counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Куди перенаправлять контрабандні потоки?


Переглядів: 62


Куди перенаправлять контрабандні потоки?

Активну боротьбу з контрабандою, щонайменше публічну, чомусь вирішили розгорнути глави тільки декількох областей країни. Інші поки меланхолійно спостерігають за цим процесом. Чи то чекають скандального приводу, щоб почати, чи то не хочуть турбувати тих, хто облаштував контрабандні канали, тому що самі їх «дахують». У всякому разі, приклад колег їх точно не надихнув. Скептично оцінюють ініціативи й експерти, стверджуючи, що яких би заходів не вживали, змінити ситуацію радикально однаково не вийде.

І один у полі воїн

Саакашвілі, Москаль. Жебрівський, Тука. Фігури - знакові, тут і сперечатися годі. Але чи достатньо у них сили для перемоги? Особливо, якщо враховувати, що контрабанда у нас - це не просто зайва пачка цигарок. А куратори процесу - люди дуже впливові.

Георгій ТукаГеоргій ТукаЗокрема, за словами голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгія Туки, контрабанду, що йде через ввірений йому регіон, курирують чиновники з Міністерства оборони та Міністерства внутрішніх справ України.

«Ця інформація вже відома відповідним органам», - повідомив Тука в інтерв'ю АСН.

А от голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль зазначив: «Повністю ліквідувати контрабанду ми не в змозі, але мінімізувати її цілком у наших силах».

Хоча в цьому регіоні зробити це буде вкрай складно навіть людині з такою репутацією і службовим списком.

Область межує з чотирма європейськими країнами. Роботи легальної тут практично немає. Особливо для сільського населення. Тому чимало людей виїжджає на заробітки. А серед решти (виживати якось людям треба!) вистачає охочих опанувати навички контрабандиста. Неодноразово буваючи в цих краях і спілкуючись із місцевим населенням, почула чимало способів транспортування сигарет через кордон,і відпрацьованих роками. Наприклад, один із варіантів - розфасувати блок і всі десять пачок сховати на тілі під одягом. Щоправда, це найбільш ризикований спосіб, оскільки виявляють таких «ходоків» дуже швидко.

Більш спритні примудряються переправляти цигарки річкою Тиса. Кидають у воду запакований від вологи пакет і за допомогою мобільного зв'язку контролюють його переправу до Угорщини. Там їх колеги-«човникарі» уже чекають на товар. А деякі «романтики» і зовсім переправляють тютюнові вироби за допомогою дельтапланів...

Окрім того, румунські прикордонники періодично затримують групи людей, які на собі переносять ящики з цигарками. Такі спецзагони, за чутками, проходять спеціальну підготовку, якій позаздрять елітні силові спецпідрозділи. Завдяки багатогодинним тренуванням один такий «боєць» здатний за раз перенести на собі п'ять-шість ящиків цигарок. Але так ідуть закордон лише дрібні партії. Великий сигаретний шлях збудований куди більш вміло. До того ж, крім підакцизних, тут вистачає й інших товарів, які намагаються возити в «чорну». Особливо по «зеленці». Так що завдання перед новим головою ОДА стоять справді складні.

Тест для митниці

Найоптимістичніший у заявах про можливу перемогу голова Одеської обласної державної адміністрації Михаїл Саакашвілі. Він вважає, що, побудувавши оновлену митницю, можна побороти контрабанду і створити адекватні умови для імпортерів та експортерів. Солідарний із ним і заступник голови ДФС Костянтин Лікарчук, який відповідає за митний напрямок.

Костянтин ЛікарчукКостянтин Лікарчук«Спільними зусиллями з головою Одеської ОДА ми домоглися суттєвого зменшення впливу силових органів на процеси митного очищення та випуску товарів у вільний обіг, - розповів у коментарі «Аналітичній службі новин» (АСН) Костянтин Лікарчук. - Також з його допомогою і з допомогою громадськості моніторимо ситуацію на митниці, оперативно реагуємо на випадки необґрунтованої затримки вантажів, налагодили інформаційний обмін із командою Саакашвілі, отримуємо від них оперативну інформацію про порушення роботи митниці».

Експерти, хоч і вірять у щирість Саакашвілі, його оптимізму не поділяють. Наголошуючи, що у голови ОДА не достатньо повноважень, щоб впливати на правоохоронні структури, від яких у цій ситуації залежить багато що.

Богдана БабичБогдана Бабич«Для нього це змога виявити себе як гарного менеджера. Йому потрібен тільки позитивний результат. Тому він старатиметься. Але не все настільки залежить від голів областей. Зараз Саакашвілі порушує всі норми, оскільки від нього не залежить прокуратура, міліція - вони не в його підпорядкуванні. А оскільки він не може впливати на ці служби безпосередньо, голові області насправді складно навести лад. Подивимося, що буде відбуватися. Але я не дуже вірю в успіх, хіба що в окремих випадках», - вважає член Громадської ради Майдану, керівник Інституту практичної політики Богдана Бабич.

Михайло КорнієнкоМихайло КорнієнкоКоментуючи ініціативи голів ОДА, генерал-полковник міліції Михайло Корнієнко заявив АСН, що викоренити нелегальний потік товарів можна впродовж півроку. Мовляв, було б бажання.

«Просто потрібно вести електронний облік всієї продукції, що переміщається, запровадити електронні пломби. Нічого складного в цьому немає».

На його думку, зусиль окремих голів областей, що б вони не робили, недостатньо.

«Головам областей зупинити контрабанду не вдасться. Їхні заяви - нісенітниця. Безумовно, зусилля Саакашвілі і Москаля заслуговують схвалення і підтримки. Але в Україні існує мафія, яка впливає на контрабанду, і для того, щоб її перемогти, їхньої волі замало», - пояснив Михайло Корнієнко.

За його словами, боротьбу з контрабандою необхідно вести не на регіональному, а на загальнодержавному рівні.

Олександр СкіпальськийОлександр Скіпальський«Починати боротися з контрабандою потрібно з самого верху. Якщо Президент змусить своє оточення припинити підтримувати контрабанду і це пошириться на всі структури - Кабмін, СБУ, ГПУ, то тоді боротьба буде успішною», - упевнений і генерал-лейтенант СБУ, віце-президент Центру стратегічних досліджень та аналізу Олександр Скіпальський.

При цьому він зазначив: якщо боротьба буде вибірковою, то схеми, які будувалися протягом 10-15 років, перемогти не вдасться.

«Тому що заблокують контрабанду, наприклад, в Одеській або Закарпатській областях, а вона буде існувати на Київській внутрішній митниці», - пояснив він.

Водночас Олександр Скіпальський акцентував, що ліквідувати контрабанду на 100% неможливо, проте можна наблизити її до європейського рівня.

Ще більш неоднозначна ситуація - в Донецькій і Луганській областях, де з нелегальним переміщенням товарів спільно намагаються боротися по суті всі правоохоронні структури. Але скільки б фур вони не ловили, їх однаково доводиться відпускати, оскільки закону, що дозволяє вилучати транспортний засіб, немає. Хіба що товар. А водії, яких не особливо лякають штрафні санкції, вже за кілька днів повертаються назад із новою партією.

Сергій ТаранСергій ТаранНа думку голови правління Центру соціологічних та політологічних досліджень «Соціовимір» Сергія Тарана, ще зарано оцінювати успіхи нових голів областей у питанні боротьби з контрабандою, але він упевнений, що у них це краще вийде, ніж у людей з номенклатури, яких туди могли б поставити.

«У них шансів найбільше. Вони всі дуже різні. Єдине, що їх об'єднує, - мотивація. Наприклад, Тука. Він був громадським активістом, людиною, далекою від державної влади. Саакашвілі зробив із Грузії - однієї з найбільш корумпованих країн - одну з найменш корумпованих. Москаль був при владі, на нього працюють екстремальні умови. Кожному з них потрібно показати результат. Геннадію Москалю, оскільки до нього зараз прикута величезна увага, до того ж після управління Луганською областю. Тука теж має показати результат, щоб довести, що люди з громадянського середовища мають зовсім інше бачення. А Саакашвілі потрібно повернутися в світову політику. Тож йому треба показати результат в Одеській області. І ось ця мотивація дуже важлива», - зазначив Таран.

Але щоб розрулити ситуацію, одночасно з використанням силових методів потрібно шукати й альтернативні можливості для зайнятості місцевого населення прикордонних областей, вважає експерт з економічних питань Андрій Блінов. Тому що спиратися чиновники повинні лише на підтримку людей. Це - єдиний варіант, при реалізації якого «мурашині стежки» почнуть потмалу заростати.

Тетяна Бодня, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Четвер, 25 квітня 2024 року, був оголошений відомим астрологом Анжелою Перл днем чудес та вигідних пропозицій ....
більше матеріалів
/-0,4738941192627-/ /-pc-/
Top