counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Забудьте про субсидії і соцдопомогу "по блату". Уряд модернізує систему соцінспекторів


Переглядів: 8784


Забудьте про субсидії і соцдопомогу по блату. Уряд модернізує систему соцінспекторів

Кабінет міністрів починає тотальний «відсів» недобросовісних одержувачів державної допомоги в Україні. Як пояснив директор Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко, вже з наступного року соцвиплати і субсидії не можна буде отримати, не маючи для цього законних підстав.

"Уже в 2018 році ми плануємо включити в роботу соціальної інспекції питання соцвиплат і субсидій. Будуть підготовлені фахівці, які перевірятимуть те, як нараховуються субсидії, перевіряти це... Вже в 18 році будуть перші проби перевірки... Нова інспекція включатиме до 500 осіб. Їхня функція буде виключно з контролю. А не з призначення. Тобто це будуть соціальні аудитори", - заявив Музиченко.

Він нагадав, Кабмін з 1 лютого схвалив проект Закону України "Про забезпечення державного контролю при наданні соціальної підтримки", який підготовлений спільно зі Світовим банком в Україні.

"Законопроект передбачає, що вже з 1 січня 2017 року починається створення і організація роботи соціального інспектування. Вона матиме свою структуру: від управління у найменшій області до департаменту - в найбільшій області. Умовно кажучи, у Чернівецькій та Закарпатській областях  працюватиме 10 осіб, а в Дніпропетровській - до 30, з огляду на різне навантаження", - додав Музиченко.

Він підкреслив, що соціальні аудитори не будуть у прямому сенсі ходити по будинках і квартирах, перевіряючи майно.

"Так, головна мета буде не  ходити і перевіряти. Вони будуть виявляти т.зв. "чорні" і "сірі" списки за результатами верифікації тих, хто отримав субсидії, але до них все ще є запитання", - пояснив він.

Як пояснила координатор проекту "Модернізація системи соціальної підтримки населення України" Світового банку Катерини Петрина, служба зможе через Міністерство фінансів України отримувати "доступ до баз даних банківських трансферів, через МРЕО про покупки і реєстрацію ТЗ, від ДФС - про доходи, а через місцеві служби - свідоцтва реєстрації нерухомості".

На сьогодні у Мінсоц формально ці ж функції є. Але новий закон і майбутня служба, а саме інспектори, будуть на основі цих даних, верифікації, складати списки тих, кого слід перевірити.

"Всесвітній банк в Україні стоїть на сторожі того, щоб ефективна система соціальних інспекторів нарешті запрацювала. Ми сподіваємося, що за 2-3 роки ця система нарешті запрацює повною мірою. Ми буде стежити за тим, щоб соціальні інспектори не перевищували своїх повноважень... Ми забезпечимо також фінансовий ресурс для організації роботи служби таких соціальних інспекторів", - заявила вона.

Петрина визнала, що зараз система субсидування в Україні неефективна.

"Соціальну допомогу дуже в багатьох випадках отримують люди, які явно не є бідними. А соціальний інспектор - безрукий і безногий. Він нічого не може зробити в нинішніх умовах. Він не має ні повноважень, ні ресурсів. Через такі соціальні, по суті , злочини всі ми самі втрачаємо віру в соціальні програми, віру в соцдопомогу від держави. Тому необхідна ефективна система субсидування і соціальної допомоги", - вважає вона.

Така система вже 10 років назад впроваджена в Румунії, Болгарії та інших країнах колишнього соцтабору.

"В Україні всі ці десять років тільки говорили. Нарешті підготували закон, який повинен скасувати неефективну систему соціальних інспекторів", - повідомила вона.

Нагадаємо, що 2 березня на колегії Мінсоцполітики міністр соціальної політики і праці Андрій Рева повідомив про скорочення кількості тих, хто отримав субсидії з початку року. Міністр також пообіцяв, що найближчим часом до парламенту буде подано законопроект, підготовлений спільно зі Світовим Банком про т.зв. "Соціальних інспекторів".

"Цей проект закону вже затверджений урядом. Найближчим часом він буде розглянутий відповідними структурами Верховної Ради. Соціальні інспектори - це не ті люди, які будуть ходити до одержувачів допомоги. Це будуть невеликі структури, які будуть складатися з 20 осіб, не більше. В кожному регіоні група забезпечуватиме контрольну функцію за тими, хто працює з людьми. Вони будуть розглядати всі скарги, які отримує міністерство. Це не будуть "ходуни" по громадянах. Вони надаватимуть допомогу на місцях", - запевнив Рева.

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Попереду діамантова смуга: Тамара Глоба назвала знаки, які збільшать доходи з 26 квітня.
Для Стрільців 2024 обіцяє бути періодом значних змін, включаючи можливість досягнення великого успіху та багат....
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Шепотки на чоловіка: 3 способи залучити кохання
Щоб залучити чоловіка, достатньо лише шепнути кілька фраз, проходячи повз нього Він відразу зверне на вас уваг....
Три причини, чому бажання не виконуються
Три причини, чому бажання не виконуються
Чи ви коли-небудь думали про те, чому бажання не виконуються? Деколи навіть сили бажання та візуалізації недос....
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Домашня магія: позбавляємося проблем, залучаємо удачу
Виявляється, всі домашні обов'язки по дому можна перетворити на справжній магічний ритуал для залучення благоп....
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
Свічки створюють енергетику гармонії та затишку, і їх правильне використання здатне змінити життя на краще Фах....
більше матеріалів
/-0,34655094146729-/ /-pc-/
Top