспит погодилася лише чверть

У європейських експертів до механізму відбору кандидатів у приватні виконавці поки що претензій немає. Але вони цілком можуть з'явитися, так як європейці хочуть побачити, як пройде перший іспит, чи виникнуть проблеми. Кажуть, вже потім будуть готові оцінити ефективність запропонованого Мін'юстом нового способу відбору. Але перш за все європейці наполягають - контроль громадськості за таким відбором має бути жорстким.

«Ми самі по собі не критикуємо Мін'юст, наприклад, за склад комісії, бо на практиці вона ще нічого не показала, погано чи добре вона працює. Але на чому ми однозначно наполягаємо, це на тому, щоб комісія застосовувала зовнішні важелі спостереження, схожі з тими, які застосовуються щодо відбору до Верховного суду», - зазначив координатор проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Довідас Віткаускас.

У Мін'юсті стверджують, що на перший іспит, який, нагадаємо, відбудеться сьогодні, 15 травня, вони запросили представників організацій, «які допомагали у втіленні реформи в життя, а також представників профільних громадських організацій».

Разом з тим новації відомства, схоже, насторожили і стривожили кандидатів у приватні виконавці. Чи то через побоювання в корупції при оцінці результатів, чи то через занадто складні завдання (або і те й інше), з 210 осіб, які пройшли навчання в міністерстві, лише 50 погодилися пройти тести. Решта кандидатів зайняла вичікувальну позицію.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Як розпочати нове життя: 10 дій, які приведуть вас до щастя
Прийнято вважати, що для досягнення щастя необхідно докладати багато зусиль Насправді, достатньо робити кілька....
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Як залучити щастя та удачу за допомогою вхідних дверей
Вхід до будинку — сакральне місце, яке споконвіку оберігали Огородити своє житло від бід і проблем зможе кожен....
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Кращі обереги для дому: від пристріту та сімейних негараздів
Оберіги дуже важливі для будь-якої родини Кожній квартирі чи будинку потрібний захист від недоброзичливців, як....
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Як запрограмувати енергетику людини на успіх
Успіх - не вроджена властивість, а мета, до досягнення якої потрібно докладати зусиль Але навіть найпродуманіш....
Камені-талісмани для залучення кохання
Камені-талісмани для залучення кохання
Знайти свою другу половинку, створити міцну сім'ю та надовго зберегти свіжість стосунків із коханою людиною — ....
більше матеріалів
/-0,43246603012085-/ /-pc-/
Top