counter
Архів Повернутись назад 11 Березня 2016
11 Березня
Суспільство Мін'юст: У в'язницях РФ незаконно утримують майже три десятки українців Російська Федерація продовжує незаконно утримувати в в'язницях не менше 29 українських політв'язнів, переважно ув'язнені - жителі окупованого Криму. Таку інформацію оприлюднили в Міністерстві юстиції України, повідомляє ТСН. Зазначається, що Мін'юст України вже звернувся до Москви із закликом повернути на батьківщину чотирьох українських бранців для виконання конвенції про передачу засуджених осіб: Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олександра Кольченка та Юрія Солошенка. Чоловіки були засуджені російськими судами за сфабрикованим звинуваченням у нібито підготовці терактів у Криму. Також міністр юстиції Павло Петренко зазначив, що Україна не визнає правомірність винесених вироків, але готова скористатися конвенцією про передачу засуджених, щоб повернути їх в Україну. Крім того, він визнав, що шанси на те, що Кремль погодиться віддати бранців, дуже невеликі, оскільки ускладнює ситуацію те, що Росія зробила ув'язнених кримчан своїми громадянами без їхньої згоди, тому може знехтувати вимогами міжнародної угоди.
Суспільство У Києві затримано «злодія в законі», але судити його в Україні не будуть Учора в Києві було затримано кримінального авторитета, одного з лідерів і учасників організованих злочинних груп, «злодія в законі» - Джинчарадзе Гочу Отаровича. Про це на своїй сторінці в Facebook написав заступник голови Національної поліції України Вадим Троян. За його словами, затриманий неодноразово притягався до відповідальності на території Росії і Грузії. Згідно з базою Інтерполу, відноситься до категорії «злодій у законі» на прізвисько «Курша». Як зазначив Троян, на території України він перебував під новим прізвищем Кахідзе. Перебуваючи на території нашої країни, він намагався встановити і розширити свій вплив на кримінальні процеси в столичному регіоні і області. «Кахідзе (Джинчарадзе) Гоча мав заборону на в'їзд до нашої країни до вересня 2017 року. Але нелегально проник. Ми його примусово відправимо до Грузії, а вже там знають, як із ним вчинити», - написав Троян.
Суспільство У МЗС України прокоментували нецензурний жест Савченко Представник МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що українська льотчиця Надія Савченко не порушила ніяких міжнародних норм права, показавши суддям і прокурорам нецензурний жест під час судового процесу. Про це посол із питань особистих доручень українського відомства написав на своїй сторінці в Facebook. «У поточній військово-політичній обстановці жест Савченко на адресу російської системи не суперечить нормам дипломатичного протоколу та етикету», - зазначив Кулеба. Нагадаємо, що українська льотчиця і народний депутат України Надія Савченко перебуває в РФ після її викрадення під час бойових дій на сході України. Савченко звинувачують у вбивстві російських журналістів і незаконному перетині кордону. Також зазначимо, що українка оголосила голодування на знак протесту проти затягування винесення їй судового вироку.
Економіка Пивоварський вагається щодо необхідності залишатися в Кабміні Міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський відчуває сумніви щодо можливості відкликати свою заяву про відставку. Про це він заявив в інтерв'ю виданню KyivPost. За словами міністра, шанси на те, що парламент буде ухвалювати потрібні закони, стали ще більш примарними. Після того, як він відкликав заяву про відставку, депутати не зробили нічого, щоб поліпшити ситуацію. «Вони всі пам'ятають, що я вирішив повернутися, але був також список умов. Вони завжди кажуть: «О, він повернувся. Але є список умов. Ви виконали деякі з них?» - підкреслив міністр інфраструктури Пивоварський, додавши, що нічого не зміг зробити. 4 лютого на позачерговому засіданні уряду чотири міністри, зокрема Андрій Пивоварський, повідомили про готовність відкликати свої заяви про звільнення. Згодом міністр інфраструктури заявив, що готовий залишитися на своїй посаді, якщо негайно будуть виконані чотири умови, які він вважає нагальними для виконання: підвищення зарплати чиновникам міністерств і відомств, створення нової програми коаліції, приватизація держпідприємств, які «доять» гроші для фінансування політичних сил, а також реформа адміністрування податків.
Суспільство Пасішник повернувся до Києва і готовий давати свідчення НАБУ Виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Андрій Пасішник повернувся сьогодні вранці в Україну і йде на допит у Національне антикорупційне бюро. Про це повідомляє РБК-Україна. «Нарешті знайшов рейси назад. Іду в НАБ. Іду на ефіри», - сказав він. Пасішник повідомив, що вчора його адвокат негайно прибув до детектива НАБУ Руслана Боднарчука для ознайомлення з матеріалами справи. «Однак йому відмовили, пославшись на те, що у них є сумніви в тому, що договір із ним (адвокатом) підписала моя дружина. Тому мого адвоката поки як захисника не допустили - це говорить, на моє переконання, про замовний характер сфабрикованої проти мене «справи», - зазначив Пасішник. Нагадаємо, причиною звільнення міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса був тиск із боку Пасішника, який представлявся «людиною від Кононенка».
Суспільство оформление ленты  Лідер «ДНР» Захарченко віддав своїх «податківців» у підпорядкування ГПУ і Мін'юсту України Ватажок «ДНР» Олександр Захарченко підписав «Постанову Ради міністрів ДНР», якою визначив функції створеної бойовиками «фінансово-економічної поліції». Про це написав на своїй сторінці в Facebook керівник групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук. За словами Тимчука, визначаючи завдання цієї легалізованої бандструктури, Захарченко зазначив, що в своїй діяльності, крім іншого українського законодавства, вона має керуватися Законом України № 3529-VI від 16.06.2011 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ратифікацією Другого додаткового протоколу до Європейської конвенції про взаємну допомогу у кримінальних справах». «Мало того, що в «ДНР» раптом стали орієнтуватися на документи ненависної їм Європи і «тупо тирити» законодавчу базу України в контексті менш ненависної їм євроінтеграції. Так ще варто подивитися, що саме Захарченко підсовує своїм «фінансовим поліцейським». Закон України № 3529-VI від 16.06.2011 дуже короткий і зазначає, що «органами, на які покладаються повноваження згідно з пунктом 1 статті 15 Конвенції, є Міністерство юстиції України (у справах на стадії судового слідства), і Генеральна прокуратура України (у справах на стадії досудового слідства)», - пише керівник «Інформаційного опору».
За кордоном У Сербії оголосили надзвичайний стан через загрозу повені Сьогодні в Сирії оголосили надзвичайний стан через загрозу повені. Сильні зливи змусили людей покинути свої оселі, повідомляє «Радіо Свобода». Як зазначається, евакуація почалася на початку тижня - тоді свої оселі покинули близько 120 осіб на південному заході Сербії після перевищення рівня води в річках і підтоплення прилеглих ферм і сотень будинків. Повідомляється, що надзвичайний стан є запобіжним заходом для полегшення і прискорення роботи служб, захисту життя людей і їхнього майна. «Цього разу ми оголошуємо надзвичайний стан з метою профілактики», - повідомив міністр внутрішніх справ Сербії Небойша Стефанович, зазначивши, що армія і поліція допомагатимуть комунальникам у роботі зі зміцнення дамб мішками з піском і евакуації людей у ​​разі потреби. «Опоненти влади кажуть, що масштаби повені могли б бути меншими, якби прем'єр-міністр Сербії Олександр Вучич і комунальні служби відреагували своєчасно на попередження метеорологів про сильні зливи», - йдеться в повідомленні.
Суспільство Кримчанина Кольченка переведено в штрафний ізолятор Засуджений у Росії кримський активіст Олександр Кольченко після етапування в колонію Челябінської області був відразу переведений в штрафний ізолятор, повідомила мати кримчанина Лариса Кольченко в ефірі Радіо Крим.Реалії. «Він потрапив туди, ще не вчинивши якихось проступків. Але, як нам вдалося з'ясувати, він потрапив туди за те, що привітався з адміністрацією не за статутом. Я не знаю подробиць колоній, але, мабуть, якийсь статут там існує і якісь вимоги до ув'язнених там є», - розповіла мати Кольченка. Кольченко та український режисер Олег Сенцов були засуджені Північно-Кавказьким військовим окружним судом до 20 і 10 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року. Їх було етаповано з ростовського СІЗО 4 лютого 2016 року. На початку березня повідомили, що Кольченко доставлений до виправної колонії №6 міста Копєйська в Челябінській області, де він відбуватиме покарання.
Політика Сироїд: У дострокових виборах зацікавлені тільки олігархи Віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд заявила, що цей парламент ще не вичерпав свого ресурсу, а охочі провести перевибори - це передовсім олігархи, які лобіюють свої інтереси через парламентаріїв. Про це повідомляє видання Главком. «Поїздка до Брюсселя лише затвердила мене в цьому сенсі. Є можливість для роботи між парламентаріями. Але проблема в іншому: вибори в Україні завжди розглядалися як спосіб відтворення олігархічних впливів. Коли зараз трохи змінилися суспільні настрої, зрозуміло, що є багато людей, які хотіли б відтворити, капіталізувати ці умовні рейтинги в свою присутність у парламенті для реалізації політичної корупції», - вважає Сироїд. Вона зазначила, що у виборах зацікавлені зараз тільки олігархи. Адже вони зацікавлені в цьому лише за умови збереження нинішньої виборчої системи.
Суспільство Лисенко: Загиблих в АТО за добу немає Минулої доби в зоні АТО не було поранених і загиблих українських військових. Про це під час брифінгу повідомив речник Адміністрації Президента з питань АТО полковник Андрій Лисенко. «У результаті бойових дій жоден український військовослужбовець не загинув і не був поранений», - розповів Лисенко. Він зазначив, що на Луганському напрямі було спокійно. А ось на Донецькому - ні. «Епіцентром бойових дій залишається Авдіївка і її околиці. Противник сім разів застосував міномети, а також бронетехніку - БМП-2 та танк. Сили АТО успішно відбили напад ворожої ДРГ у складі близько десяти бойовиків. Ще одне бойове зіткнення відбулося на Світлодарській дузі, біля с. Троїцьке, де українські війська також змусили відступити ворожу ДРГ», - розповів спікер. На Донецькому напрямі за минулу добу бойовики обстреялі наших силовиків 31 разів. Крім того, відбулося два бойових зіткнення. У Луганському та Первомайському відбулися мінометні обстріли. Зафіксовані були обстріли і на Маріупольському напрямі. «Окупанти провели два мінометних обстріли - поблизу Гнутового і Широкиного. У Мар'їнці противник вів снайперський вогонь у бік КПВВ. Також ворожі провокації зафіксовано й на інших ділянках фронту - в Красногорівці, Талаківці тощо. Всього за минулу добу на Маріупольському напрямі зафіксовано 14 ворожих обстрілів», - сказав Лисенко.
Суспільство ГПУ висунула підозри екс-міністру оборони України Єжелю Генеральна прокуратура оголосила про підозру колишньому голові Міноборони. Про це йдеться на сайті ГПУ. Екс-міністра підозрюють у неналежному виконанні службових обов'язків під час узгодження 2011 року Переліку військового майна ЗСУ, що підлягає відчуженню. «Це рішення дозволило Міністерству оборони України здійснити неправомірне відчуження двох важких стратегічних бомбардувальників ТУ-95МС суб'єкту підприємництва, що спричинило тяжкі наслідки у вигляді матеріальних збитків державі в особливо великому розмірі на суму понад 24 мільйонів гривень», - йдеться в повідомленні. Місцеперебування бомбардувальників уже встановлено, на них накладено арешт. Це дало можливість попередити подальшу реалізацію літаків і їхніх комплектуючих у Російську Федерацію. Варто відзначити, що зазначеного 2011 року посаду міністра оборони України обіймав Михайло Єжель. Пізніше президент-утікач Віктор Янукович призначив Єжеля своїм радником.
Суспільство Володимир Кличко купить сестрі поета Стуса квартиру Український боксер Володимир Кличко купить і подарує квартиру Марії Стус - сестрі українського поета Василя Стуса. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив його брат - мер Києва Віталій Кличко. «Друзі! Я поговорив ыз братом, і ми з'ясували, як розв'язати складну ситуацію з житлом для Марії Стус - сестри відомого українського поета Василя Стуса. Марія через російську агресію і військові дії на Сході була змушена покинути рідний Донбас. І сьогодні їй доводиться жити в скрутних умовах. На жаль, у столичної влади немає правових підстав надати Марії Стус квартиру. У черзі на квартирному обліку в Києві перебувають десятки тисяч киян. Ми могли розглядати тільки варіант із тимчасовим житлом. І Володимир погодився купити і подарувати квартиру Марії Стус вже найближчими днями», - написав столичний голова у соцмережі. Віталій Кличко зазначив, що колись Василь Стус просив подбати про його близьких. Мер повідомив, що минулого року було засновано сквер імені поета і на цьому місці заборонено будь-яке будівництво. Василь Стус - відомий український дисидент і поет.
Суспільство Майже 69% українців не хочуть виїжджати з України Згідно з даними соціологічного дослідження, проведеного Інститутом Горшеніна в лютому 2015 року, 68,4% українців хотіли б і далі продовжувати жити в Україні. Дані дослідження було оприлюднено 11 березня під час круглого столу на тему «Геополітичні устремління України і українців: куди ми йдемо і де нас чекають?». 7,4% опитаних не змогли відповісти на запитання, «чи хотіли б вони виїхати на постійне місце проживання в іншу країну». Решта висловилися за переїзд. 5,3% з тих, хто згоден переїхати, хотіли б жити в Німеччині, 5,2% - в Канаді, 4,5 - Польщі, 4% - в США, в Росії - 2,9%. З урахуванням основних соціально-демографічних характеристик населення України було опитано 2000 респондентів віком від 18 років, у всіх регіонах України (без урахування населення окупованих територій АР Крим, Донецької та Луганської областей). Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-2,2%.
оформление ленты  Блог: 
Політика Богдана Бабич У суспільстві з’являється розуміння, що політики старого гарту нічого не змінять Нині в Україні пожвавилася діяльність зі створення різних політичних рухів. У людей з’являється відповідальність за те, що відбувається в країні, й тому суспільство стає більш активним. Водночас посилюється розуміння того, що політики нічого не змінять. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловила керівник Інституту практичної політики Богдана Бабич. «Зараз багато цих рухів створюється. Приміром, рух Саакашвіл. Це є підтвердженням, що активність суспільства росте й з’являється відповідальність кожного за те, що відбувається. А також розуміння, що політики нічого не змінять, принаймні старого гарту. Ті громадські активісти, які прийшли у владу і мали щось змінити, її просто розхитують і загалом доруйновують. Можна взяти  за приклад будинок із поганим фундаментом: він увесь тріщить і в дірках. Прийшли всередину - повісили картинку, шпалери замінили, але нічого не зміниться. Тому нормальний архітектор скаже, мовляв, якщо хочете, я вам залишу цю хату, щоб спати в ній, але ми спроектуємо й збудуємо поруч новий будинок. Зважаючи на цю паралель, можна сказати, що зараз прогресивні сили починають шукати модель «будинку» – країни. Думаю, що для цього знадобиться кілька років», - зазначила експерт. За словами Богдани Бабич, Саакашвілі не можна вважати цими прогресивними силами. Адже грузинські експерти, з якими вона часто спілкується, дають йому неоднозначну оцінку. «Вони кажуть, що він справді намагався подолати корупцію, це був його коник, на якому він і «скакав». Але питання в іншому – він це зробив у неконституційний спосіб, що викликало агресію в суспільстві. Втім, він не запропонував нічого інноваційного. Правоохоронці вийшли на перший план, але ні в освіті, ні в культурі запропоновано нічого не було, жодних зрушень. Крім того, Грузія - маленька країна, яка практично сиділа на американських дотаціях.  Й американці фактично платили зарплатню грузинським держслужбовцям. Питання в тому, щоб ці держслужбовці зуміли створити такі умови, так розвинути економіку, щоб мати змогу отримати такі ж зарплати від свого народу. І  коли мені кажуть, що треба підвищити зарплати держслужбовцям, відповідаю «так», але якщо ці держслужбовці будуть спроможні змінити країну й забезпечити ріст заробітної плати для всіх людей. Тільки це означатиме їхню успішність», - вважає експерт. Бабич переконана, що головна проблема руху Саакашвілі – відсутність сильної прозорої структури. Крім того, немає правил взаємодії, а все виходить тільки на скандал, маніпуляції. «Те саме і з «Загальнонаціональним рухом за суверенний розвиток України» – це як Лебідь, Щука і Рак не можуть рухатися в один бік. Не думаю, що Стецьків, Богословська, Хмара зможуть щось збудувати спільно. Побудувати може тільки команда однодумців, яка має зрозумілі інструменти, що і як вони роблять. До того ж, вони мають бути єдині: слід домовитись, який будинок зводити, й кожному «нарізати» свої завдання, аби кожен займався своєю роботою. Я бачу позитивний процес – країна вирує і щось із цього народиться», - переконана Бабич.  
За кордоном Посол України в ФРН звинувачує Берлін у заграванні з Кремлем Посол України в Німеччині Андрій Мельник вважає, що Берлін намагається загравати з Москвою в питанні реалізації Мінських домовленостей, де винною намагаються зробити Україну. Про це повідомляє німецьке видання Deutsche Welle. Також Мельник звинувачує німецький уряд, що він посилає Москві «неправильні сигнали». На запитання, чи домагається Берлін прихильності від Росії, Мельник відповів, що це відбувається в будь-якому випадку. «Ці сигнали примирення з Берліна сприймаються як слабкість. Це не розглядається як поступка або переговорна тактика», - переконаний дипломат. Мельник вважає, що для президента Росії зараз важливо повернутися в клуб «Велика вісімка». «Це для Путіна, можливо, більш важливо, ніж зняття санкцій», - сказав український посол і застеріг G7 від ухвалення рішення про повернення Росії в міжнародний клуб урядів високорозвинених країн світу. Що стосується тиску Берліна на Україну в позиції щодо переговорів із реалізації Мінських домовленостей, Мельник зазначив, що найлегше кидати виклик, і німці, і французи із задоволенням «це роблять». Посол України в Німеччині додав, що зараз відбувається змагання в форматі хто є тим, хто щось не виконав. «Саме тому зараз ми перебуваємо в цій ролі більше, ніж росіяни. Це українці сприймають як несправедливість», - заявив дипломат. Посол також застеріг від провалу Мінських домовленостей. За його словами, зараз шанси на їхній успіх залишаються вищими, ніж 50 відсотків. Попри урядову кризу в Україні він вважає за можливе ухвалити закон про вибори, щоб провести голосування на Донбасі ще на початку літа. Умовою для цього Мельник називає роботу наглядової місії ОБСЄ, яка гарантує безпеку виборів. Водночас Мельник виступив із критикою Німеччини, яка зараз головує в ОБСЄ. «Немає відчуття, що Німеччина цього дійсно хоче», - підкреслив дипломат.
За кордоном У Парижі терорист захопив «заручників» і «підірвав» бомбу Сьогодні вдень французькі ЗМІ повідомили, що терористи захопили ліцей зі студентами на околиці Парижа, на місці НП прогримів вибух. Про це повідомляє France Bleu. Повідомлялося, що місце події оточив спецназ, інформації про кількість бойовиків, можливих поранених або загиблих не надходило. Місцеві жителі з прилеглих будинків були евакуйовані. Зараз територія оточена поліцією. Однак пізніше з'ясувалося, що йдеться про психічно хворого чоловіка, який забарикадувався у своїй квартирі, а потім крикнув сусідам, що «захопив заручників». При цьому, як зазначають ЗМІ, про жодних заручників не йдеться. Як пише видання, пізніше поліцейський спецназ затримав озброєного чоловіка, який протягом декількох годин залишався добровільно забарикадованим у власній квартирі під Парижем. За даними France Bleu, затримання відбулося близько 11:00 за місцевим часом.Зараз порушник спокою перебуває під вартою.
Події оформление ленты  Чоловік, який напав на інкасаторів в Одесі, сам вистрілив собі в голову Чоловік, який напав учора на інкасаторів в Одесі, сам вистрілив з рушниці собі в голову. Про це повідомляє прес-служба обласного управління Національної поліції. За інформацією правоохоронців, вчора до інкасаторської машини підійшов чоловік і, відкривши бічні двері, потрапив усередину, де дістав обріз гладкоствольної мисливської рушниці 12 калібру ТОЗ 34 і травматичний пістолет МЕ. З рушниці він зробив один постріл у потилицю водієві і з травматичного пістолета - в ліву щоку 32-річного охоронця. Поранений охоронець зумів залишити інкасаторський автомобіль і попрямував у магазин, де перебували інкасатор і ще один охоронець, за допомогою. Читайте також: Під час нападу на інкасаторів у Одесі загинули дві людини У поліції зазначили, що, коли нападник побачив, що до місця з'їжджаються поліцейські, він закрився в автомобілі і вистрілив собі в голову. Зараз встановлено, що нападник був інкасатором-водієм відділу інкасації коштів та перевезення валютних цінностей цього ж банку. Грошові кошти, які перебували в інкасаторської машини, залишилися неушкодженими.
Політика У парламентській команді Яценюка заявляють, що «команда Луценка» тріщить по швах Замість хамських заяв на адресу чинного прем'єр-міністра керівництво «Блоку Петра Порошенка» має вирішити, чи готове воно брати на себе всю повноту відповідальності за ситуацію в Україні. Про це заявив член фракції «Народний фронт» Олександр Дроздик, передає УНІАН. «Якщо продовжувати використовувати футбольну термінологію, якою так красномовно оперує голова фракції БПП у Верховній Раді Юрій Луценко, то слід констатувати: Юрій Віталійович як «капітан» - керівник найбільшої фракції в парламенті - завів свою команду в глухий кут. Саме «завдяки» команді, яку очолює Юрій Луценко, Україна ризикує не потрапити на «чемпіонат Європи», проваливши безвізовий «плей-оф» через внесені народним депутатом від БПП поправки в закон про електронні декларації», - зазначив він. На думку народного депутата, зараз команда Луценка «тріщить по швах». «Футболісти кидають команду, деякі, формально залишаючись у складі, знайшли собі іншого - грузинського «легіонера». Тепер ці гравці активно ганьблять своїх же колег по команді. Може, Юрію Віталійовичу, який примудрився розвалити найсильнішу команду у Верховній Раді, самому варто піти у відставку і віддати капітанську пов'язку комусь більш гідному? »- зазначив Дроздик. Народний депутат Дроздик заявив, що раніше Арсеній Яценюк назвав три сценарії виходу з політичної кризи. Так, він озвучив варіант, при якому Президент України і фракція Блоку Петра Порошенка візьме на себе відповідальність за формування нового Кабінету, нової програми і коаліції, представить їх народу України і відповідним чином отримає підтримку. «Тому фракція БПП, яка збирається провести засідання фракції, повинна показати свою політичну зрілість і врешті-решт ухвалити принципове рішення або взяти відповідальність за ситуацію в Україні на себе, або ж покінчити з політичним хамством, давши можливість чинному уряду продовжити проводити складні, непопулярні, але необхідні реформи», - резюмував Олександр Дроздик.
Політика Кучма звинуватив західних партнерів у відсутності жорсткої позиції з питань Донбасу У західних партнерів України немає жорсткої і принципової позиції ні щодо всеосяжного припинення вогню, ні щодо виведення з території України незаконних військових формувань. Про це за підсумками зустрічі Тристоронньої контактної групи заявив представник України в групі Леонід Кучма, повідомляє його прес-секретар Дарка Оліфер в Facebook. За словами Кучми, не виправдалися очікування результативності зустрічі міністрів закордонних справ країн «Нормандської четвірки» 3 березня в Парижі. «За підсумками зустрічі в Парижі ми знову чуємо заклики провести вибори на непідконтрольній Україні частині Донбасу, та ще й у першому півріччі. Але як і раніше немає жорсткої і принципової позиції наших партнерів ні щодо всеосяжного припинення вогню, ні щодо виведення з території України незаконних військових формувань і важких видів озброєнь, ні щодо повернення Києву контролю над українсько-російським кордоном», - зазначив Леонід Кучма.
оформление ленты  Блог: 
Політика Євген Магда Жоден з нинішніх російських опозиціонерів не здатний зайняти місце у Кремлі Змінити Путіна в РФ зможе той, хто очолюватиме комісію з його поховання. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив політичний експерт, директор Центру суспільних відносин Євген Магда. «Я думаю, що Путін у владі пожиттєво. Тому змінити його зможе той, хто очолюватиме комісію з його поховання за старою кремлівською традицією. Хто буде цією людиною? Може, Сергій Іванов або Сергій Шойгу. Але на сьогодні це питання не стоїть. Путін собі відміряв кілька термінів після нинішнього президентства», – відзначив експерт. Євген Магда переконаний, що призначення на місце Путіна кого-небудь з силового блоку не є ймовірним. Адже показовою є доля одного з найближчих соратників Путіна – Віктора Черкасова. «Ви знаєте, вони насправді всі рівновеликі, однак Віктор Черкасов був ледь не всесильною людиною в Кремлі. Та його швидко відсунули на маргінес. Це свідчить про те, що хай який впливовий силовик, весь його вплив перебуває на кінчику ручки Путіна», – зазначив Магда. Директор центру суспільних відносин вважає, що жоден з нинішніх російських опозиціонерів не здатний зайняти місце у Кремлі. «І безвідносно до російських опозиціонерів скажу ще одну річ: Захід не зацікавлений у розпаді РФ, як і 1991 році Захід не був зацікавленим у розпаді СРСР. Я думаю, що нам не треба будувати собі ілюзії, а треба будувати Україну як ефективну державу», – констатував він. Експерт вважає, що ймовірний сценарій розпаду або громадянської війни в РФ після зміни правлячого режиму в РФ невигідний жодній із сторін: ні Україні, ні Заходу. «Ані розпад, ані громадянська війна невигідні зокрема Україні. Тому що негативні наслідки перекинуться на українську територію. А ми маємо дві тисячі кілометрів кордону з РФ. І стримати самостійно ніяк не вдасться, це буде складно. Ідеальний сценарій для Росії – це демократизація, але поки я не бачу для того підстав», – відзначив політичний експерт. На переконання Євгена Магди, зміна влади в Кремлі не означає припинення військових дій на сході України й у Сирії. «Це залежить від того, хто прийде. Але система, яку збудував Путін, така, що більшість імовірних кандидатів не змінюватимуть курс. І підтримка його політики є в Криму, на Донбасі та щодо авантюри в Сирії», – підкреслив політолог. Захід, підкреслює експерт, не збирається втручатися в процес зміни влади у Кремлі, адже сприймає Москву як свого стратегічного партнера. «Активних дій для усунення Путіна поки що не видно. Європа діє реактивно. І я вже казав, що Захід у цьому не зацікавлений. Якщо щось і буде відбуватися, то за ініціативою США з огляду на механізм прийняття рішень. Тільки тоді ЄС зможе відповісти більш консолідовано, ніж застосовані санкції», – резюмував політичний експерт Євген Магда.  
оформление ленты  Блог: 
За кордоном Андрій Бузаров Система в Росії не зміниться, після Путіна спецслужби поставлять іншу людину, яка служитиме Російський президент Володимир Путін - ставленик системи. І навіть якщо він піде, що вкрай малоймовірно найближчими роками, ситуація для України на краще не зміниться. Таку думку «Аналітичній службі новин» (АСН) висловив експерт-міжнародник Андрій Бузаров. «Я не вірю в те, що Путін може піти. Такої вірогідності найближчими роками не існує. Але якщо допускати сценарій, що він якимось чином піде від влади, то треба пам'ятати, що він - ставленик системи. Система в Росії не зміниться - вищий генералітет і спецслужби візьмуть і поставлять іншу людину, яка служитиме системі. Так, вона не матиме такої популярності, як Путін, яку він собі заробив за 16 років перебування при владі. Він став президентом, коли Клінтон був президентом США, після того, як Клінтон вже пішов, двічі був Буш, Обама два терміни вже. Останні роки показують, що і законодавча, і правова системи в РФ створені під одного президента», - розповів політолог. Експерт відазначив також тенденцію, що на сьогодні влада в Росії закривається всередині країни, також повністю закривається вплив на внутрішню ситуацію в країні ззовні. «Фактично опозиції в РФ як такої немає. Насправді опозиція у них - це ті ж самі друзі Кремля. Всі реальні опозиціонери - вони або на цвинтарі, або за кордоном, або в тюрмах. А решта більше для профанації і створення видимості. Популярність Путіна забезпечується тим, що він має підтримку більшості населення РФ. Може, у нього немає підтримки великих олігархів або багатих людей. Але небагаті люди підтримують Путіна. Навіть якщо погіршиться економічна ситуація (а вона погіршуватиметься), я не бачу в найближчі роки силового розвитку сценарію. Але це не означає, що зміниться президент або керівництво країни. Він уже йшов на посаду прем'єр-міністра, але це була просто рокіровка», - упевнений експерт. Бузаров припустив, що, якщо Путін піде, можна дати стовідсоткову гарантію, що ситуація ніяк не покращиться. «Риторика російських сил свідчить про те, що Крим немає сенсу повертати Україні, і що Донбас - питання внутрішнього конфлікту в Україні. Отже, для України ситуація не може покращитися, вона буде тільки погіршуватися. Незалежно від того, буде при владі Путін чи ні. Будь-які варіанти розвитку ситуації в Росії будуть рикошетити по Україні. Навіть якщо теоретично уявити, що почнеться громадянська війна і насильницька зміна влади в Росії, вона автоматично перекинеться на територію України, оскільки у нас дуже довгий кордон із РФ», - підсумував політолог.
Економіка Ксенія Ляпіна Интервью
Ксенія Ляпіна: Час бізнесу вже настав
Складна економічна ситуація, в якій — одночасно з війною на Сході — опинилася наша країна, дошкуляє практично кожному українцеві. Найчастіше — високими цінами й тарифами. Щоб ні ціни, ні тарифи не били по гаманцеві надто боляче, кажуть мудрі люди, потрібно пережити час непопулярних реформ. Як саме це зробити — і на рівні країни, й на рівні окремого громадянина — «Аналітичній службі новин» (АСН) розповідає голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна, котра точно знає, що час бізнесу в нашій країні вже настав, й саме бізнес витягне нашу країну з тієї прірви, в якій вона перебуває нині.    — Ксеніє Михайлівно, давно планували зустрітися з вами, проте вклинитися у щільний графік поїздок голови Державної регуляторної служби просто нереально. Поділитеся результатами цих поїздок?   — Ми активно їздили торік: були у Сумах, на Хмельниччині, на Полтавщині, в Одесі, Львові. Передусім зустрічалися з підприємцями, з об’єднаннями підприємців, які активно працюють з нашими секторами на місцях. Щоправда, наших представників в областях мало — всього по дві людини. Отже, ефективно виконувати свої повноваження вони можуть лише за умови тісної співпраці з об’єднаннями підприємців. Тож метою наших поїздок якраз і було налагодження тісних зв’язків з підприємництвом. Також ми розповідали про нові стандарти, сучасні методології в регуляторній політиці, які дають змогу правовим способом впливати бізнесу на державну регуляторну політику, зробити діалог більш конструктивним. Крім того, багато виступали у місцевих ЗМІ з роз’ясненнями. Як на мене, це було корисно як громадянам, так і, власне, уряду, який мусить пояснювати людям свою політику. — Вся країна нині уважно слідкує за перипетіями, які відбуваються довкола уряду: всі ці відставки, а потім повернення навряд чи додають комусь балів. На ваш погляд, уряд Арсенія Яценюка може працювати ефективно і що йому для цього треба? Що заважає? — Хочу уточнити, як я оцінюю ситуацію, що склалася. Вона — винятково політична. Деяким гравцям було вигідно створити відповідне інформаційне тло, на якому вирішувати свої питання. Це і відбулося. Переважна більшість громадян України після Революції гідності підтримувала ідею непопулярних реформ, та коли вони почалися, думки різко змінилися. Дуже важливо у такий болісний період пояснювати громадянам, що відбувається, якими будуть короткострокові й довготривалі наслідки. Непопулярні реформи переживали й інші країни: Польща, Грузія, країни Балтії. Тимчасове погіршення ситуації є природнім наслідком непопулярних кроків. Усе це робиться для того, щоб, здолавши труднощі, отримати плюси. Люди часто не розуміють, що таке непопулярні реформи. А належного рівня широкоформатної суспільної дискусії щодо цього так і не відбулося.   — От ви кажете, що треба якийсь час прожити погано, щоб потім стало жити добре. Але у цього «погано» повинні бути якісь межі, й уряд повинен чітко сказати, коли має початися «добре». — Абсолютно правильно. — То чи може цей уряд чітко це сказати? Й чи здатен він зробити так, щоб після якоїсь межі життя почало принаймні вирівнюватися, а не й далі стрімко скочуватися в прірву злиднів?   — Результати тих кроків, які уряд робить нині, будуть помітні тільки через певний час. Щоправда, він має не лише робити ці кроки, а й постійно пояснювати їхні наслідки. А шляхом розрахунків і прогнозування наслідків рішень якраз і можна передбачити межі складного періоду. Нині ж у суспільства виник певний інформаційний вакуум. Окрім того, ми як суспільство ніяк не можемо визначитися, чого хочемо: кажуть, що технократичний уряд. А що це означає, хтось загалом замислювався? Навряд. Понад те, мало хто насправді розуміє, що таке «технократичний» уряд. Тут же основне — не персоналії, а спосіб ухвалення рішень. У нас передусім рішення приймаються з точки зору політичної доцільності. Це і зрозуміло, бо й уряд формується у політичний спосіб. Проте ми всі втомилися від політичних воєн, є запит суспільства на те, щоб рішення влади приймалися на підставі експертних позицій. Тобто зробили заміри, порахували вартість для різних груп, визначили доцільність і лише після цього ухвалюємо рішення. Можливо, сьогодні, це рішення не подобається, але вже є чіткі підстави пояснювати його необхідність та актуальність, визначати терміни незручностей та прогнозувати, коли воно почне приносити користь. А це і є основним завданням технократичного уряду. Сьогодні можна дійти висновку, що за чинного способу формування уряду не варто сподіватися на прийняття рішень у технократичний спосіб. — Тобто чинний уряд не зможе працювати в технократичному ключі? — Я думаю, що якраз стати технократичним ні цей, ні наступний уряд за чинного способу його формування не зможе. — Це означає, що нам потрібно змінювати законодавчу базу? — Не зовсім. Нам насамперед треба змінювати практику державного управління і практику ухвалення державних рішень. Уряд потрібно підштовхнути ухвалювати свої рішення бодай на 60% на підставі аргументів і розрахунків, а решту 40% — керуючись політикою. Йдеться про те, що якщо ми не можемо перевести процес ухвалення рішень у виключно експертний, то давайте хоча б збалансуємо це співвідношення. Переважна більшість громадян України після Революції гідності підтримували ідею непопулярних реформ, та коли вони почалися, думки різко змінилися Найперший крок уже зроблено — ухвалено новий закон про державну службу, яким поставили певні нові завдання. До речі, яскравий приклад, як може працювати технократичний уряд, — Британія. Там уряди політичні, бо їх формує їхній парламент, вони мають політичні завдання. Кемерон не просто став прем’єр-міністром, тому що він експерт, а тому що він — політик, лідер своєї політичної сили. Але приймати свої рішення без зрозумілих розрахунків і аргументів він не може — бо в такому разі суспільство його не підтримає. Тому, будучи політиком, він має потужний апарат, який готує і виробляє рішення, а вже тоді міністри колегіально збираються й привносять у рішення оті 30 чи 40% політики. Але спочатку їм пропонують якісні рішення. Так діяти треба і нам. Закон про держслужбу створює підґрунтя для такої діяльності. Тобто якщо міністри — політики, решта — технократи. Вони вироблятимуть рішення, користуючись певними алгоритмами, певною логікою. Ці рішення не емоційні, а щоразу прогнозовані й прораховані. Інший важливий чинник — наша оновлена методологія вироблення проектів регуляторних актів. Адже якщо ми запровадимо вироблення рішень, які мають регуляторний характер, за якісною, схожою на британську, схемою, я переконана, що й на інших напрямках згодом також перейдемо до такої самої схеми ухвалення рішень. Мало хто насправді розуміє, що таке «технократичний» уряд. Тут же основне — не персоналії, а спосіб ухвалення рішень — А є спротив впровадженню цієї схеми? — Є, але він здебільшого пасивний, такий собі тихий саботаж. Люди ж звикли вже до певної практики й міняти щось їм дуже не хочеться. Наївно очікувати, що досить поміняти одну чи кілька особистостей в уряді — й це повністю змінить характер роботи виконавчої влади. Для цього треба змінити характер практик державного управління. А тоді вже стане зрозуміло, хто з політичних персон найбільше пасує до таких практик. Хто може приймати найвиваженіші рішення на підставі того, що виробляється цим якісним державним апаратом. Тому я як справжній технократ (а я таки технократ за першою освітою й мені легше мислити логікою й алгоритмами) мушу сказати, що роль особистості важлива, але ця особистість усе одно приходить у якусь систему. І роль цієї особистості змінюється від того, як працює ця система. Перебудувати систему — це завдання нині й стоїть перед нами, воно насправді дуже складне. Не тільки тому, що є пасивний супротив. Є й ті, хто зацікавлений, щоб такі розрахунки не робилися, щоб аналіз не проводився, бо в каламутній воді значно легше приймати якісь каламутні рішення. — Як ви гадаєте, чи минула вже Україна нижню точку економічної кризи? Й що потрібно зробити, аби економіка дала зростання? — Якщо агресія у бік України не посилиться й війна не стане більш гарячою, аніж зараз, можна сказати, що минули. Підтвердження цьому — статистика за 4-й квартал 2015 року, яка доводить, що починається дуже повільне, але зростання. Мушу сказати як економіст ліберального спрямування, що уряд певною мірою впливає на швидкість падіння чи зростання економіки, але повністю зупинити тенденцію — це все одно, що вважати, що ми скасуємо закон Ньютона. Це просто смішно. Так само й економічні закони: вони діють попри все. Але впливати на чинники, від яких залежить стан економіки, уряд може і посилювати чи послаблювати тенденцію, вирівнювати її. Стати технократичним ні цей, ні наступний уряд за чинного способу його формування не зможе Щоправда, повністю усунути такий чинник, як зовнішня агресія, ми не можемо, проте можна передусім дипломатичними методами максимально його послабити. Далі — впливати на фактори зростання. Йдеться про свободу підприємницької діяльності, основа якої — мінімум навантаження на бізнес. Адже іншого джерела зростання, ніж бізнес, немає. А вже чи треба комусь допомагати, то інше питання. — А треба? — Є прихильники точок зростання, які вважають, що треба вкладати гроші платників податків в окремі точки зростання. Приміром, надавати пільги окремим галузям — і вони будуть розвиватися. Є прихильники теорії, що держава в це втручатися не повинна, а має створювати рівні правила. Що ж до точок зростання, то вони проявляться через конкурентні переваги, і, відповідно, їм легше буде залучити капітали, передусім приватні. Але ми маємо зняти всі бар’єри для цього залучення. — Ви — прихильник теорії рівних умов? — Так, я вважаю, що перерозподіл будь-яких ресурсів через державу для нас неможливий. Таке явище прийнятне хіба що для сильної держави з  демократичними традиціями, тому що там є певні запобіжники від занадто яскравих корупційних схем. А в країні, яка тільки шукає свій шлях і в якій ще державна влада поки що не вміє, як ми вже з’ясували, ухвалювати раціональні рішення, де високі ризики корупціогенності, при спробі перерозподілу суспільного ресурсу через державу в інтересах певних суб’єктів ці ризики лише зростають. Тож базовий і головний чинник — зняти всі бар’єри й дати бізнесу максимальну свободу.  Наївно очікувати, що досить поміняти одну чи кілька особистостей в уряді — й це повністю змінить характер роботи виконавчої влади — Як фахівець, який багато років займався вирішенням питань малого бізнесу, як ви оцінюєте податкову реформу?   — Глобальної реформи не відбулось, і уряд про це відверто каже. Істотні зміни правил гри на податковому полі відбулися, але назвати їх тією очікуваною суспільством глобальною податковою реформою поки що не можна. Звертаю увагу, що для мікробізнесу умови ми зберегли. Були спроби їх змінити, та завдяки спільним зусиллям і підприємницькій активності ми довели, що треба спрощену систему зберегти як таку. Тобто для малого бізнесу умови практично не змінились, навіть покращилися, тому що зменшили ЄСВ. Щодо великого бізнесу, то комусь сьогоднішня система ПДВ стала легшою, комусь, навпаки, складнішою. Головні зміни відбулись саме у системі ПДВ. Це сталося ще в 2014 році, коли запровадили електронні ПДВ-рахунки. Очікування від цього були різні, і поки що маємо різні реакції. Скарги на неповернення ПДВ ще є, хоч зміни, які набули чинності в 2016 році, мають привести до того, що повернення ПДВ буде автоматичним. А це означає, що найбільший фактор корупції в податковій системі, а це ПДВ, буде мінімізовано. Як це працюватиме — подивимось. Цього року реформою №1 оголосили реформу митниці, і це дуже правильне рішення. Йдеться про нові правила адміністрування: як контролювати на митниці проходження товару, як пропускати, як нараховувати — оце ключовий момент, що болить підприємцям — і європейським, і нашим. — Результат дерегуляції, якою займається очолювана вами служба, — скорочення дозвільних документів, що тягне за собою потребу спільного документообігу між багатьма структурами. Чи проблему вже розв’язано? Якщо ні, то які перспективи? — Насправді ця проблема якраз у процесі розв’язання, вже створено всю нормативну базу. Тобто надано змогу безоплатно отримувати всю інформацію у державних реєстрах органам державної влади і органам місцевого самоврядування, судам тощо, але є технічні питання. Для їхнього вирішення потрібен певний час. Основні реєстри вже мають між собою зв’язок. Іншими словами, при здійсненні реєстраційної дії вже у фіскальну службу за довідкою бігти не треба, тому що цю інформацію можна отримати горизонтально «орган — органу». Так само ДФС не повинна вимагати від вас копію вашого статуту, тому що вона має повне право ввійти в реєстр і подивитися статутні документи. І має не лише повне право, а й технічну змогу. Перерозподіл будь-яких ресурсів через державу для нас неможливий. Таке явище прийнятне хіба що для сильної держави з  демократичними традиціями, тому що там є певні запобіжники від занадто яскравих корупційних схем Органи державної влади вже мають підписані між собою меморандуми-угоди про обмін цією інформацією, проте технічно реалізовані ще не всі можливості. Приміром, у державі є така база реєстрації обтяжень обмежень на нерухоме й рухоме майно. Якщо ваш автомобіль — у заставі в банку, це там фіксується. Проте сервісні центри, які стали наступниками колишніх МРЕВ, до цієї бази досі доступу не мають. Тому ще є випадки, коли продаються заставні автомобілі, а інформації про це у покупця немає.  — До речі, попри те, що у нас у країні багато людей досить скептично ставляться до реформ, які провів у Грузії Михайло Саакашвілі, одна з реальних — те, що він справді зменшив кількість дозвільних документів. Як ви це оцінюєте? — Дуже позитивно — там було зроблено багато реформ, передусім дуже глибоко проведено дерегуляцію. Це було великою перемогою Кахи Бендукідзе, який обґрунтовував усе теоретично. До речі, він і Україні дуже допоміг, саме в оперативній ситуації. Бо немає повністю універсального алгоритму, як робити реформи у конкретному випадку. Це завжди пошук балансу, пошук розуміння, зокрема й політичного, тому що у прийнятті рішень усе одно залишається оцей політичний чинник. Тому те, що було проведено в Грузії, на мій погляд, дуже успішно. В Україні зараз ми працюємо в тому ж самому напрямку, але — з урахуванням особливостей нашої країни. Дуже добре запрацювала система електронних торгів ProZorro, яку два роки тому ми починали з грузинськими колегами-реформаторами. Вони тоді приїхали до нас із дизайном системи, котра вже працювала у Грузії, і пропонували: давайте просто візьмемо — і застосуємо. Та ми почали аналізувати і зрозуміли, що в Україні багато факторів, які доводять, що нам треба робити по-іншому. Тож ми зробили трохи інший дизайн системи, ніж він був у Грузії. І ця реформа зараз успішна. Вона вже працює. Вже ухвалили закон — всі стовідсотково переходять на систему електронних торгів. А два роки це починалося з повного несприйняття: мовляв, які там електронні торги. Тож у цьому випадку ми переконалися, що кожна реформа має бути обґрунтованою, спрогнозованою, прорахованою, тобто не можна сліпо копіювати досвід якоїсь країни, навіть якщо він там успішний, а потрібно враховувати особливості України. — Ви часто зустрічаєтеся з представниками різних бізнес-кіл: що їм заважає працювати найбільше, на що люди скаржаться? Чим, навпаки, задоволені? — Передусім почнемо з приємного: із задоволенням усі відзначили відкриття інформації електронних баз даних — з реєстрації, з майна й з усього іншого. Також позитивні відгуки про електронні сервіси. Ми спеціально наприкінці минулого року проводили опитування бізнесу, щоб з’ясувати проблеми й позитивні зрушення. Тож найбільше представники підприємництва звернули увагу на електронні сервіси й відкриття інформації. Це для них важливо, бо сучасний бізнес будується зокрема й на інформаційних технологіях.  А на що скаржаться? Малий бізнес — на дуже низьку купівельну спроможність в Україні. Це зрозуміло — ми в кризі. Якщо дивитися на наявні в країні проблеми як на пиріг, то 90% проблем — це низька купівельна спроможність, низький рівень життя і, відповідно, зменшення стимулів до зростання. Частка ж у 10% стосується регуляторних проблем. Їх потрібно розв’язувати, тому що, знімаючи регуляторні бар’єри, ми все ж таки посилюємо поштовхи до зростання.  — В одному зі своїх інтерв’ю ви сказали, що 2016-й має стати Роком побудови довіри бізнесу до влади. У нашій країні це реально? — Реально. Зрештою, як і в будь-якій іншій країні, якщо будувати. Якщо ж нічого не робити, а просто чекати, то нереально. Тому ми просто не запитуємо себе: «Реально чи нереально?», а робимо. От я вважаю, що наша методологія і коли ми підштовхнемо всі міністерства працювати за цією методологією, це якраз побудова оцієї довіри і її передусім технологічна розбудова. Мало задумати красивий будинок — треба мати архітектурний план його побудови. Тому робота з використанням оновленої методології аналізу регуляторного впливу — це певний план побудови оцього красивого будинку довіри. Адже довіра передовсім базується на розумінні. Коли ти розумієш, хто і що робить, і можеш потім перевірити, зробили чи ні. — Коли, на ваш погляд, в Україні настане час бізнесу? — Він уже настав. Іншого джерела економічного зростання немає. Держава формується з платників податків: основний масив доданої вартості створює бізнес. І не має значення, велика це компанія чи маленький підприємець — і те, й те бізнес. Завдання держави — створити й забезпечити сприятливі рівні умови для його ведення. — «Укрзалізницю» теж можна вважати бізнесом, хоч і в державній власності. Як розвивається ситуація з тарифами, які Мінінфраструктури мало намір підвищити на 15% з 1 березня? Справді керівництво залізниці про щось радиться з бізнесом і готове йти на певні поступки? І чи є вже якісь висновки діяльності робочої групи, яка вивчає це питання?  — Ми зараз робимо ту роботу, яку теоретично мав би зробити незалежний орган, який, до речі, планується — проект закону про нього уряд давно подав у Раду. Це так званий регулятор тарифів у сфері транспорту, котрий мав би працювати, як, приміром, Національна комісія з регулювання енергетики, тобто контролювати, встановлювати методологію й за цією методологією перераховувати тарифи. Оскільки цього всього немає, то доводиться нам контролювати ці тарифи.  — Ще одне запитання, яке не втрачає своєї актуальності, — як зробити Україну привабливою для інвесторів? — Насправді інвестори зважають передусім на те, як застосовується законодавство до всіх. Окремих умов для інвестора бути не повинно. Всі мають працювати в однаково прозорих умовах. А питання інвестиційного клімату загалом — це і дерегуляція, і свобода підприємницької діяльності, й налагодження інструментів фіскальної політики, адміністрування, прозора робота митниці. Все потихеньку робиться. Хотілося б, звісно, швидше. Інвестор та й загалом бізнес має почуватися в Україні однаково добре: і іноземний, і український. Тоді інвестор радісно прийде в країну. — Одна з останніх новацій, запровадженням якої ви опікувалися, — обов’язковий розрахунок витрат малого бізнесу на проведення державного регулювання (так званий М-тест). Поясніть, що це таке й що цей тест дає як самим підприємцям, так і державі загалом? — Одне з наших нововведень — це аналіз регуляторного впливу, частиною якого є М-тест, що є новою філософією вироблення державних рішень. У європейській практиці це називається Small business test — тест малого бізнесу. За його допомогою пропонується рахувати видатки малого бізнесу. Адже будь-яка регуляція значно легше виконується великим бізнесом з точки зору затрат. Наприклад, якщо представник великого бізнесу витратить п’ять годин на заповнення якогось звіту, то для нього у затратах це буде непомітно. А для представника малого бізнесу ці п’ять годин — фактично втрачений цілий день роботи. Це вже зовсім інший відсоток витрат. Європейці давно дійшли висновку — спочатку думай про мале. Доцільно порахувати, чи реальне це регулювання за витратами для малого бізнесу, тільки тоді можна приймати рішення про впровадження певного регулювання. — Які ще новації ви запроваджуватимете в Україні найближчим часом? — Зараз концентруємо увагу на питаннях модифікації державного нагляду/контролю. Активно працювали в робочих групах у відповідному комітеті Верховної Ради, який підтримав низку проектів законів — і урядових, і депутатських, — де йшлося про вдосконалення самої рамки проведення державного нагляду/контролю, а також про впровадження мораторію на перевірки на рік, доки процес реформування цієї сфери не завершиться. Крім того, ми розробляємо певну методологію для тих, хто здійснює контроль від імені держави. У Британії це називається етичний кодекс для контролера, тобто суб’єкта, який здійснює контроль. Ми хочемо впровадити прямі інструктивні норми, щоб покращити відносини у процесі державного контролю/нагляду. Словом, якщо працювати, то роботи — непочатий край…
За кордоном оформление ленты  У Лондоні знайшли гігантського щура вагою 11 кілограмів і більше метра завдовжки У Лондоні на дитячому майданчику знайшли величезного щура розміром з чотирирічну дитину. Про це пише Telegraph. Щур важить більше 25 фунтів (це більше 11 кілограмів), тварина була розміром більша, ніж кіт. Довжина гризуна - 4 фути (1,2 метра). Мертвого щура знайшов газовий інженер Тоні Сміт під час роботи в багатоквартирному будинку в центрі Лондона. Гігант був у кущах поряд з дитячим майданчиком в районі Хакні-Даунс на півночі Лондона. «Це найбільший щур, якого я коли-небудь бачив за все своє життя. У мене є кішка і джек-рассел (порода собак) і він був більший, ніж вони обидва разом узяті. Я б сказав, що він був близько чотирьох футів. Ми збиралися викинути його у сміття, але, перш ніж це зробити, ми вирішили, що треба його сфотографувати, інакше люди не повірять, що це реально», - розповів Сміт. Він дав щура потримати знайомому електрику Джеймсу Гріну, щоб можна було зробити фото. Photo: Tony Smith/SWNS.com
Суспільство У Києві директора держпідприємства затримано на хабарі У Києві під час одержання неправомірної вигоди затримано керівника одного з державних підприємств, яке займається веденням лісового і мисливського господарства, а також посередника. Як повідомляє прес-служба столичної прокуратури, чиновник разом зі спільником вимагали у підприємця хабар у розмірі понад 100 тис. доларів США за виділення в довгострокову оренду земельної ділянки в Бориспільському районі Київської області. Крім того, після виділення землі та оформлення відповідного договору оренди громадянин був зобов'язаний переоформити частину земельної ділянки на посередника і деяких підконтрольних йому осіб. При отриманні частини обумовленої суми в розмірі понад 250 тис. гривень посадовця разом зі спільником затримали правоохоронці. За даним фактом розслідується кримінальне провадження за ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.
Суспільство У тренувальний центр «КОРД» прибули спецпризначенці з Харківщини Тренувальний центр «КОРД» прийняв нових учнів - ними стали поліцейські-спецназівці з Харківської області. Нові спецназівці прибули в столицю після низки напружених випробувань, пройшовши не менше п'яти сіт-фільтрів - фізичну, вогневу, психологічну підготовки, поліграф і співбесіду. «Тепер бійці будуть знову проходити випробування: спочатку вчитися, а потім складати іспити. 80% навчальної програми побудовано на сучасних методиках, адаптованих виключно для України, коли на руках у населення значна кількість зброї, прогресуюча злочинність тощо», - розповідає заступник начальника Департаменту організації діяльності «КОРД» Микола Путій. За його словами, спецназівці вивчатимуть правові основи діяльності поліцейського спецпідрозділу, знайомитимуться з кваліфікацією злочинів і проходитимуть різні психологічні тести. «Далі ними займуться бойові інструктори, які навчатимуть бійців тактиці дій в екстремальних умовах, зокрема в приміщенні і лісовій місцевості», - додає Путій. Крім того, учні отримають навички зі снайперської справи, бою на ножах, тактики дій при затриманні злочинців, які використовують автомобіль. Чимало уваги приділять бійцям і психологи. За словами доктора психологічних наук Дениса Александрова, спецназівці - не звичайні поліцейські. «Це, перш за все, фахівці, які повинні автономно ухвалювати рішення і чітко виконувати поставлені завдання. Тому саме за інтенсивною тренінговою технологією бійці можуть отримати необхідні професійні знання, вміння і навички. Вони повинні контролювати як свій стан, так і все, що відбувається навколо», - зазначив Александров.
Суспільство Порошенко підписав закон про призначення пенсій пораненим під час Майдану Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про внесення змін до статті 32 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення пенсій особам, які стали інвалідами внаслідок поранення, каліцтва, контузії або інших ушкоджень здоров'я, отриманих під час участі в Революції Гідності». Як повідомляє прес-служба глави держави, закон спрямований на забезпечення належного рівня соціального захисту осіб, які стали інвалідами внаслідок поранення, каліцтва, контузії або інших ушкоджень здоров'я, отриманих під час участі в Революції Гідності, і надання їм державної соціальної підтримки на належному рівні. Так, законом пропонується здійснювати призначення пенсій за інвалідністю особам, визнаним інвалідами внаслідок поранень, отриманих під час участі в масових акціях громадянського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, і які звернулися за медичною допомогою в період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року, незалежно від наявності страхового стажу.
Події Спецпідрозділ МВС «Світязь» затримав бойовиків «ДНР» і кур'єра з вибухівкою Спеціальний підрозділ Міністерства внутрішніх справ України «Світязь» заарештував двох терористів із одного з бандформувань так званої ДНР. Про це повідомляє прес - служба ГУ Національної поліції у Волинській області. «Завдяки пильності бійців роти спецпризначення «Світязь» Головного управління Національної поліції у Волинській області в зоні АТО виявили двох осіб, які брали участь у незаконних збройних формуваннях так званої ДНР, а також місцевого жителя, завербованого спецслужбами Росії», - наголошується в повідомленні. У прес-службі поліції зазначають, що троє громадян становлять великий інтерес для наших правоохоронних органів і спецслужб. На думку спеціальних відомств України, ці громадяни мають відношення до бандформувань так званої «ДНР». «Двоє з них - це 31-річний уродженець Маріуполя і 30-річний уродженець Краматорська Донецької області - брали участь у незаконному військовому формуванні «ДНР». Третій - 34-річний уродженець Артемівська, який прямував із Москви до Краматорська, був завербований ГРУ РФ для ведення підривної діяльності на території України», - повідомляє прес-служба ГУ Нацполіції в області з посиланням на слова командира спецпідрозділу «Світязь» Сергія Козака. Також під час перевірки 38-річного уродженця міста Свердловська Луганської області та його транспортного засобу, який прибув із непідконтрольної території, бійці загону «Світязь» спільно з працівниками військової контррозвідки та Національної поліції Луганщини встановили, що громадянин є колишнім працівником МВС. «В його автомобілі правоохоронці виявили бойову гранату РГД-5, $2 тисячі, 18 тисяч гривень і п'ять тисяч російських рублів. Під час затримання він чинив опір, тому бійцям роти «Світязь» довелося застосувати заходи фізичного впливу та спецзасоби», - пояснив Сергій Козак. Бійці спецпризначення протягом 44 діб виконували завдання, пов'язані з режимно-обмежувальними заходами на одному з ключових блокпостів у зоні відповідальності оперативно-територіального угруповання «Луганськ». «Серед основних завдань і обов'язків були ретельна перевірка всіх транспортних засобів на наявність зброї, боєприпасів, вибухових і наркотичних речовин, грошових коштів, які можуть використовуватися для підтримки сепаратизму, а також перевірка за відповідними базами даних всіх без винятку громадян, які перетинають блокпост», - додав командир групи особливого призначення «Світязь» Сергій Козак.
Політика Фантастичний футбол Порошенка з Яценюком «Надвоє баба ворожила: або помре, або буде жила» – ця приповідка гарно ілюструє «стратегії» і «програми виходу з кризи» від сильних нашої країни. Можновладці ледь не хором співають: кидати Україну в дочасні парламентські вибори – це зашкодити країні. Зокрема, про це говорили Президент Петро Порошенко й Прем’єр Арсеній Яценюк, представники парламенту. Але водночас політики, закликаючи до миру і дієвості, продовжують поглиблювати конфлікти й… готуватися до виборів. Зверніть увагу на мажоритарників. Вони не вилазять із округів, усіляко нагадують виборцям: «Ось я! І я найкращий». А в заявах лідерів усе більше слів, які хочеться чути: починаючи від грандіозного ремонту доріг і закінчуючи окресленням часових меж повернення тимчасово окупованих територій. Обіцянка – цяцянка Знаково й те, що Президент Петро Порошенко сказав турецькому телеканалу TRT World, що дострокові вибори не оголошуватиме, нехай у ВР-8 більшість створюють і працюють. Але у цьому ж інтерв’ю відзначив: він сподівається, що Україна відновить контроль над усією територією Донецької й Луганської областей до 2017 року, а на відновлення нашої влади в Криму піде більше часу, але цьому нема альтернативи (хоч іще 24 лютого він казав, що «навіть за найоптимістичнішого сценарію на Донбасі, навіть за тривалого перемир’я, яке перейшло б у політичне врегулювання та сталий мир, військова загроза зі Сходу залишиться актуальною в короткостроковій і довготривалій перспективі»). Те, що Президент озвучив часові рамки відновлення контролю за кордоном на Донбасі, дуже важливо. І хочеться сподіватися – війні скоро край. Але чомусь одразу згадалося про обіцяне кандидатом у президенти Порошенком припинення антитерористичної операції на Сході. «Антитерористична операція не може i не триватиме два-три місяці. Вона повинна i триватиме години», – було сказано Петром Олексійовичем ще в травні 2014-го. Жаль, та це досі залишилося бажаним, а не доконаним фактом. І свіжі прогнози викликають підозри: а чи не на сподівання людей і ріст рейтингів президентської політичної сили вони спрямовані? Dream team of Ukraine Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк (якого Порошенко назвав у Туреччині реформатором, а стосунки з ним – фантастичними) на вимоги піти з Кабміну наче дражниться, кажучи, що Президент його має або підтримати, або звільнити. Робить це ефектно – через шпальти Financial Times. І з усвідомленням, що має імунітет до вересня, а відставити його примусово ніхто не зможе. Він також акцентує, що дострокові вибори – найбільш неприйнятний варіант розвитку подій. Щоправда, у поєднанні з ними не вживає слова «ніколи», відзначаючи: це – один із варіантів виходу з політичної кризи. Інший –  відновлення діяльності коаліції (казав Яценюк і про формування Президентом нового КМУ, але у нас парламентсько-президентська республіка, тому хоч формально, але розрубувати гордіїв вузол доведеться під куполом). Та що ще цікаво, голова уряду почав активно опікуватися виборчо-інфраструктурними проектами. Акцентувати, що дороги –  це не тільки змога швидше і безпечніше доїхати до місця призначення, не тільки зекономити на пальному і на ремонті автомобіля, а передовсім робочі місця, податки, інфраструктура, змога для людей заробити і для країни розвиватися. Схоже на передвиборчу активізацію. Бо так обіцяли дорожній рай усі прем’єри у різні роки. Слово – не горобець Поки Президент і Прем’єр обмінюються компліментами через закордонні ЗМІ та озвучують рецепти покращень, Верховна Рада з кожним днем усе менше схожа на орган, здатний стати майданчиком для пошуку політичного компромісу. А коаліційні потуги – ніби намагання оживити вдруге Франкенштейна. До того ж при цьому колеги лише ще більше сваряться. Найяскравіші меседжі маємо від голови фракції Порошенка. «Якщо капітан футбольної команди обіцяв вивести клуб у Єврокубок, а натомість вилетів у сільську лігу, він має йти у відставку… Капітан не може під свист сільських уболівальників заявляти, через що м’яч на полі акціонерів клубу, а його команда – Dream team of Ukraine», – цитує Луценка прес-служба БПП, публікуючи його реакцію на інтерв’ю Яценюка  Financial Times. На це, звісно, відреагували в пропрем’єрській силі. Прес-служба «Народного фронту» опублікувала у відповідь коментар нардепа Олександра Дроздика, що замість хамських заяв на адресу чинного Прем’єр-міністра керівництво Блоку Петра Порошенка має вирішити, чи готове воно брати на себе всю повноту відповідальності за ситуацію в Україні. «Юрій Віталійович як «капітан»–очільник найбільшої фракції у парламенті завів свою команду в глухий кут… «Футболісти» кидають команду, дехто, формально залишаючись у складі, знайшов собі іншого – грузинського – «легіонера». Тепер ці гравці активно ганьблять своїх же колег по команді. Так, може, Юрію Віталійовичу, що примудрився розвалити найсильнішу команду у Верховній Раді, самому варто піти у відставку і віддати капітанську пов'язку комусь більш гідному?» –  відповів Дроздик. Оксиморон Дивлячись на ці випади, важко повірити, що дві найбільші фракції парламенту зможуть домовлятися і взаємодіяти, гарантуючи ВР-8 життєздатність. Бо, вправляючись у футбольній термінології, можновладці переключилися на особисті симпатії й антипатій. Про пошук напрямів розвитку і зміцнення держави загалом не йдеться. Чи має ситуація шанс змінитися? Виглядає, що в це слабко вірять і самі учасники процесу, усвідомлюючи, що дискусії більше схожі на шантаж, а пошук компромісу – на перетягування владної й фінансової ковдри. І тому, хоч щиро не хочуть виборів, активно готуються до них, забуваючи свої ж обіцянки, в словесній агресії поглиблюють конфлікт. Бо шоу має тривати, а ризики – варто диверсифікувати.  

Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Магічні властивості трав: як залучити удачу, гроші, здоров'я та кохання
Польові трави мають унікальні цілющі та магічні властивості Як правило, трави сьогодні часто використовують із....
Найкращі мантри для релаксації
Найкращі мантри для релаксації
Робота і справи займають багато часу і забирають масу сил і енергії Спеціальні мантри для релаксації допоможут....
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Маніпулятори та брехуни: найхитріші знаки Зодіаку
Кожна людина може проявляти хитрість час від часу Іноді без цього не домогтися успіху в справах або на роботі
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Как распознать ложь по Знаку Зодиака
Існують певні ознаки, якими можна визначити, бреше людина чи говорить правду Жести, міміка, тон голосу та інші....
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Як зробити свій будинок місцем сили, щоб відновити свою енергетику
Будинок — наша фортеця, адже саме у стінах рідного житла ми почуваємось у повній безпеці Якщо правильно заряди....
більше матеріалів




/-1,2971179485321-/ /-pc-/
Top