counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Викрадений автомобіль. Чому в Україні повернути своє авто дорожче, ніж купити нове


Переглядів: 3274


Викрадений автомобіль. Чому в Україні повернути своє авто дорожче, ніж купити нове

Останнім часом у повідомленнях Нацполіція все частіше повідомляє про знайдені авто, які раніше викрали. Так, зараз, як і в останні два роки, Україна переживає справжній бум автовикрадень.

Щодня тільки в столиці викрадали в середньому по 6 автомобілів. Щоправда, за останні 5 місяців сумна статистика трохи пом'якшала, викрадень стало менше.

А ось знаходять, як і раніше, мало. "В середньому 1-3 зі 100 викрадених машин, загальний відсоток не перевищує 1-1,5%", - розповів АСН оперативний співробітник Подільського РУВС міста Києва.

                                        Знайти свій викрадений автомобіль - ще не джек-пот

Якщо ви потрапили в це вкрай мізерне число щасливчиків і ваше авто поліція знайшла, це ще не означає, що ви можете просто так забрати його собі назад.

На своєму особистому досвіді автор статті пережив всі тяготи, які доводиться випробувати автовласникові, який намагається повернути свою машину.

Моє авто, 2007 року випуску, викрали з Києва в лютому 2016 року і зовсім випадково знайшли в Кривому Розі через рік і два місяці після викрадення!!!

Як мені пізніше стало відомо, автомобіль на "лівих номерах" з таким же "смаленим" техпаспортом, оформленим на жителя з Броварів (до слова, його поліція навіть не намагалися шукати), з перебитим ВІН-кодом по всьому кузову (а значить, робили це в спеціально обладнаних гаражах, які теж можна знайти при бажанні), спокійно поїхав до Кривого Рогу. Там його за дорученням продали за півціни.

Як стверджують самі оперативні працівники, це свідчить про одне: нові покупці знали що машина крадена, при спробі переоформити її в базі "висвітилася" інформація про викрадення.

"Якби машина була, наприклад, "двійником", не розмитненою, то домовилися б на місці", - зізнається співробітник РУВС. З появою інформації в базі розшуку, з його слів, автовикрадачам стало працювати складніше.

"Сьогодні за цим стежать. Потрібно відзвітувати: чому з'явилася інформація про викрадене авто. Тому домовитися за гроші на місці і зам'яти питання - практично неможливо", - додав він.

                                                    Поневіряння по судах, прокурорах і Нацполіції

Ваша радість і тріумфування щодо знайденого автомобіля триватиме рівно до того моменту, поки ви не почнете займатися процедурою для його повернення.

Тут потрібно запастися терпінням, приготувати гроші і прийняти той факт, що навіть при всьому цьому не факт, що ви отримаєте своє авто.

Передовсім потрібно, щоб з місця, де знайшли авто, в місто, звідки його викрали, надіслали всі документи.

Як показує моя практика, з оперативними працівниками Кривого Рогу проблем якраз не було. Це дійсно прості і відповідальні поліцейські та оперативні працівники, які не просили хабар, поставили авто на штрафмайданчик і підготували необхідні документи протягом трьох днів.

Пізніше мені зізналися в Києві на Богомольця, 10 (МВС), така небачена швидкість теж багато в чому пов'язана з тим, що поліція знала про моє місце роботи і не хотіла проблем на свою голову.

Але РУВС Подільського району столиці - непробивне. Їм все одно - хоч ти преса, хоч сам Папа Римський - з їхнього боку справа не рухалася ніяк. Причому працівник РУВС, який вів мою справу, не міг навіть виразно пояснити - в чому причини його бездіяльності.

За процедурою, він зобов'язаний був оперативно підготувати документи, направити їх у прокуратуру району, де мали так само швидко і без зволікань підготувати клопотання і передати його в суд.

Документи з горем навпіл "переповзли" в прокуратуру, де знову лягли мертвим вантажем. Довелося йти на прийом до прокуратури Києва, після чого за 20 хвилин сталося те, що не могло статися майже місяць! Було підготовлено клопотання і передано до суду.

Але тут ступор трапився, ви, напевно, здогадалися, вже у судді й у співробітника РУВС, який без пояснень не з'явився в суд, хоча зобов'язаний був бути присутнім, коли виносилося формальне рішення!

Мене намагалися переконати, що суддя винесе не те рішення (наприклад, ухвалить, що співробітник РУВС повинен сам особисто отримати документи в Кривому Розі, подати їх до суду, а потім з рішенням суду знову їхати до Кривого Рогу, що представник правопорядку, природно, робити не хотів). Мені навіть пропонували як журналісту "вплинути на суддю", до чого в підсумку опускатися не довелося, бо суддю просто поміняли.

Отже, майже чотири місяці боротьби в прокуратурі, суді, з працівником РУВС, щоб просто забрати свій автомобіль з Кривого Рогу до Києва. Однак, це ще далеко не кінець історії повернення блудного авто.

                                                                  Монополісти і корупція

Після повернення автомобіль вам теж не віддадуть, його поставлять на штрафмайданчик, за який вам доведеться заплатити в кінці, якщо кінець взагалі настане.

За цей час ви повинні будете в прямому сенсі слова вибити пакет документів для компанії-монополіста - Науково-дослідного бюро судових експертиз "Сантодор" у місті Києві, де ваш автомобіль, по суті, легалізують заново. Адже у викрадених авто найчастіше встигають перебити номери. А тільки ця компанія "задорого" і "в порядку черги" дуже по-господарськи наб'є на ваш автомобіль "рідний" ВІН-код.

Без цього ніяк. Ви не маєте права пересуватися на ньому зі злодійськими кодами.

Але, щоб "Сантодор" прийняв вашу заявку в роботу, треба передати в компанію весь пакет підтверджуючих документів з РУВС. Ну і, безперечно, домогтися, щоб поліція зняла авто з розшуку.

І ось з останньою абсолютно абсурдною вимогою знову трапляється ступор - є рішення судів, всі документи, рішення поліції, що авто моє, а з розшуку зняти його - величезна проблема.

Мені знову натякають на можливість використовувати свої зв'язки - мовляв, "попросіть у кого треба, щоб ми не займалися самодіяльністю. Тоді ми його і знімемо з розшуку".

Якщо ви зможете знайти високопоставлений "дах" в органах - то питання вирішиться за тиждень, ні - розтягнеться навіть на місяці. Навіть у "Сантадорі" мені підтвердили, так, швидко це питання не вирішується.

                                                                            Продати буде складно!

Після всієї недешевої процедури в "Сантадорі", коли на авто вам завдадуть "рідний" ВІН-код, ви протягом 10 днів зобов'язані знову зареєструвати машину в МРЕВ. Тобто знову ж таки заплатити всі збори. В іншому випадку - штраф.

Як розповідають експерти, які працюютьу центрах адмінпослуг, продати таке "перебите" авто з "особливими позначками" в документах не так просто. Новий покупець, як правило, не хоче ставати власником машини, яка побувала в руках викрадачів. Бояться проблем з документами, простими словами, "підстави", а значить, як мінімум збивають максимально ціну на такий автомобіль.

В середньому, як показала практика, повернення авто з усіма витратами на бензин, транспортування додому, послугами "Сантадору", отриманням нового техпаспорта, - потягне не менше 15 тис. грн. Зрозуміло, витрачений час і нерви взагалі неможливо оцінити.

Мені, як журналісту, який морально підготовлений до спілкування з найбільш неадекватними особистостями, знає закони, дорогу в прокуратуру і МВС, з величезними проблемами вдалося повернути знайдене авто за п'ять місяців!

Що ж говорити тоді про тих, у кого немає такої можливості?

Вони чекають. Нещодавно до мене звернувся побратим по нещастю в Facebook:

"Добрий день, випадково дізнався в фейсбуці вашу історію зі знайденою машиною. У мене ситуація така сама, знайшли мою Хонду СРВ з перебитим він-кодом у Кривому Розі, але, на жаль, я не можу її забрати протягом 4 місяців, наші правоохоронні органи і суди затягують цю процедуру", - написав Андрій Наконечний.

Як розповідають самі оперативні співробітники, таке затягування з поверненням знайдених автомобілів, на жаль, має масовий і умисний характер по всій країні, і мета всього цього одна - отримати хабар.

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронські обряди — це простий і позитивний спосіб залучити до життя позитивні зміни За допомогою невигадливи....
Як здійснити бажання. Пишемо листа до небесної канцелярії
Як здійснити бажання. Пишемо листа до небесної канцелярії
Техніка виконання бажань - це не чаклунство і не магія На жаль, ні в кого з нас немає чарівної палички, ні джи....
Грошові дні: коли фінансовий успіх сам піде до вас в руки
Грошові дні: коли фінансовий успіх сам піде до вас в руки
У кожному місяці є дні, сприятливі для будь-яких фінансових операцій Астрологи називають їх грошовими
7 защитных оберегов, которые доступны каждому
7 защитных оберегов, которые доступны каждому
У повсякденному житті нас часто чатують на клопоти та неприємності Використання оберегів та захисних талісмані....
Знаки Зодіаку: як зняти стрес, заспокоїти нерви та відновити сили
Знаки Зодіаку: як зняти стрес, заспокоїти нерви та відновити сили
Стрес і занепокоєння нині не рідкість Практично щодня ми потрапляємо у стресові ситуації, але, на жаль, не зна....
більше матеріалів
/-0,40526795387268-/ /-pc-/
Top