counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Андрій Гордійчук
Андрій Гордійчук

Кооперативний рух - найперспективніша економічна модель для українського села


Ключовими передумовами введення ринку землі є забезпечення рівності власників земельних паїв з іншими учасниками ринку. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив експерт Першого національного аграрного кооперативу Андрій Гордійчук.

«Мораторій, можливо, і недосконалий правовий інструмент, але він зафіксував ситуацію на етапі, коли селянин переважно зберіг, а агрохолдинги не скупили критичну частину земельних ресурсів держави. Зараз ця рівновага зберігається. 100% агрохолдингів обробляють 13% сільськогосподарських земель. Ще 17% - в окремих фермерських господарствах. А 70% земель обробляють індивідуальні господарства. А це - 30 мільйонів гектарів», - зазначив Гордійчук.

За його словами, існують економічні та соціальні аргументи на користь заморожування ринку. Спроби механічно запровадити ринок землі призведуть до наймасштабнішого в історії України обезземелювання селянства. Перспектива заробляти за рахунок земельного паю - це те, що зараз тримає в селі сотні тисяч жителів, нехай і не через недосконалі орендні відносини, але тримає.

«Держава повинна системно вдосконалювати існуючі економічні форми, що дозволяють власнику землі мислити економічно. Треба стимулювати всі наявні економічні механізми, пов'язані з власністю на землю. Насамперед це кооперативний рух. Для українського села - це найперспективніша економічна модель. Вона дозволяє забезпечити економічну стабільність їхніх жителів та соціальний розвиток територій. Причому в умовах уже наявних правових інструментів», - зазначає Андрій Гордійчук.

На його думку, ключові передумови запровадження ринку землі - забезпечення рівності власників земельних паїв з іншими учасниками ринку, надання їм альтернативи вибору, тобто можливості як вигідно продати землю, так і з державною підтримкою створити на ній рентабельний бізнес.

«Держава має передбачити в бюджеті значні кошти, що в умовах воєнних дій буде нереально ще кілька років. А без масштабної системи державної підтримки малих землевласників немає сенсу говорити про вільний продаж землі. Можливе введення ринку призведе до масового продажу жителями сіл земель, що поставить хрест на їхній можливій ​​економічно успішній діяльності», - вважає Гордійчук.

За його словами, окрім політичних аспектів, існують суто технічні аспекти.

«Держава не готова суто юридично вводити ринок землі. Не підготовано земельний кадастр. Не проведено інвентаризацію, що є умовою створення кадастру. Немає закону про обіг землі та правової прозорої системи оцінки землі. Необхідні жорсткі механізми контролю з використання її новими власниками в процесі виробництва. Відповідні державні структури не готові професійно виконувати свої повноваження, зокрема, в організаційному і технічному забезпеченні цих процесів», - зазначив експерт.

«Завдання відповідальних еліт - не допустити бездумного зняття мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. Необхідною умовою є проведення загальнодержавного обговорення, а можливо, й референдуму», - наголосив Андрій Гордійчук.

Авторские блоги и комментарии к ним отображают точку зрения их авторов. Точка зрения редакции информационного агентства ASN может отличаться от точки зрения авторов блогов, колонок на сайте и комментариев к ним. Редакция агентства ASN не несет ответственность за достоверность материалов из раздела «Блоги», «Колонки», сайт агентства только обнародует данную информацию.





Переглядів: 40



Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Місячний день сьогодні 25 квітня 2024 року
Вплив Місяця можна і потрібно використовувати собі на благо Залучити удачу цього дня допоможуть точні рекоменд....
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
Як залучити удачу та гроші: народні прикмети
За допомогою перевірених грошових прикмет кожна людина зможе залучити в своє життя удачу та грошовий достаток,....
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
більше матеріалів


/-0,38836002349854-/ /-pc-/
Top