counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Відставка Наливайченка: галасливі торги і тихе голосування


Переглядів: 49


Відставка Наливайченка: галасливі торги і тихе голосування

Епопея з відставкою глави СБУ Валентина Наливайченка закінчилася. Соратник столичного мера Віталія Кличка йде у вільне плавання. Депутати від коаліції смакують зароблені бонуси.

Ціна питання

Андрій ЛозовийАндрій ЛозовийТорги щодо відставки Валентина Наливайченка вели досить довго. Активна фаза розпочалася увечері 17 червня і тривала аж до ранку 18 червня. В четвер у кабінеті спікера Володимира Гройсмана зібралися Президент Петро Порошенко, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, голова СБУ Валентин Наливайченко та лідери фракцій коаліції. Розмова велася в двох полярних площинах. З одного боку — Наливайченка вмовляли написати заяву за власним бажанням, але останній відмовлявся. З іншого боку — озвучувалися «цікаві пропозиції». Зазначимо, більшість коаліціантів вбачали у вирішенні цього кадрового питання свої вигоди. Торгувалися-торгувалися й сторгувалися. «Батьківщина», «Самопоміч», «Народний Фронт» і навіть група «Удар» пообіцяли підтримати Президента в бажанні звільнити Валентина Наливайченка. Категорично проти — Радикальна партія Олега Ляшка. «Удару» Порошенко пообіцяв київську прокуратуру, підтримку Віталія Кличка на виборах мера у столиці і гарантував, що фракція БПП підтримає ідею виборів мера у великих містах в один тур (закрита соціологія показує, що Кличко другий тур у того самого Борислава Берези не виграє, — авт.). «Батьківщині» — місце міністра екології (нібито з дня на день у відставку відправлять Ігоря Шевченка, а замість нього призначать Валерія Дубіля)», — сказав АСН народний депутат Андрій Лозовий.

 

Дмитро ДобродомовДмитро Добродомов«Самопомочі», як натякнув народний депутат Дмитро Добродомов, пообіцяли крісло керівника Львівської прокуратури та митниці. «Подивіться, хто очолить прокуратуру та митницю у Львівській області, і все стане зрозуміло», — заявив Добродомов. Олег БезезюкОлег БезезюкДо речі, лідер фракції «Самопоміч» Олег Безезюк у коментарі АСН спростував такі торги. «Затівається мишача метушня і акумулюються такі чутки лише заради одного — зірвати голосування за «виборчі» закони. Нічого у них не вийде. А що стосується митниці... Наша позиція така — треба митниці віддавати під контроль аутсорсинговим компаніям», — відчеканив Березюк і чомусь дуже почервонів при відповіді.

Не з порожніми руками залишився і «Народний фронт». «Яценюку було гарантовано: якщо ми допомагаємо з Наливайченком, то ніхто не чіпатиме міністра МВС Арсена Авакова (багато разів спливало питання щодо його відставки, — авт.). Крім того, «заморожуються» кримінальні справи, в яких фігурує Сергій Пашинський, Микола Мартиненко, Андрій Іванчук», — поділився інформацією один із «фронтовиків».

Без галасу і пилу

А ось безпосереднє голосування за відставку голови СБУ Валентина Наливайченка на подив пройшло майже непоміченим. «248  «за» — рішення ухвалено», — резюмував спікер Володимир Гройсман, після чого депутати відразу ж перейшли до інших питань.

Здавалося б, злагоджене голосування вдалося. Але це лише на перший погляд так здається. Якщо вивчити, хто як голосував, то очевидним стає, що коаліція розкололася в цьому питанні. Від парламентської більшості за це кадрове рішення проголосувало лише 208 народних депутатів, решта голосів дали позафракційні парламентарії та представники груп «Воля народу» і «Партія Відродження». Якщо вірити інформації, яка ширилась кулуарами Верховної Ради, на відставку Наливайченка гарненько попрацював народний депутат Олесь Довгий, нібито його глава Адміністрації Президента Борис Ложкін попросив знайти голоси серед позафракційників. «Хлопець знайшов — хлопець незабаром отримає бонус від Президента», — сказав один із позафракційних народних депутатів.

До речі, деякі депутати з групи «УДАР» і фракції «Народний фронт» обрали досить хитру позицію при голосуванні. Щоб не ставати на чийсь бік у конфлікті Наливайченко — Порошенко-Шокін, вони вийшли із зали (система «Рада» зафіксувала їх як «відсутні») або просто не встигли натиснути кнопку («не голосував»).

Пішов чиновник, повернеться політик

Якраз після своєї відставки Валентин Наливайченко розіслав ЗМІ свою «прощальну» відеозаяву. «Для мене принциповим є і залишається питання національної безпеки, для мене принципово, і це за мною залишається, що є подання Президента — повинен зціпити зуби і йти з посади, — заявив Наливайченко й водночас відхрестився від зв'язків і покривання олігарха Дмитра Фірташа. — Для мене є принциповою позиція, я хотів би звернутися і підтвердити особисто... що всі обвинувачення, які пролунали, про причетність до якихось схем «РосУкрЕнерго», Фірташа, давно документально спростовані мною, зокрема й з трибуни парламенту 17 березня 2009 року. І це все є у стенограмах Верховної Ради, перегляньте, будь ласка. Й 11 млрд кубометрів газу. І не поширюйте інтригу і брехню, я дуже прошу, ні в парламентській коаліції, це неправильно, це працює на ворога, який тоді газ крав з України ... І не поширюйте інших зайвих речей, які розколюють команду».

Мустафа НайємМустафа НайємСлідом за Наливайченком пішов і його радник Маркіян Лубківський. «Наливайченко пішов. Зраджений в кращих традиціях українського політикуму усіма, але не переможений... Я йду разом із ним з посади радника голови СБУ», — написав у  Фейсбуці Лубківський.

Сергій МіщенкоСергій МіщенкоКуди ж пішов сам Наливайченко? Як стверджує народний депутат Мустафа Найєм, він очолить Службу зовнішньої розвідки. Хоча наближені до екс-голови СБУ депутати переконують, що Валентин Олександрович відмовився від «подачки Президента». «У майбутньому Наливайченко очолить нову політичну силу чи політичну партію», — говорив у кулуарах Верховної Ради народний депутат Сергій Міщенко.

Євген МагдаЄвген МагдаЕксперти ж ставлять під сумнів успішну політичну кар'єру Наливайченка. «Коли говорять про Наливайченка як кандидата в майбутні президенти — йому банально лестять», — сказав АСН директор Центру суспільних відносин Євген Магда.

Обезголовлена ​​СБУ

Ще одне цікаве запитання, Наливайченка звільнили, а хто замість нього? ЗМІ анонсували, що місце голови СБУ посяде керівник Антитерористичного центру при СБУ Василь Грицак. Але Президент Петро Порошенко не став поспішати з поданням на нового главу СБУ до Верховної Ради. «На сьогодні ми не знаємо, хто буде наступним очільником спецслужби. Вчора на зустрічі з керівниками коаліції Президент сказав, що обов'язково щодо нової кандидатури він проведе консультації з кожною політичною силою перед тим, як виносити її в зал Ради. Але це буде не сьогодні і не завтра. Для цього потрібен час», — сказав перший заступник фракції Блоку Петра Порошенка Ігор Кононенко. За його словами, найпевніше, СБУ отримає нового керівника на початку липня.

 

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Негативне мислення здатне зіпсувати будь-яке спілкування та якісно отруїти життя Порятунок від нього - найважл....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
більше матеріалів
/-0,49719905853271-/ /-pc-/
Top