counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Україна - лідер у Європі за смертністю на дорогах


Переглядів: 295


Україна - лідер у Європі за смертністю на дорогах

Україна серед європейських країн є лідером за смертністю на дорогах. Про це на прес-конференції 4 травня заявив начальник Управління медичної допомоги дорослим Міністерства охорони здоров'я Андрій Гаврилюк, передає кореспондент АСН.

"В Україні залишається найбільша смертність на дорогах в порівнянні з іншими країнами Європи", - заявив він.

За його словами, на дорогах України всього за рік гине близько 5 тис. осіб, травмується - близько 40 тис. Після ДТП психологічної реабілітації потребують понад 100 тис. осіб. Він підкреслив, що ДТП призводять до значних матеріальних втрат.

"За оцінками Світового банку, втрати української економіки від дорожньо-транспортних пригод щорічно досягають $5 млрд", - зазначив він.

У свою чергу, заступник начальника Департаменту патрульної поліції Національної поліції України Олексій Білошицький додав, що минулого року в ДТП загинуло 3187 осіб, понад 32 тис. - отримали каліцтва і тілесні ушкодження.

"Через автомобільні аварії наша країна несе непоправні людські втрати, тому так важливо нагадати кожному про необхідність дотримання дорожньої безпеки і попередити про наслідки ігнорування правилами", - додав він.

За його словами, найбільше ДТП в Україні відбувається саме через перевищення дозволеної швидкості, що є грубим порушенням правил дорожнього руху. Основними причинами зростання числа дорожніх пригод у Нацполіції називають також невміле маневрування, керування у нетверезому стані.

Страшне перше місце в Європі

За рівнем ДТП зі смертельними наслідками Київ випереджає багато великих європейських міст. Тут щорічно на кожні 100 тис. жителів фіксують приблизно 4,6 випадку летального результату для учасників аварій. За даними Європейської ради безпеки дорожнього руху, в Берліні цей показник дорівнює 1,6, а в Лондоні - 2,5.

Вітчизняні показники і взагалі виглядають страшними за європейськими мірками. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у Швеції - коефіцієнт смертності в ДТП дорівнює 2,8 на 100 тис. осіб. Український рівень втричі гірший - 10,8 смерті на 100 тис. осіб. Він помітно перевищує не тільки шведський, але й аналогічні коефіцієнти для Німеччини - 4,3, Франції - 5,1 і Італії - 6,1.

З країн ЄС найближче до України Польща -10,3 і Литва - 10,6 смерті на 100 тис. населення.

Просвітництво - шлях до зменшення ДТП

На думку представників МОЗ, Нацполіції і міжнародних організацій, єдиний шлях для поліпшення ситуації на наших дорогах - це просвітницька діяльність. Оскільки навіть збільшення штрафів у кілька разів, на жаль, не зупиняє горе-водіїв від страшного злочину - вживання алкоголю за кермом.

Людям, особливо молоді, треба розповідати і показувати страшні наслідки таких злочинів, навчати надавати першу допомогу постраждалим.

Тому з ініціативи Міністерства охорони здоров'я України, за підтримки Кабінету Міністрів України, з залученням профільних міністерств і відомств, обласних і Київської міської держадміністрацій, міжнародних і вітчизняних організацій з 08 по 14 травня 2017 року в Україні пройде Тиждень безпеки дорожнього руху.

Мета Тижня - об'єднання зусиль державних органів, бізнесу, громадських організацій, наукової спільноти, засобів масової інформації та всього суспільства на виконання державних і міжнародних програм з безпеки дорожнього руху та пропаганди важливості дотримання правил дорожнього руху.

У 2017 році Тиждень безпеки дорожнього руху проходитиме в два етапи: з 08 по 14 травня і з 13 по 19 листопада. Зокрема, відбудеться загальнонаціональна акція "Здай кров - врятуй життя" зі здачі крові для використання в лікуванні постраждалих у дорожньо-транспортних пригодах, починаючи з 11.05.2017 НДСЛ "ОХМАТДИТ" МОЗ України м. Київ, ул. В'ячеслава Чорновола, 28/1, і з 08.05 - 14.05.2017 - у всіх регіонах.

Передбачено проведення у взаємодії з регіональними підрозділами Міністерства освіти і науки єдиного національного уроку "Безпека на дорозі - безпека життя" в загальноосвітніх навчальних закладах, присвяченого важливості носіння світловідбивних елементів - з 12.05.2017 - у всіх регіонах.

В рамках проекту "Помітний - значить живий!" відбудеться Всеукраїнський конкурс ескізів сучасного одягу з використанням світловідбиваючої тканини - 12.05.2017 в м. Київ.

Запланована загальнонаціональна акція "День зниження швидкості" - 12.05 2017 у всіх регіонах.

Проведення флешмобу "Україна за безпеку дорожнього руху" - 13.05. 2017 о 13:00 м. Київ, Володимирський узвіз, 2, Естрада Хрещатого яру (Арка дружби народів) й у всіх регіонах.

Так, 13 травня 2017 року о 13:00 за участю школярів, студентів коледжів і вишів, працівників Національної поліції України, ДСНС, всіх активних і небайдужих громадян України та її гостей буде влаштований масовий флешмоб.

Під час акції учасники вишикуються у знак у формі ромба - головного символу Глобального тижня безпеки дорожнього руху. Учасники триматимуть у руках плакати розміром А4 жовтого кольору, щоб одночасно підняти їх жовтим боком вгору. Під час акції буде проведена відеофіксація дронами.

Передбачено також проведення регіональними представниками ДП "Український медичний центр безпеки дорожнього руху та інформаційних технологій МОЗ України" практичних навчань домедичної допомоги постраждалим у результаті дорожньо-транспортних пригод під гаслом: "Знаю, вмію, врятую", разом з регіональними підрозділами екстреної медичної допомоги - з 08 - 14.05.2017 в усіх регіонах.

Відбудуться також велопробіги - "За безпеку на дорозі" - з 08 -14.05 2017 у всіх регіонах.

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани: як природна енергетика приваблює любов, гроші та удачу
Камені-талісмани: як природна енергетика приваблює любов, гроші та удачу
Природа подарувала нам безліч способів залучати у своє життя удачу, любов, гроші та багато інших благ Одним із....
Все про енергетичних вампірів
Все про енергетичних вампірів
Прийнято вважати, що енергетичний вампір — це тяжкий, неприємний тип Він живиться енергією оточуючих, тероризу....
Захист від маніпулятора: як зміцнити свою енергетику
Захист від маніпулятора: як зміцнити свою енергетику
Мета маніпулятора — повністю підпорядкувати людину своїй волі, і тим самим позбавити її самостійності та можли....
Як зберегти удачу та уникнути неприємностей: магічні правила на кожен день
Як зберегти удачу та уникнути неприємностей: магічні правила на кожен день
Кожному з нас необхідні успіх і життєва енергія для досягнення поставленої мети Заманити щастя та зберегти гар....
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Чим небезпечні енергетичні вампіри?
Серед нас багато енергетичних вампірів Але хто ж вони і яку шкоду можуть завдати? Енергетичний вампір – це люд....
більше матеріалів
/-0,29161500930786-/ /-pc-/
Top