counter
Архів Повернутись назад 18 Листопада 2015
18 Листопада
Суспільство У Сватовому за день знешкодили дві тисячі снарядів Розмінування територій на Донбасі триває. Так, в Сватовому за вчора сапери знешкодили близько двох тисяч снарядів. Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» повідомив прес-офіцер штабу АТО Леонід Матюхін. «Нині, звичайно, більше уваги приділяють Сватовому, щодня намагаються якомога більше там розміновувати вибухонебезпечних предметів, за вчора, як мені відомо, понад двох тисяч. А так, кожного дня і згідно із заявками, і при виявленні вибухонебезпечних предметів наші сапери розміновують, і ця робота не припиняється», - розповів Матюхін. Нагадаємо, що в Сватовому 29 жовтня сталася масштабна пожежа на складі боєприпасів. Там було близько 3,5 тисячі тонн боєприпасів. Пожежу вдалося згасити лише 5 листопада. Внаслідок події 16 людей поранено, четверо загинули. 10 листопада 2015 року головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив, що причиною пожежі і вибухів на складі боєприпасів в Сватовому стала недбалість посадових осіб. Так само повідомлялося, що станом на 12 листопада 2015 року сапери знищили майже 16 тисяч боєприпасів.
За кордоном Два літаки Air France, що летіли зі США, екстрено сіли через повідомлення про бомби Два авіалайнери компанії Air France, які летіли зі США до Франції, були екстрено направлені в інші аеропорти на посадку через анонімний дзвінок про бомби на борту. Про це повідомляє ВВС. «Як повідомила влада США, один із літаків, що прямував із Вашингтона в Париж, був терміново перенаправлений і приземлився в місті Галіфакс у Канаді. Інший, що летів із Лос-Анджелеса до Парижа, майже в той самий час терміново приземлили у Солт-Лейк-Сіті», - пише видання. Посадка пройшла нормально, пасажирів евакуювали з літаків. Поки не повідомляють, яким був результат повірки. Нагадаємо, що в Парижі 13 листопада сталася серія терактів, внаслідок яких загинуло 129 осіб, 350 отримали поранення. Відповідальність за криваві теракти взяла на себе «Ісламська держава». Крім цього «ІД» погрожувала терактами Вашингтону за бомбардування Сирії.
Суспільство У Слов'янську чиновники розікрали 200 тисяч гривень із держбюджету Співробітники Служби безпеки виявили механізм розтрати держкоштів за допомогою оформлення фіктивних працівників у Слов'янському міжрайонному управлінні водного господарства. Про це повідомили в прес-службі СБУ. «Як з'ясувалося, один із керівників підприємства спільно з інспектором кадрів фіктивно працевлаштували в управлінні 15 своїх знайомих, з яких дев'ять перебувають на тимчасово непідконтрольній Україні території. Встановлено, що кадровик табелювала «мертві душі», після чого неправдиві документи затверджував чиновник підприємства. Нараховану зарплату у січні-липні 2015 року отримували самі зловмисники. Так їм вдалося привласнити понад 200 тисяч державних коштів», - сказано в повідомленні. Відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України. Чиновникам вже повідомили про підозру.
За кордоном Нуланд: Ми не повинні забувати про Україну, навіть поки зосереджені на боротьбі з «ІД» Помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд закликала не забувати про Україну в умовах боротьби з «Ісламською державою». Про це передає Голос Америки. «Навіть коли ми зосереджені на ІДІЛ, ми не повинні забувати, що лише два роки тому, майже мільйон українців стояв протягом декількох тижнів у снігу на Майдані, вимагаючи від свого уряду дати їм те, що ми маємо: людську гідність, демократію, некорумпований уряд, справедливість. Коли Янукович повернувся спиною до Європи, українці не погодилися з тим, щоб бути позбавленими вибору. Але це було неприйнятним і для Януковича, і Кремля, який зустрів вимоги українського народу окупацією, танками, ракетами, установками «Бук», підтримкою сепаратистів, саботажем і пропагандою», - сказала Нуланд. Помічник держсекретаря зазначила, що США дали політичну, економічну підтримку і ввели санкції, щоб привести Росію до переговорів. «Ми повинні підтримувати тиск на Росію і її сепаратистських маріонеток для завершення поки що невиконаних зобов'язань Мінська, в тому числі повернення всіх заручників; повний гуманітарний доступ для агентств ООН, НУО та урядових установ з надання допомоги; проведення вільних, справедливих виборів на Донбасі, відповідно до української Конституції; усунення всіх іноземних військ і озброєнь; і повернення Україні її міжнародно визнаного кордону», - розповіла Нуланд.
Події У Львові у відділення поліції кинули коктейль Молотова У Львові намагалися підпалити дільничний пункт поліції. Про це повідомляє прес-служба обласного управління Нацполіціі. У будівлю невідомі кинули пляшку із коктейлем Молотова. Внаслідок події ніхто не постраждав. «Повідомлення про пригоду надійшло правоохоронцям сьогодні, 18 листопада, о 3:40. Львів'янин поінформував, що на вулиці Айвазовського виникла пожежа в приміщенні дільничного опорного пункту. Встановлено, що в приміщення опорного пункту, який знаходиться в прибудові 9-поверхового житлового будинку, невідомі через вікно кинули пляшку з легкозаймистою сумішшю, яка стала причиною пожежі в одному з трьох кабінетів дільничного пункту», - сказано в повідомленні. Пожежу ліквідували рятувальники. Наразі вирішується питання про відкриття кримінального провадження.
Політика ГПУ: Була вказівка ухвалити «диктаторські закони 16 січня» за всяку ціну Колишнє керівництво країни дало вказівку ухвалити «диктаторські закони 16 січня» за всяку ціну. Про це під час брифінгу в Києві заявив начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк, передає «112 Україна». «Керівництво країни давало вказівку ухвалити «диктаторські закони 16 січня» за всяку ціну. Було доручення, при нестачі голосів перевести голосування в ручний режим», - розповів Горбатюк. Читайте також: Під час Євромайдану серед протестувальників на Банковій були провокатори Цього тижня в ГПУ проходить серія брифінгів, на яких правоохоронці звітують про перебіг розслідування щодо протидії влади акціям протесту на Майдані шляхом ухвалення диктаторських законів. Нагадаємо, що за подіями на Майдані заарештовані п'ятеро «беркутівців». У трьох випадках слідство завершується, дві справи вже знаходяться в суді.
За кордоном У США розповіли, чому не змогли запобігти терактам у Парижі Чиновники США заявили, що не змогли відстежити підготовку теракту, оскільки терористи для спілкування використовували складне еnd-to-end шифрування в Бельгії, Франції та Сирії. Про це повідомляє агентство Reuters. США не змогли перехопити жодного повідомлення терористів перед атаками в Парижі, повідомив глава розвідувального комітету сенату Сполучених Штатів Річард Берр через неможливість розшифрувати повідомлення терористів. За його словами, додаток end-to-end шифрування можна скачати у вільному доступі в Інтернеті. Цей вид додатків гарантує безпеку передачі інформації через будь-які, навіть відкриті канали зв'язку. Повідомлення шифрується перед відправкою і розшифровується тільки після отримання. Тому навіть якщо повідомлення вдається перехопити, прочитати його поки вкрай складно.
Суспільство У Київській області почалася переатестація правоохоронців Сьогодні, 18 листопада, в Києві та Київській області стартувала переатестація співробітників Національної поліції України. Про це під час брифінгу заявила глава НП Хатія Деканоїдзе, передає кореспондент «Аналітичної служби новин» (АСН). «Сьогодні ми починаємо перший етап атестації Національної поліції України, тих співробітників, які призначені на тимчасові посади. Тільки після успішного проходження переатестації вони будуть перепризначені на постійні посади», - сказала вона. За її словами, для проходження переатестація необхідно буде пройти два тести на загальні навички і професійний рівень підготовки. Вона повідомила, що стежити за переатестацією буде комісія, до складу якої увійшли співробітники нацполіціі, представники громадськості, депутати Верховної Ради, журналісти. «Комісія уповноважена переглянути особові справи, бали за тести, перевірити інформацію про людину, надану департаментом безпеки. Також комісія може послати людину на співбесіду і поліграф. При цьому для начальників райвідділів і більш високих посад це буде обов'язковим», - заявила вона.
Політика Кернес склав присягу мера Харкова Геннадій Кернес сьогодні, 18 листопада, приніс присягу міського голови Харкова на засіданні першої сесії сьомого скликання міської ради, передають місцеві ЗМІ. Кернес був переобраний на другий термін. Новому старому мерові вручили посвідчення і атрибути міського голови Харкова. Нагадаємо, що під стінами міськради проходив мітинг активістів, а сама будівля оточена силовиками. Протестувальники закликають затримати Кернеса і передати його в поліцію. «Що стосується Харківської міськради, то вона відкрита і ви можете брати участь у її житті. Хочу сказати, що сесія проходить публічно, тому не потрібно відволікати правоохоронців», - прокоментував Кернес мітинг. Нагадаємо, що чинний мер Харкова Геннадій Кернес переміг на виборах міського голови в першому турі у Харкові 25 жовтня.   #Харьков вход в гор.совет плотно охраняется. Активисты уже на месте pic.twitter.com/dfPlrrhNFw — IT Sector Харьков (@itsector) 18 ноября 2015
Суспільство Глава Національної поліції: Статистика - не найголовніше Ефективність роботи Національної поліції оцінюватимуть не за статистикою розкриття злочинів, а відповідно до довіри громадян, бізнесу та самих співробітників правоохоронних органів. Про це під час брифінгу заявила глава НП Хатія Деканоїдзе, передає кореспондент «Аналітичної служби новин» (АСН). «Красива статистика - це не найголовніше. Ефективність поліції вимірюватимуть залежно від довіри населення, бізнесу та довіри співробітників, які вже працюють у поліції», - сказала вона. За її словами, сьогодні починається 100-денний перехідний етап у Національній поліції. «Впродовж 100 днів у кожного співробітника, офіцера буде змога довести, що він є хорошим поліцейським. Після цього незалежні соціологічні компанії почнуть незалежне опитування за критеріями рівня довіри населення, оцінки бізнесу й оцінки співробітників своїх керівників», - зазначила Деканоїдзе.
Суспільство У Нацполіції розпочали проект з пошуку чесних офіцерів У Національній поліції стартує новий проект «Лицарі честі» з пошуку офіцерів. Про це під час брифінгу заявила глава НП Хатія Деканоїдзе, передає кореспондент «Аналітичної служби новин». «У старій системі знайти нових лідерів складно. Необхідно тримати баланс. Але я обіцяю, що чесних, хороших лідерів ми знайдемо. Для цього ми починаємо новий проект «Лицарі честі», який куруватиму особисто я. З усієї України ми будемо шукати чесних, незаангажованих офіцерів, які приїдуть до Києва і пройдуть жорсткий фільтр, поліграф, співбесіду та навчання. Потім вони стануть золотим резервом нацполіціі», - сказала вона. Крім того, вона повідомила, що буде змінено підхід призначення на посади в НПУ. «Кожен керівник, який має кандидатуру на посади начальників райвідділів і вище, повинен буде подавати людину, яка буде проходити всі етапи відбору та переатестації. Для нас найголовніше знайти нормальних, хороших людей, які не причетні до жодних схем», - заявила Деканоїдзе.
Політика Коломойський обходить Порошенка Градус напруги дещо спадає – місцеві вибори завершуються. Більшості співвітчизників можна з полегшенням видихнути, відпочивати від агітації і політичних розборок. Однак це не стосується Дніпропетровська, мером якого став Борис Філатов. Адже Борис Альбертович, посівши посаду міського голови, повинен скласти депутатські повноваження. А оскільки він мажоритарник, у Дніпропетровську знову будуть вибори, цього разу – парламентські. Рука руку миє Навіть більше, впливатимуть на вибори попередні події, а саме конфлікт між Петром Порошенком й Ігорем Коломойським. Адже Філатов очолює у парламенті групу депутатів, наближених до Коломойського. Втрачати вплив і силу нікому не цікаво. І є чималі шанси, що тепер у Верховну Раду зайде «правиця» Ігоря Валерійовича – Геннадій Корбан, електоральний інтерес до якого добре розігрітий і нещодавніми «гречаними боями» у Чернігові, й арештом зі спецефектами. Отож кампанія обіцяє бути цікавою, хоч щонайменше до 1 грудня головному «укропівцю» доведеться агітувати за себе з дому, допоки у суді не розглянуть скаргу на його домашній арешт. Але діяти ефективно Корбан і його команда зможуть за будь-яких умов. Адже округ ще не захолов, електорат мобілізований, а ефектні інформприводи можна й через соцмережі у ЗМІ зливати, як це було, приміром, коли Корбан, приїхавши після суду у Дніпропетровськ, влаштував пишне гуляння з друзями, а потім виклав фотографії у соцмережі. «Нині відбуваю домашній арешт разом зі своїми друзями – нардепами Андрієм Денисенком, Борисом Філатовим, Віталієм Купрієм і коптером Грицака (голови СБУ), який нахабно завис навпроти вікна мого кабінету», – підписав він своє фото, пообіцявши вже найближчим часом публікувати багато цікавого. Не Корбаном єдиним Та що буде, якщо Корбан матиме судимість і не матиме змоги балотуватися? Навряд чи його соратники віддарують 27-й округ на поталу політичним і бізнесовим конкурентам. І що заважає, приміром, Святославу Олійнику вступити в боротьбу замість Корбана? У нього чималий досвід, був зокрема народним депутатом ВР п’ятого та шостого скликань (щоправда, від Блоку Юлії Тимошенко, з фракції якого вийшов у вересні 2010 року), на місцевих виборах 2010-го балотувався на посаду мера Дніпропетровська, а також був заступником Коломойського – голови Дніпропетровської ОДА. До того ж у Олійника досить приваблива зовнішність, що розширить коло прихильників команди. Та м’якість ця не стосується манери його поведінки – кампанія ризикує бути ще агресивнішою, ніж у Корбана. Непереливки зокрема буде й Центральній виборчій комісії, у бік голови і його заступника Святослав Васильович робив агресивні випади, воюючи, приміром, за результати Філатова на мерських виборах. Нагадаємо, він публічно, на своїй сторінці у Facebook, Михайла Охендовського й Жанну Усенко-Чорну звинуватив у вчиненні злочинів проти волевиявлення громадян. «У цьому списку найбільш дивною фігурою є Усенко-Чорна, діяльність якої обов'язково стане предметом розслідувань. Саме вона була автором постанови про скасування другого туру виборів у Павлограді, саме вона підготувала постанови, спрямовані на зрив підрахунку голосів у Дніпропетровську», – написав він. Поки не відомо, як реагуватиме на ці звинувачення Жанна Іванівна. АСН сподівається дізнатися її позицію і вже звернулася з проханням про інтерв’ю. Але однозначно з інформаційного поля історія звинувачень Олійника не зникне. Вона може й розвиватися, оскільки фракція «Батьківщина» висуває кандидатуру Усенко-Чорної в оновлену Центральну виборчу комісію. Вільний сектор Тим часом у парламенті так звана група Філатова тимчасово отримає нового координатора. Звісно, офіційної інформації немає, але все має такий вигляд: поки вся країна думає, що ж таке могло статися у «Правому секторі», що його харизматичний очільник склав з себе повноваження, Дмитро Ярош тимчасово очолюватиме спілку соратників Коломойського у парламенті. До того ж на допомогу Ярошу вже скоро може прийти «адвокат Коломойського», про якого шепочуться у кулуарах у розрізі неможливості кадрових ротацій, і що на Банковій не хочуть посилювати дніпропетровських: після того, як Блок Петра Порошенка делегує когось зі списочників у Кабмін або Центрвиборчком, депутатом стане Андрій Богдан, який нині захищає Геннадія Корбана, раніше був радником Коломойського як голови Дніпропетровської ОДА. Нині все йде до того, що вже скоро парламентський вплив Коломойського зміцниться і примножиться. УКРОП у Раді матиме трьох потужних напористих лідерів «на будь-який смак»: агресивного Корбана (або Олійника), революційно-воєнного Яроша й зважено-наполегливого Богдана. Що ж до кандидатів від інших партій, які теж спробують поборотися за 27-й округ, то їхні прізвища поки що невідомі. Проста математика Важко спрогнозувати і саму дату виборів. За законом голосування має відбутися в останню неділю шестидесятиденного строку з часу опублікування постанови Центрвиборчкому про призначення проміжних виборів. ЦВК у свою чергу приймає таке рішення протягом 10 днів з дня припинення повноважень Філатова. Але новий мер Дніпропетровська не зобов’язаний складати мандат негайно. У нього є 20 днів, щоб написати заяву, яку ще має прийняти парламент. І не факт, що це питання буде винесено в сесійну залу невідкладно. Тому день голосування може відбутися щонайшвидше у кінці лютого. А більш ймовірно – у грудні. Війна з багатьма відомими Але дату виборів намагатимуться відтягнути. Адже Порошенко та Блок його імені не зацікавлені у посиленні Коломойського і його команди. Відповідно, перемога Філатова у Дніпропетровську може призвести до нової фази активного протистояння запеклих друзів. Хоч це могло би бути стимулом вийти з конфлікту, зберігши обличчя. І рецепт неймовірно простий: забути про корпоративні чвари, персоналії та прізвища, Президентові привітати мера Дніпропетровська, а міському голові Дніпропетровська – прийняти привітання глави держави. А державні мужі мусять чинити мудро, якщо вони звісно державні мужі.  
Суспільство Кабмін дозволив незаконно використовувати світлошумові гранати проти майданівців Уряд схвалив використання світлошумових гранат проти активістів Євромайдану. Про це заявив начальник управління спецрозслідувань в ГПУ Сергій Горбатюк на брифінгу в Києві. «Відомо, що 22 січня 2014 року з порушенням законодавства ухвалили деякі постанови, зокрема, взяли на озброєння деякі спецзасоби, зокрема світло-шумові гранати, і зняли обмеження на використання водометів. Крім цього, слідство встановило, що з території РФ завезено спецзасобів на мільйон гривень. Також незаконним способом легалізували перекриття вулиць в урядовому кварталі», - заявив Горбатюк. Він зазначив, що за цим епізодом висунули звинувачення екс-президенту Віктору Януковичу, колишньому прем'єру Миколі Азарову, екс-міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку та його заступникам.
Суспільство Розвідка: В Іловайськ для бойовиків доставили вісім вагонів із боєприпасами Бойовики стали активніше і підсилюють свої підрозділи. Зокрема, в Іловайськ прибув залізничний ешелон з боєприпасами і пальним. Про це повідомляє прес-служба ГУ розвідки Міноборони. «Основні зусилля супротивника були зосереджені на веденні розвідки сил АТО з активним залученням диверсійних розвідувальних груп на Новоайдарському, Слов'янському та Волноваському напрямках, спостережних постах, розвідувальних підрозділів бригад першого ешелону і засобів радіоелектронної розвідки ЗС РФ. Також 16 листопада в Іловайськ прибув залізничний ешелон у складі восьми вагонів з боєприпасами і чотирьох цистерн з пально-мастильними матеріалами», - сказано в повідомленні розвідки. Крім цього, бойовики провели ротацію підрозділів 1 і 2 АК на Сєвєродонецькому, Слов'янському та Донецькому напрямках і зміцнили підрозділи 1 АК на Маріупольському напрямку.
Суспільство Мінінформполітікі покращує умови роботи журналістів у зоні АТО Система акредитації та перебування журналістів у зоні АТО поступово формується. Про це повідомила заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова на журналістському форумі «Spanish-Ukrainian Journalism Forum» в Києві, передає прес-служба відомства. Попова розповіла про співпрацю журналістів з військовими і про програму Embedded journalism. «Спільно з Міноборони України розробили одержання прес-карт АТО, потім запровадили програму Embedded journalism, з метою забезпечення відкритого доступу до інформації. За результатами роботи репортажі з'явилися в міжнародних ЗМІ, таких, як CNN, The Washington Post, USA Today, The World Post, Agence France-esse, the Daily Signal, London Evening Standard, The Independent, Newsweek, Polsat тощо», - розповіла вона. Також, за її словами, міністерство зацікавлене в розширенні інформаційних потоків із зони АТО, адже «краща боротьба з дезінформацією - це правда».
оформление ленты  Блог: 
Економіка Юрій Гаврилечко Немає ані найменших шансів на економічне зростання в наступному році Раніше 12 грудня держбюджет на 2016 рік не ухвалять. Швидше за все, його прийматимуть в авральному режимі під Новий рік. Уповільнює процес ухвалення бюджету й відсутність податкової реформи. Таку думку «Аналітичный службі новин» (АСН) висловив економічний експерт ГО «Фонд суспільної безпеки» Юрій Гаврилечко. «Швидше за все, прийняття бюджету слід очікувати після звіту уряду про рік своєї роботи, тобто це однозначно буде після 12-го, а може, й після 16 грудня. Раніше нереально. Відповідно, бюджет як і торік прийматимуть у «свинячий голос» - під Новий рік. І це лише в тому випадку, якщо буде ухвалено якусь податкову реформу: або це буде законопроект №3357 Южаніної, або урядовий документ від Міністерства фінансів. Проте, швидше за все, бюджет буде прийнято на підставі нового податкового законодавства. Певна річ, це буде порушенням усіх чинних норм, але нинішньому парламенту і уряду не вперше порушувати чинне законодавство. Минулий бюджет ухвалювали абсолютно так само. Цього року це продовжиться», - розповів економіст. Він зазначив, що якщо ухвалять законопроект Ніни Южаніної, то є шанс, що ситуація наступного року буде дещо кращою, ніж у цьогоріч. Оскільки, з точки зору оподаткування, «законопроект №3357 передбачає багато змін, які можна було б назвати реформою. Якщо ухвалять варіант кабмінівський, то ситуація тільки погіршиться, бізнес і далі йтиме в тінь. Врешті-решт ми отримаємо дуже незбалансовану ситуацію з бюджетом, коли бюджетні надходження здійснюватимуться виключно за рахунок зростання інфляції на тлі девальвації гривні. Більше жодних інших джерел наповнення бюджету не буде», - розповів Гаврилечко. Економіст вважає, що імовірність того, що бюджет не приймуть до кінця року, всього 10%. Але тут підключається важливий чинник - кредит Міжнародного валютного фонду. «Якщо Україна отримає гроші в грудні, то тоді майже 100% варіант, що бюджет буде прийнято. Якщо МВФ усе-таки вирішить не давати цього року грошей, то тоді бюджет може бути прийнято в січні, може, і в лютому. Проте Україна вже кілька разів опинялася в подібній ситуації. Це, звісно, погано, але нічого дуже страшного в цьому немає. Найбільше від цього постраждають представники Міноборони та місцеві бюджети. А так особливих змін у бюджеті я не бачу. Хай би яким був бюджет на майбутній рік, він не може дуже відрізнятися від бюджету на цей рік через те, що ані найменших шансів на економічне зростання наступного року немає. Тому додаткових витратних статей не буде», - резюмував Гаврилечко.
Суспільство Ймовірного організатора вбивства Нємцова заарештували заочно Басманний суд Москви заочно заарештував офіцера батальйону «Північ» Руслана Мухудинова, якого підозрюють в організації вбивства Бориса Нємцова, передає «Эхо Москвы». Без присутності обвинувачуваного суддя задовольнила вимогу слідчого взяти Мухудинова під арешт. Зараз обвинувачений, імовірно, перебуває в Арабських Еміратах. За версією слідства, Мухудинов залишив Росію за підробленими документами. При цьому адвокат заперечує винність Мухудинова, аргументуючи, що доказів його причетності до злочину немає, а рішення про арешт ґрунтується лише на припущеннях суду. Раніше Мухудинова оголосили у федеральний та міжнародний розшук за звинуваченням в організації вбивства Нємцова. Виконавцем убивства слідство вважає Зайра Дадаєва, який зараз перебуває під арештом.
Суспільство На вимогу СБУ в Україну припинили ввозити російські продукти для дієтичного харчування За поданням Служби безпеки України Міністерство охорони здоров'я відмовилося від придбання продуктів спеціального дієтичного харчування російського виробництва. Як повідомляє прес-служба СБУ, за результатами експертизи препарати дієтичного харчування для дітей, хворих на фенілкетонурію, «Тетрафен»/«Нутріген» і «Афенілак» російського виробництва не відповідають встановленим критеріям безпеки. «У них встановлено завищений рівень свинцю та кадмію у більше ніж 10 разів від граничного. Це призводило до численних побічних реакцій, а також до погіршення стану здоров'я хворих дітей», - ідеться в повідомленні. Також Міністерством економічного розвитку і торгівлі проти російського постачальника та українського імпортера небезпечних препаратів застосовано спеціальні санкції у вигляді тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності.
Політика Артем Ситник Интервью
Артем Ситник: Особистість антикорупційного прокурора не має залишати сумнівів у чесності конкурсу
Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), яке було створено згідно із законом ще в жовтні минулого року, повноцінну роботу так і не розпочало. Причина — немає антикорупційного прокурора, якого не обрали й досі. Водночас Президент Петро Порошенко наполягає, що ефективний механізм боротьби з корупцією повинен реально запрацювати вже з 1 грудня. Це означає лише одне — для обрання прокурора залишилося менше двох тижнів. Проте в Бюро все ще сподіваються, що з поставленим главою держави завданням впораються, навіть обіцяють, що в перший день зими з'являться перші кримінальні провадження, хоча й зазначають при цьому, що зовсім не все залежить саме від них. Про те, чим наразі займається НАБУ, а також про труднощі з обранням антикорупційного прокурора «Аналітичній службі новин» (АСН) розповів його директор Артем Ситник. — Артем Сергійович, відкрийте завісу над таємницею — що нині робите? — Ну, не така це вже й таємниця. Поки що чекаємо на антикорупційного прокурора, напрацьовуємо матеріали для початку розслідувань у рамках Кримінального кодексу. Я вже вкотре кажу, що взятися до розслідувань НАБУ було готове ще з 1 жовтня. Але, на жаль, процедура призначення антикорупційного прокурора від нас не залежить. А саме це — та єдина причина, яка завадила нам почати працювати з жовтня. Вона може перешкодити розпочати роботу й 1 грудня. Але я все ще сподіваюся, що до цього часу антикорупційний прокурор у нас з'явиться. Ми ж, у свою чергу, теж часу дарма не гаяли — і знайшли за цей період, давайте вважати його підготовчим, багато цікавих речей. — Наприклад? — Не можу поки що про це говорити. Нехай це буде сюрпризом. — Мова про якісь конкретні справи? — Їх можна порівнювати з журналістськими розслідуваннями. У нас є доступ до баз даних Мін'юсту, ДАІ. Нині вирішується питання про підключення до баз даних Державної фіскальної служби. Наш аналітичний відділ, користуючись цими базами даних, вже знайшов цікаву інформацію, якою скористаємося при розслідуваннях. Тому я не унеможливлюю того, що перші провадження відкриють вже на початку роботи Бюро. — Претендентів на посаду антикорупційного прокурора досить багато. У вас є свої переваги, тобто з ким би вам було комфортніше працювати? — Я не можу називати конкретних прізвищ, бо окремі політики, та й не тільки вони, це можуть вважати тиском на комісію. А що стосується конкретно роботи, то тут головне — зв'язка «слідчий — прокурор». Прокурор зобов'язаний насамперед забезпечити повне дотримання законодавства, прав людини. Ми ж, зі свого боку, повинні зробити все, щоб законно довести провину. Якщо ж достатніх доказів не буде, закрити справу. Словом, встановити істину. Тому я не унеможливлюю того, що незалежно від результатів конкурсу, буде взаємна критика. Але це нормальний конструктивний процес. Головне, щоб наша робота не нівелювалася. Але оскільки антикорупційній прокуратурі приділяють величезну увагу, думаю, ухвалювати неадекватні рішення будь-кому буде вкрай складно. — Як ви вважаєте, чому гальмується обрання антикорупційного прокурора? — Багато часу пішло на формування конкурсної комісії. Я думаю, якби парламент — після того як набув чинності Закон «Про прокуратуру», що сталося 15 липня, — відразу делегував своїх кандидатів у комісію з відбору антикорупційного прокурора, то процес можна було б завершити ще до 1 жовтня. А в нас 7 представників від ВР визначили, якщо не помиляюся, аж 24 вересня. Тобто два місяці просто втратили. Що стосується самого конкурсу, то я не можу сказати, що він проходить повільно або гальмується. Є певні речі, яких потрібно дотримуватися, щоб сам конкурс не назвали профанацією. Досить багато часу потрібно навіть на підготовку документів, не кажучи вже про проведення тестувань і співбесід. Робота йде. І поки що я не чув зауважень від громадськості або наших західних партерів. Я вже неодноразово заявляв, що, можливо, краще вибрати не ту людину, яка проявить себе кращою у цьому конкурсі, а ту, чия кандидатура не залишить сумнівів у прозорості та чесності цього конкурсу. — На 2016 рік НАБУ попросило надати з держбюджету 800 мільйонів гривень... — Тобто ви думаєте, що це багато? Для загального розуміння: тільки один мікрофон, за допомогою якого здійснюється відеоконтроль, коштує мільйон 200 тисяч Одним, ясна річ, не обійтися. А НАБУ ще потрібні автомобілі, комп'ютери, сервісне обладнання. Тож 800 мільйонів — це фактично та мінімальна сума, за допомогою якої можна технічно запустити Бюро. У суспільстві має бути розуміння, що для виконання складних технічних завдань необхідна відповідна апаратура, а вона дуже дорога. Якщо ми не будемо мати змоги самостійно прослуховувати фігурантів кримінальних проваджень, а робитимемо це через СБУ, то дуже великі ризики витоку інформації. Можна платити людям зарплату і нічого не робити. Але який сенс і ефективність від такої роботи? — Тобто сума виправдана? — Ця сума розписана, включаючи шкарпетки і білизну для нашого спецпідрозділу. Але це тільки проект бюджету. І я не унеможливлюю того, що нам наше прохання задовольнять частково. На сьогодні в тому проекті, який нам показували, у графі «капітальні витрати» стоїть нуль. А цього року надано 15 мільйонів гривень. Тобто фактично на два роки правоохоронному органу на капітальні видатки надають загалом лише 15 мільйонів. Щоб почати роботу на потрібному рівні, цього недостатньо. Потрібно враховувати і те, що за законодавством у Бюро великі повноваження, але для того щоб їх імплементувати, необхідно створити відповідну матеріальну базу. — Ви критикували законопроекти про спецконфіскацію, арешт майна та створення нацагентства з пошуку активів після внесення в комітеті перших правок, які входили в так званий пакет безвізових документів. А тією редакцією, яка ухвалена парламентом, задоволені? — Ні. Річ у тім, що вони виписані так, що будь-яка робота щодо повернення активів буде зведена до нуля. Як на мене, краще залишилася б та редакція, яка була, ніж та, яку ухвалили. — Тобто та, яку подавав Кабмін? — Це взагалі був би ідеальний варіант, тому що вона надавала б значно більше можливостей. А у нас виходить, що робота правоохоронних органів з активами критикується, але при цьому законодавча база, яка регламентує цей процес, погіршується. Ухвалені закони сильно зашкодять роботі. — Але як саме? — Елементарний приклад. Чиновник отримав хабар або вкрав певну суму грошей. Він купує на ці кошти дружині «Бентлі», не вдаючись до подробиць, де їх узяв. Коли почнеться розслідування, навіть якщо чиновник визнає свою провину, дружина при допиті не визнає, що гроші були отримані злочинним шляхом. Адже їй це було, по суті, невідомо. А закон звучить так, що потрібно довести, що третя особа знала або повинна була знати, що майно придбано за кошти, отримані злочинним шляхом. Інакше ця людина буде вважатися добросовісним набувачем. Так написано в остаточно ухваленій редакції. Тому відбувається абсурдна ситуація, коли чиновника можна затримати і посадити у в'язницю, а що стосується активів, то всі вони так і будуть перебувати у третіх осіб, які нічого не знали про те, як були отримані ці кошти. — Ситуацію ще можна змінити? — Так. Наскільки я знаю, спікер уже відправив ці закони на вивчення до ЄС на предмет їх відповідності вимогам, які ставилися під час виконання плану щодо безвізового режиму. Тому поки що чекаємо на результат.
оформление ленты  Блог: 
Економіка Андрій Гордійчук Кооперативний рух - найперспективніша економічна модель для українського села Ключовими передумовами введення ринку землі є забезпечення рівності власників земельних паїв з іншими учасниками ринку. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив експерт Першого національного аграрного кооперативу Андрій Гордійчук. «Мораторій, можливо, і недосконалий правовий інструмент, але він зафіксував ситуацію на етапі, коли селянин переважно зберіг, а агрохолдинги не скупили критичну частину земельних ресурсів держави. Зараз ця рівновага зберігається. 100% агрохолдингів обробляють 13% сільськогосподарських земель. Ще 17% - в окремих фермерських господарствах. А 70% земель обробляють індивідуальні господарства. А це - 30 мільйонів гектарів», - зазначив Гордійчук. За його словами, існують економічні та соціальні аргументи на користь заморожування ринку. Спроби механічно запровадити ринок землі призведуть до наймасштабнішого в історії України обезземелювання селянства. Перспектива заробляти за рахунок земельного паю - це те, що зараз тримає в селі сотні тисяч жителів, нехай і не через недосконалі орендні відносини, але тримає. «Держава повинна системно вдосконалювати існуючі економічні форми, що дозволяють власнику землі мислити економічно. Треба стимулювати всі наявні економічні механізми, пов'язані з власністю на землю. Насамперед це кооперативний рух. Для українського села - це найперспективніша економічна модель. Вона дозволяє забезпечити економічну стабільність їхніх жителів та соціальний розвиток територій. Причому в умовах уже наявних правових інструментів», - зазначає Андрій Гордійчук. На його думку, ключові передумови запровадження ринку землі - забезпечення рівності власників земельних паїв з іншими учасниками ринку, надання їм альтернативи вибору, тобто можливості як вигідно продати землю, так і з державною підтримкою створити на ній рентабельний бізнес. «Держава має передбачити в бюджеті значні кошти, що в умовах воєнних дій буде нереально ще кілька років. А без масштабної системи державної підтримки малих землевласників немає сенсу говорити про вільний продаж землі. Можливе введення ринку призведе до масового продажу жителями сіл земель, що поставить хрест на їхній можливій ​​економічно успішній діяльності», - вважає Гордійчук. За його словами, окрім політичних аспектів, існують суто технічні аспекти. «Держава не готова суто юридично вводити ринок землі. Не підготовано земельний кадастр. Не проведено інвентаризацію, що є умовою створення кадастру. Немає закону про обіг землі та правової прозорої системи оцінки землі. Необхідні жорсткі механізми контролю з використання її новими власниками в процесі виробництва. Відповідні державні структури не готові професійно виконувати свої повноваження, зокрема, в організаційному і технічному забезпеченні цих процесів», - зазначив експерт. «Завдання відповідальних еліт - не допустити бездумного зняття мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. Необхідною умовою є проведення загальнодержавного обговорення, а можливо, й референдуму», - наголосив Андрій Гордійчук.
Суспільство Керівника музею Революції гідності оберуть на відкритому конкурсі Керівника Меморіалу Небесної сотні - музею Революції гідності оберуть на відкритому і прозорому конкурсі. Про це під час засідання уряду заявив віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко, передає кореспондент «Аналітичної служби новин» (АСН). На засіданні він представив проект-розпорядження про створення державної установи «Меморіальний комплекс героїв Небесної сотні - музей Революції гідності». У цьому розпорядженні йдеться про створення меморіалу, про те, щоб затвердити його статут, призначити керівника і щоб Мінфін та Міністерство культури під час підготовки бюджету на 2016 рік передбачили виділення грошей на утримання меморіалу. За словами Кириленка, керівника оберуть на публічному конкурсі, оскільки це дуже «чутливе» питання і у громадськості є свої кандидатури.
Економіка В Україні скасували довідки-рахунки для автомобілів В Україні ліквідували довідки-рахунки для автомобілів. Про це під час засідання уряду заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, передає кореспондент «Аналітичної служби новин» (АСН). За його словами, вартість такої довідки становила від 599 до 2 тисяч гривень, у той час як її собівартість дорівнює 29 гривень. «І все це продавали приватні компанії абсолютно легально. Довідки за 29 гривень купували у «Поліграфкомбінату». А приватні компанії людині, яка прийшла до МРЕВ, продавали їх залежно від ситуації від 500-600 до 2 тисяч гривень. У новій структурі ми готові повністю змінити механізм, попрощатися із довідкою-рахунком і побажати їй залишитися в історії», - сказав Аваков. При цьому він звернувся до прем'єр-міністра з проханням підписати сьогодні відповідну постанову. «З цих грошей ділилися з різними даішниками, начальниками. Не одне покоління даішників годувалося на цій справі. При цьому поруч були оцінювачі, котрі теж брали зайві 300 грн., і все це було в законодавчому полі», - зазначив Аваков.
Суспільство Розенко: Сім'ям загиблих на Майдані виплатили майже 260 тисяч гривень Членам сімей загиблих, чия смерть пов'язана з участю в масових акціях громадянського протесту під час Революції гідності, держава виплатила 259 тисяч 600 гривень. Про це на засіданні Кабміну в Києві в середу повідомив міністр соцполітики Павло Розенко, передає кореспондент «Аналітичної служби новин». За словами міністра, на сьогоднішній день до списку осіб, смерть яких пов'язана з участю в масових акціях громадянського протесту, було включено 107 осіб. 99 було затверджено ще наприкінці 2014 року, а нещодавно до списку додали ще 8 героїв України згідно з указом Президента. «Членам сімей загиблих виплатили 259 тисяч 600 гривень. 121 тисячу виплатили торік, цього року розмір виплат становив 138 тисяч гривень», - розповів Розенко. Він зазначив, що матеріальну допомогу (60 тисяч гривень) було виплачено й тим, хто під час подій Майдану дістав тяжкі тілесні ушкодження. У цьому списку 122 людини.
оформление ленты  Блог: 
Економіка Андрій Блінов Європейський ринок не світить Україні яскравими перспективами Оскільки і Україна, і ЄС заявляють, що ніщо не загрожує вступу нашої країни до Зони вільної торгівлі з 1 січня, Росія, швидше за все, введе ембарго на українські продовольчі товари. Європейський ринок поки що теж не світить яскравими перспективами, але натомість є дуже зацікавлені в наших товарах країни Африки та Азії. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив економічний та фінансовий експерт, проектний менеджер Ліги фінансового розвитку Андрій Блінов. Економіст розповів, що поставки до Росії українських продовольчих товаровиробників різко скоротилися останнім часом. На сьогоднішній день річний обсяг цих поставок обчислюється лише сумою 250-300 мільйонів доларів, тоді як зо два роки тому наш товарообіг з Росією досягав близько 50 мільярдів доларів. «Ми зараз бачимо тенденцію всихання співпраці з Росією. Можливо, найближчим часом нинішні доходи впадуть до нуля, якщо не враховувати контрабанду. Це говорить лише про те, що цю суму додатково втратять виробники», - зазначив експерт. Він вважає, що триватиме це доти, доки геополітична криза з територіальними захопленнями й відсутністю діалогу між першими особами держав не буде подолано. Зараз же майже всі торговельні відносини з Росією буде перервано, за винятком хіба що якихось локальних поставок на рівні приватних осіб та контрабанди. Тим не менш, за словами експерта, Україна давно налагоджує поставки до інших країн. «Найцікавіше, що спочатку збиралися налагодити поставки до багатих країн Євросоюзу, але Європа виявилася не готовою приймати українську продукцію. ЄС навіть скорочує зараз її споживання, через свою власну продовольчу кризу», - розповів він. Як відомо, Росія - у відповідь на санкції - ввела ембарго на європейські та американські товари. Не експортована продукція залишилася на внутрішньому ринку цих країн, і «виробники тиснуть на свій уряд, аби держава більше закуповувала товарів місцевого виробництва, ніж у інших країн, у тому числі України». Але Блінов зазначив, що водночас у нас дуже бурхливо розвивається експорт до країн «третього світу». «Це бідні країни, такі як Мозамбік, Ангола, Зімбабве. Як правило, це небагаті країни Південно-Східної Азії, острівні держави Полінезії та країни Центральної та Південної Африки. Тобто ті, в яких доходи на душу населення чи вищі, ніж в Україні. А купують вони тому, що українські товари дешеві, якщо перераховувати їхню вартість на долар. Понад те, середня зарплата в Україні вже нижча, ніж у Китаї, а це також сприяє тому, що українська продукція харчової промисловості стає дуже привабливою своєю ціною. Судячи зі статистики, більшість людей у цих країнах може собі дозволити цю порівняно якісну і недорогу продукцію, навіть незважаючи на транспортні витрати», - пояснив експерт. Мінусом цих торгових відносин, за його словами, є те, що їх не можна буде вимірювати мільярдами доларів, а приріст торгівлі надалі можна буде оцінити лише в сотнях мільйонів доларів. «Але якщо враховувати руйнування відносин з Росією, це добре», - зазначив економіст.
Суспільство Керівники держпідприємства вкрали у держави півмільйона гривень У Дніпропетровській області викрито схему, згідно з якою посадовці одного з державних підприємств незаконно заволоділи бюджетними коштами. Як повідомляє прес-служба СБУ, керівництво державного підприємства, яке виграло тендер на ремонт та утримання мережі автомобільних доріг, закупило товари та послуги через низку афільованих комерційних структур за завищеними цінами. Таким чином, державі було завдано економічних збитків на більш ніж 500 тисяч гривень. «Під час обшуків за місцем роботи та проживання зловмисників правоохоронці вилучили документи, що підтверджують протиправні дії посадових осіб», - йдеться в повідомленні. Наразі відкрито кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України.
оформление ленты  Блог: 
Економіка Андрій Блінов Уряд досі не визначився, що урізати в бюджеті, а що ні Бюджет на 2016 рік буде сформовано лише після ухвалення нового Податкового кодексу, а на сьогодні зареєстровано хіба що його проекти. Розглядатися це питання має наступного тижня, але не факт, що його буде поставлено на порядок тижня і включено до плану. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив економічний та фінансовий експерт, проектний менеджер Ліги фінансового розвитку Андрій Блінов. За його словами, проект бюджету потрібно було внести ще до 15 вересня, його ж внесли 14-го і одразу ж відкликали, оскільки це була «пустушка». За законом Податковий кодекс треба було ухвалити ще за півроку до цього, а законопроект про бюджет подати до 15 вересня, тобто за три з половиною місяці до початку нового бюджетного періоду. Але у нас з року в рік цей алгоритм не витримується. «Судячи з усього, у зв'язку з відсутністю Податкового кодексу наприкінці грудня розпочнеться наша щорічна «бюджетіада», - вважає економіст. Блінов нагадав, що бюджет зазвичай розподіляється на планові витрати: виплати армії, погашення боргів і так далі. «Бюджет 2016 відрізнятиметься від попередніх тим, що в ньому буде менше витрат на державний борг, які раніше становили одну з його основних частин. З погляду витрат, на мою думку, бюджет поки що не зазнає жодних додаткових витрат. Хоча це дзеркально залежить від вирішення питання податкової реформи», - вважає експерт. Справа в тім, каже він, «що будь-яка податкова реформа передбачає наявність випадаючих доходів бюджету - деякі ставки податків знижуються, відбувається лібералізація податків і, відповідно, суми надходжень до бюджету знижуються. Щоб тримати бюджетний дефіцит в узгоджених з МВФ рамках - 3,7% ВВП - необхідно скоротити витрати бюджету». Економіст переконаний, що, не обравши концепцію податкової реформи, говорити про збалансованість бюджету не можна. «Швидко зверстати ефективний бюджет не можна. Тобто технічно його можна зверстати хоч за три дні, а от зрозуміти, що ми урізуємо, а що фінансуємо, - не можна. Наскільки я розумію, уряд досі не визначився з відповіддю на це питання», - зауважив експерт.
Події У Дніпропетровську напали на співробітника ДФС Сьогодні у Дніпропетровську напали на співробітника Державної фіскальної служби. Про це на своїй сторінці у Facebook написав перший заступник голови ДФС Сергій Білан. За його словами, причиною нападу стала професійна діяльність потерпілого. «Його активна і непримиренна позиція, наступальна діяльність на злочинність стала причиною того, що з ним спробували жорстоко розправитися», - написав Білан. Внаслідок нападу співробітник ДФС залишився живим. «Лікарі провели складну операцію, яка тривала близько чотирьох годин. Ми надаємо нашому колезі всіляку підтримку. А тим, хто вирішив нас так залякати, хочу сказати таке. Ми ще активніше робитимемо свою роботу і боротимемося проти злочинних схем та їхніх творців. Для нас справа честі знайти бандитів, які скоїли цей зухвалий напад», - наголосив перший заступник голови ДФС.

8 основних правил наведення порядку
8 основних правил наведення порядку
Дуже важливо наводити порядок вдома та підтримувати в ньому чистоту Це правило знайоме багатьом, але далеко не....
Гороскоп на 17 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 17 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам варто звернути увагу на свої комунікаційні навички Будьте ясн....
Любовний гороскоп на 17 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 17 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та рішучість можуть досягти нових висот Ви можете в....
Як заспокоїтись у складній ситуації: 3 простих техніки
Як заспокоїтись у складній ситуації: 3 простих техніки
У стресовій ситуації буває непросто взяти себе в руки та мислити об'єктивно Впоратися з таким станом вийде, як....
Три ритуали для вигнання бідності та фінансових перешкод
Три ритуали для вигнання бідності та фінансових перешкод
Впоратися з матеріальними труднощами і вигнати бідність зі свого життя під силу кожному Ефективні та прості об....
більше матеріалів




/-1,4043090343475-/ /-pc-/
Top