counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Андрій Блінов
Андрій Блінов

Європейський ринок не світить Україні яскравими перспективами


Оскільки і Україна, і ЄС заявляють, що ніщо не загрожує вступу нашої країни до Зони вільної торгівлі з 1 січня, Росія, швидше за все, введе ембарго на українські продовольчі товари. Європейський ринок поки що теж не світить яскравими перспективами, але натомість є дуже зацікавлені в наших товарах країни Африки та Азії. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив економічний та фінансовий експерт, проектний менеджер Ліги фінансового розвитку Андрій Блінов.

Економіст розповів, що поставки до Росії українських продовольчих товаровиробників різко скоротилися останнім часом. На сьогоднішній день річний обсяг цих поставок обчислюється лише сумою 250-300 мільйонів доларів, тоді як зо два роки тому наш товарообіг з Росією досягав близько 50 мільярдів доларів.

«Ми зараз бачимо тенденцію всихання співпраці з Росією. Можливо, найближчим часом нинішні доходи впадуть до нуля, якщо не враховувати контрабанду. Це говорить лише про те, що цю суму додатково втратять виробники», - зазначив експерт.

Він вважає, що триватиме це доти, доки геополітична криза з територіальними захопленнями й відсутністю діалогу між першими особами держав не буде подолано. Зараз же майже всі торговельні відносини з Росією буде перервано, за винятком хіба що якихось локальних поставок на рівні приватних осіб та контрабанди. Тим не менш, за словами експерта, Україна давно налагоджує поставки до інших країн.

«Найцікавіше, що спочатку збиралися налагодити поставки до багатих країн Євросоюзу, але Європа виявилася не готовою приймати українську продукцію. ЄС навіть скорочує зараз її споживання, через свою власну продовольчу кризу», - розповів він.

Як відомо, Росія - у відповідь на санкції - ввела ембарго на європейські та американські товари. Не експортована продукція залишилася на внутрішньому ринку цих країн, і «виробники тиснуть на свій уряд, аби держава більше закуповувала товарів місцевого виробництва, ніж у інших країн, у тому числі України». Але Блінов зазначив, що водночас у нас дуже бурхливо розвивається експорт до країн «третього світу».

«Це бідні країни, такі як Мозамбік, Ангола, Зімбабве. Як правило, це небагаті країни Південно-Східної Азії, острівні держави Полінезії та країни Центральної та Південної Африки. Тобто ті, в яких доходи на душу населення чи вищі, ніж в Україні. А купують вони тому, що українські товари дешеві, якщо перераховувати їхню вартість на долар. Понад те, середня зарплата в Україні вже нижча, ніж у Китаї, а це також сприяє тому, що українська продукція харчової промисловості стає дуже привабливою своєю ціною. Судячи зі статистики, більшість людей у цих країнах може собі дозволити цю порівняно якісну і недорогу продукцію, навіть незважаючи на транспортні витрати», - пояснив експерт.

Мінусом цих торгових відносин, за його словами, є те, що їх не можна буде вимірювати мільярдами доларів, а приріст торгівлі надалі можна буде оцінити лише в сотнях мільйонів доларів. «Але якщо враховувати руйнування відносин з Росією, це добре», - зазначив економіст.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 20



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
10 слів, які притягують успіх
10 слів, які притягують успіх
Для того, щоб отримати радість життя, позбутися проблем і досягти успіху, не потрібно прикладати титанічних зу....
Як зрозуміти, що ваше життя скоро зміниться: 5 ознак
Як зрозуміти, що ваше життя скоро зміниться: 5 ознак
Час не стоїть на місці, як і наше життя Зміни неминучі, деякі з них здатні вказати початку нового етапу
Лунный день сегодня 23 апреля 2024 года
Лунный день сегодня 23 апреля 2024 года
Щодня на нас з вами чекають нові пригоди, і щоб вони були позитивними, важливо прислухатися до порад астрологі....
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
23 квітня о 19:32 розпочнеться 16-й місячний день Фаза Місяця – зростаюча
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року, представлений Анжелою Перл, обіцяє успішний початок дня, наповненого продукти....
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 23 квітня 2024 року наголошує, що важливо прислухатися до інтуїції Вона може вказати напрямок і до....
Гороскоп на 23 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба розповіла, що 23 квітня буде сприятливим днем для деяких знаків зодіаку щодо любовних стосунків О....
більше матеріалів


/-0,3380880355835-/ /-pc-/
Top