counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Коломойський обходить Порошенка


Переглядів: 64


Коломойський обходить Порошенка

Градус напруги дещо спадає – місцеві вибори завершуються. Більшості співвітчизників можна з полегшенням видихнути, відпочивати від агітації і політичних розборок. Однак це не стосується Дніпропетровська, мером якого став Борис Філатов. Адже Борис Альбертович, посівши посаду міського голови, повинен скласти депутатські повноваження. А оскільки він мажоритарник, у Дніпропетровську знову будуть вибори, цього разу – парламентські.

Рука руку миє

Навіть більше, впливатимуть на вибори попередні події, а саме конфлікт між Петром Порошенком й Ігорем Коломойським. Адже Філатов очолює у парламенті групу депутатів, наближених до Коломойського. Втрачати вплив і силу нікому не цікаво. І є чималі шанси, що тепер у Верховну Раду зайде «правиця» Ігоря Валерійовича – Геннадій Корбан, електоральний інтерес до якого добре розігрітий і нещодавніми «гречаними боями» у Чернігові, й арештом зі спецефектами.

Отож кампанія обіцяє бути цікавою, хоч щонайменше до 1 грудня головному «укропівцю» доведеться агітувати за себе з дому, допоки у суді не розглянуть скаргу на його домашній арешт. Але діяти ефективно Корбан і його команда зможуть за будь-яких умов. Адже округ ще не захолов, електорат мобілізований, а ефектні інформприводи можна й через соцмережі у ЗМІ зливати, як це було, приміром, коли Корбан, приїхавши після суду у Дніпропетровськ, влаштував пишне гуляння з друзями, а потім виклав фотографії у соцмережі.

«Нині відбуваю домашній арешт разом зі своїми друзями – нардепами Андрієм Денисенком, Борисом Філатовим, Віталієм Купрієм і коптером Грицака (голови СБУ), який нахабно завис навпроти вікна мого кабінету», – підписав він своє фото, пообіцявши вже найближчим часом публікувати багато цікавого.

Не Корбаном єдиним

Та що буде, якщо Корбан матиме судимість і не матиме змоги балотуватися? Навряд чи його соратники віддарують 27-й округ на поталу політичним і бізнесовим конкурентам. І що заважає, приміром, Святославу Олійнику вступити в боротьбу замість Корбана? У нього чималий досвід, був зокрема народним депутатом ВР п’ятого та шостого скликань (щоправда, від Блоку Юлії Тимошенко, з фракції якого вийшов у вересні 2010 року), на місцевих виборах 2010-го балотувався на посаду мера Дніпропетровська, а також був заступником Коломойського – голови Дніпропетровської ОДА. До того ж у Олійника досить приваблива зовнішність, що розширить коло прихильників команди. Та м’якість ця не стосується манери його поведінки – кампанія ризикує бути ще агресивнішою, ніж у Корбана.

Непереливки зокрема буде й Центральній виборчій комісії, у бік голови і його заступника Святослав Васильович робив агресивні випади, воюючи, приміром, за результати Філатова на мерських виборах. Нагадаємо, він публічно, на своїй сторінці у Facebook, Михайла Охендовського й Жанну Усенко-Чорну звинуватив у вчиненні злочинів проти волевиявлення громадян.

«У цьому списку найбільш дивною фігурою є Усенко-Чорна, діяльність якої обов'язково стане предметом розслідувань. Саме вона була автором постанови про скасування другого туру виборів у Павлограді, саме вона підготувала постанови, спрямовані на зрив підрахунку голосів у Дніпропетровську», – написав він.

Поки не відомо, як реагуватиме на ці звинувачення Жанна Іванівна. АСН сподівається дізнатися її позицію і вже звернулася з проханням про інтерв’ю. Але однозначно з інформаційного поля історія звинувачень Олійника не зникне. Вона може й розвиватися, оскільки фракція «Батьківщина» висуває кандидатуру Усенко-Чорної в оновлену Центральну виборчу комісію.

Вільний сектор

Тим часом у парламенті так звана група Філатова тимчасово отримає нового координатора. Звісно, офіційної інформації немає, але все має такий вигляд: поки вся країна думає, що ж таке могло статися у «Правому секторі», що його харизматичний очільник склав з себе повноваження, Дмитро Ярош тимчасово очолюватиме спілку соратників Коломойського у парламенті.

До того ж на допомогу Ярошу вже скоро може прийти «адвокат Коломойського», про якого шепочуться у кулуарах у розрізі неможливості кадрових ротацій, і що на Банковій не хочуть посилювати дніпропетровських: після того, як Блок Петра Порошенка делегує когось зі списочників у Кабмін або Центрвиборчком, депутатом стане Андрій Богдан, який нині захищає Геннадія Корбана, раніше був радником Коломойського як голови Дніпропетровської ОДА.

Нині все йде до того, що вже скоро парламентський вплив Коломойського зміцниться і примножиться. УКРОП у Раді матиме трьох потужних напористих лідерів «на будь-який смак»: агресивного Корбана (або Олійника), революційно-воєнного Яроша й зважено-наполегливого Богдана.

Що ж до кандидатів від інших партій, які теж спробують поборотися за 27-й округ, то їхні прізвища поки що невідомі.

Проста математика

Важко спрогнозувати і саму дату виборів. За законом голосування має відбутися в останню неділю шестидесятиденного строку з часу опублікування постанови Центрвиборчкому про призначення проміжних виборів. ЦВК у свою чергу приймає таке рішення протягом 10 днів з дня припинення повноважень Філатова.

Але новий мер Дніпропетровська не зобов’язаний складати мандат негайно. У нього є 20 днів, щоб написати заяву, яку ще має прийняти парламент. І не факт, що це питання буде винесено в сесійну залу невідкладно.

Тому день голосування може відбутися щонайшвидше у кінці лютого. А більш ймовірно – у грудні.

Війна з багатьма відомими

Але дату виборів намагатимуться відтягнути. Адже Порошенко та Блок його імені не зацікавлені у посиленні Коломойського і його команди.

Відповідно, перемога Філатова у Дніпропетровську може призвести до нової фази активного протистояння запеклих друзів. Хоч це могло би бути стимулом вийти з конфлікту, зберігши обличчя.

І рецепт неймовірно простий: забути про корпоративні чвари, персоналії та прізвища, Президентові привітати мера Дніпропетровська, а міському голові Дніпропетровська – прийняти привітання глави держави. А державні мужі мусять чинити мудро, якщо вони звісно державні мужі.

 

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як зберегти життєву енергію та сили
Як зберегти життєву енергію та сили
Апатія, депресія та роздратування — все це є першою ознакою витоку життєвої сили Захистити себе від цьог....
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
4 прикмети щасливого дня: як зробити щоранку добрим
Прикмети допомагають нам робити наше життя кращим і яскравішим Найважливіше у кожному новому дні — його ....
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
більше матеріалів
/-0,52268195152283-/ /-pc-/
Top