counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Прострочені ліки і все більше хворих. Як МОЗ "виконало" програму щодо боротьби з туберкульозом


Переглядів: 66


Прострочені ліки і все більше хворих. Як МОЗ виконало програму щодо боротьби з туберкульозом

З виділених у 2016 році більш ніж 216 млн грн на закупівлю лікарських засобів для протидії захворюванню на туберкульоз досі Міністерством охорони здоров'я не закуплено жодних препаратів.

Такими є результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на здійснення заходів іагальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки, які на своєму сайті оприлюднила Рахункова палата України.

«У 2016 році на закупівлю ліків з державного бюджету виділено 216,2 млн грн. Однак станом на 1 квітня поточного року вони не закуплені», - йдеться у висновках РП.

За 5 років на боротьбу з туберкульозом МОЗ витратило 3,2 млрд грн

Судячи з результатів аудиту, попередні п'ять років теж були не особливо ефективними. З 61 заходу, які стосувалися вищезгаданої програми, виконані в повному обсязі тільки 8, реалізовано частково 47, взагалі не виконані 3. Загальна сума, яка була виділена на програму, - понад 3,2 млрд грн, з яких 2,1 млрд грн - бюджетні кошти і 1,1 млрд грн - міжнародна допомога.

«Результати аудиту показали, що Міністерство охорони здоров'я, яке було відповідальним за реалізацію програми, не забезпечило належної координації дій центральних та місцевих органів влади, установ, закладів та громадських організацій, залучених до її виконання», - констатується в повідомленні Рахункової палати.

Хворих на туберкульоз стає більше

Про те, що дії Міністерства охорони здоров'я щодо боротьби з туберкульозом не ефективні, свідчать і інші цифри. Зокрема, якщо до початку дії програми - в 2011 році з тих, хто страждає на ВІЛ-інфекцію/СНІД, захворіло на туберкульоз 4787 осіб, то в 2016 році - вже 5622.

Також на третину збільшилася кількість випадків захворювання на особливо небезпечну, більш дорогу і тривалу в лікуванні форму туберкульозу - мультирезистентну. Якщо в 2011 році виявлено 5513 випадків такого туберкульозу, то в минулому році - 8709.

Більш ніж удвічі зросла кількість хворих на туберкульоз працівників протитуберкульозних закладів. У 2015 році - 248,4 випадку в розрахунку на 100 тис. відповідного населення.

Ліки є на складі, але МОЗ про них забуло

З 2015 року Міністерство охорони здоров'я передало функцію закупівлі лікарських засобів для лікування туберкульозу міжнародній спеціалізованій організації - ПРООН. За даними аудиту, це дозволило закупити медпрепарати у 8 разів дешевше, ніж МОЗ придбало їх у 2014 році.

Що ще більш дивно виглядає, так це те, що міністерство так і не змогло організувати використання залишків ліків, які були придбані в попередні роки.

У підсумку термін придатності препаратів на суму майже 5 млн гривень закінчився через те, що вони тривалий час лежали на складах і МОЗ не змогло їх розподілити по медустановах.

Ще через 2-4 місяці закінчиться термін придатності ліків, вартістю 21,3 млн грн, закуплених міжнародними донорами, відзначається в повідомленні Рахункової палати. А все через те, що Міністерство охорони здоров'я майже 1,5 року не ухвалювало рішень щодо ефективного використання цих ліків.

Варто нагадати, що в 2015 році міжнародні організації закупили для України ліків проти туберкульозу на загальну суму 46 млн гривень. Медпрепарати на більш ніж 21 млн грн ось-ось зіпсуються, інші ліки може очікувати така ж доля.

«Якщо ставлення МОЗ до використання лікарських засобів найближчим часом не зміниться, інші ліки також будуть втрачені. А їхня утилізація вимагатиме додаткових коштів», - сказано в повідомленні Рахункової палати.

Раніше АСН повідомляла, що, за результатами ревізії фінансово-господарської діяльності Міністерства охорони здоров'я України, проведеної Державною аудиторською службою України, за період з 01.08.2013 по 01.05.2016 р. було виявлено, що внаслідок неналежної організації Міністерством охорони здоров'я моніторингу рівня забезпечення закладів охорони здоров'я товарами і перерозподілу їх залишків сталося псування медикаментів на суму понад 2,5 млн грн.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої внутрішні відчуття та інтуїцію Можливо....
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 25 на 26 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 23:45 розпочнеться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 26 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчувати особливе хвилювання та енергію у стосунках Це п....
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
більше матеріалів
/-0,3818678855896-/ /-pc-/
Top