counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Олексій Арестович
Олексій Арестович

Ми повинні заявити монополію на спадщину Київської Русі


Щоб розв’язати проблему з війною, в яку втягнуто країну, в першу чергу, в глобальному плані Україна має заявити монополію на спадщину Київської Русі, зокрема й через систему освіти, в якій потрібно кардинально змінити її історичний сегмент. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив військовий експерт і психолог Олексій Арестович.

За його словами, при таких розкладах Росія фактично перетвориться на спадкоємця Золотої Орди, а це для них — катастрофа.

«Якщо ми перехоплюємо монополію на спадщину Київської Русі, насправді і для нас, і для росіян змінюється все, — роз'яснює експерт, — зокрема й ставлення до України і до РФ розвинених держав, які дуже добре пам'ятають, що таке Київська Русь». Як зазначив Арестович, виходячи з цього, стає зрозумілим, якою має бути освіта в умовах російської агресії. По-перше, потрібно розуміти, що агресія Росії стосовно України виявилася дуже поганим засобом для того, щоб Україну змінити, — вона не подіяла.

«І за цих умов нам потрібно змінювати країну — говорить психолог. — Концепцій освіти нині дуже багато. Щоб визначити, яка з них найбільше підходить Україні, потрібно збирати великі конференції, на яких будуть присутні професіонали, — і вони вирішуватимуть, яка саме освіта потрібна Україні наразі. Держава не повинна нічого нав'язувати, їй, найпевніше, підходить роль арбітра в цьому питанні».

Арестович вважає, що дуже важливий момент — патріотичне спрямування освіти, але при цьому потрібно розуміти, що вишиванками нічого не вирішити — треба переписувати, виходячи з історичної справедливості, підручники з історії. «В оновлених підручниках має бути чітко прописано, що ми — справжні спадкоємці Київської Русі, а Росія — не більше ніж сателіт Золотої Орди. До того ж ми повинні розуміти, що війну спочатку треба виграти в головах, а потім в економіці і на полі бою...», — говорить експерт.

«А що робить Росія? Вона поспішає поставити пам'ятник Володимиру Великому — нашому Володимиру, який хрестив Русь на Поклонній горі. Насправді йдеться про тисячолітню спадщину Київської Русі, за яку ми боремося, і за визначення долі України на тисячу років наперед, — зазначає Арестович. — Поки не розберемося з цим питанням, нічого кардинально не зміниться. Росія і далі претендуватиме на територію України, виходячи з концепції спадщини Київської Русі. Тому — через систему освіти — ми повинні заявити про монополію на історичну спадщину Київської Русі».

За словами Арестовича, вся українська історіографія виводить нашу спадщину з 16 століття, максимум з 14-го, а треба вибудовувати історичну лінію, починаючи з моменту хрещення, тоді вся доктрина РФ розвалиться.

«Той факт, що нинішня спроба захопити Росією територію України, — не що інше, як боротьба за історичну спадщину Київської Русі, усвідомлюють серйозні люди в багатьох країнах, тому що в цих країнах дуже добре пам'ятають, що таке Київська Русь насправді.Але є й інша думка: знайомий депутат європарламенту розповідав, що багато його колег досі вважають, що Україна — це частина Росії, яка оголосила сепаратизм і хоче відокремитися», — сказав експерт.

З цим, запевняє Арестович, потрібно боротися, щоб виграти війну за майбутнє. У першу чергу необхідно сформувати правильне мислення у громадян в країні.

«І саме освіта дає змогу формувати це правильне мислення. Я б особисто створював глобальний проект, починаючи зі зміни підручників історії, які наразі — взагалі не зрозуміло що, — говорить експерт. — Потрібно визначити, яка система освіти нам потрібна? На кого або що ми орієнтуємося? Яку економіку будуємо? А щоб це визначити, треба збирати науково-практичну конференцію, в частині цивільного сектора, до того ж не лише українських, а й зарубіжних, — і вирішувати, що ми будуємо і яка освіта нам потрібна. А поки всього цього немає, той хаотичний набір знань, який отримують школярі сьогодні, вирішувати глобальні завдання, які стоять перед країною, не дасть змоги».

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 113



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
більше матеріалів


/-0,2567081451416-/ /-pc-/
Top