counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Як ЗМІ і влада поступово вбивають в українцях віру


Переглядів: 1041


Як ЗМІ і влада поступово вбивають в українцях віру

Київський міжнародний інститут соціології в грудні 2016 року на замовлення "Детектор Медіа" і Посольства Швеції провів загальнонаціональне опитування серед 2 тис.респондентів у всіх регіонах України, крім тимчасово непідконтрольних територій. Результати соцопитування - невтішні для центральної влади: українці як на Сході, так і Заході звинувачують саме владу в затягуванні військового конфлікту на Донбасі, вважаючи, що олігархи і уряд наживаються на крові.

Війна вигідна як Росії, так і Києву, а Мінські домовленості - ширма, в зриві яких винні всі сторони. Україна після трьох років Євромайдану, який третина українців вважає "військовим переворотом" (!), залишається "розірваною" по лінії Захід - Схід. Частково в цьому винна російська пропаганда, яку продовжують "споживати" українці, незважаючи на законодавчі заборони! Але не тільки Росія винна в розчаруванні й недовірі українців. На жаль, українська влада і ЗМІ за ці роки так і не створили необхідний дискурс, вільний від корупції і популізму.

Негативна тенденція: Розчарування в Євромайдані

"55% - українців повністю або частково вважають, що два роки тому в Києві сталася "народна революція". Але 28% опитаних українців чітко сказали "ні" революції або "категорично ні"... 34% громадян України повністю або "більше схильні вважати", що взимку 2013-2014 рр. в столиці України - стався "незаконний збройний переворот", - розповів програмний директор ГО "Детектор Медіа" Роман Шутов.

При цьому 32% з цієї кількості - це громадяни, які проживають у східних і південних областях країни, які "повністю поділяють цю точку зору", плюс - 25% - "скоріше схильні так думати". "Це говорить, що в цілому близько 40% всіх громадян південного сходу України думають, що два роки тому у нас був збройний незаконний переворот", - зазначив він.

У свою чергу, Діана Дуцик, виконавчий директор ГО "Детектор Медіа" звернула увагу на "негативну тенденцію". "Якщо в 2016 році тільки 27% називали події на Майдані "переворотом", то сьогодні таких - 34,3%. Тобто начебто зростання і не велике, але показове. Так само в 2016 році "народною революцією" події на Майдані називав 61% опитаних, тоді як сьогодні - 56,4%... Треба обов'язково замислитись: чому так відбувається? Це негативна тенденція" , - впевнена вона.

 Хто винен у війні?

"У рамках соціологічного опитування українцям було поставлено запитання: "Кому вигідна війна на Сході і її продовження?" У сумі  67% опитаних відповіли, що це вигідно уряду та українським олігархам. "Розподіл громадської думки по регіонах тут не має значення. Фактично всі регіони рівномірно вважають саме так.

При цьому досить великий відсоток українців називає винною Росію. Показово, що тільки 14% - не згодні з тим, що Росія винна в продовженні війни", - зазначив Шутов.

На запитання: хто винен у зриві Мінського процесу: Росія з ДНР/ЛНР або ж Київ, - 66% громадян повністю або частково вважають винними у зриві Мінського процесу Росію і незаконні військові формування. При цьому 15% українців - не згодні з виною Росії. 38% громадян тією чи іншою мірою вважають винним Київ. "Природно, на сході країни превалює точка зору, коли провину покладають на Київ", - сказав експерт.

Вельми цікавим є той факт, що одночасно 22% українців вважають винними і Кремль, і Київ у зриві Мінських угод. При цьому кожен десятий - 10% - вважає одночасно революцією і військовим переворотом події зими 2013-2014 років. Так само одночасно 45% населення впевнені, що війна на Сході триває як через зацікавленість українського уряду і олігархів, так і через невиведення військ Росією. "Про що говорить досить високий відсоток громадян, які одночасно приймають протилежні точки зору? Громадяни - дезорієнтовані і вони не вірять нікому", - додав він.

Чи тільки Russia-Propaganda винна?

48% українців вважають, що в Україні відбувається наступ на свободу слова. Соцопитування показало, що серед джерел отримання інформації основним для українців залишається телебачення. Показово, що на другому місці опинилися неформальні зв'язки. А це означає, що цей канал інформації створює додаткове поле для чуток, що впливають на громадську думку.

"Однак при всьому цьому - не більше 40% українців довіряє українському телебаченню, особливо, що стосується тем війни, військових дій. Якщо ж говорити про схід країни, то там тільки 22% довіряють цій інформації, а 26% - взагалі не довіряють. Більшість українців на Сході взагалі схильна вірити інформації, отриманій з неформальних каналів", - сказав Шутов.

Згідно з опитуванням, 11-13% - українців все ще мають доступ до російських каналів. З них близько - 70% - мають доступ до російських каналів через супутникові антени, 6% - кабельне телебачення, 7% - через Інтернет, 5% - через аналогове телебачення. 

Ці показники вражають, враховуючи, що на законодавчому рівні така трансляція російських каналів на території України, як відомо, заборонена.

Чи винна у всіх наших бідах російська пропаганда?

Так, Наталія Лігачова-Чорнолуцька, голова ГО "Детектор Медіа" впевнена:

"Такі соціологічні дані, на жаль, невтішні для нас. Чи винна тут виключно російська пропаганда? Ні! Люди самі живуть і бачать те, що відбувається, роблять висновки... Так, російська пропаганда впливає. Але на 100% сказати, що є взаємозв'язок - ні. На мою думку, головна помилка і упущення для нас у тому, що українські ЗМІ не змогли сформувати україноцентричного порядку денного, який би протистов російській пропаганді... На жаль, дані опитування показують, що Україна продовжує залишатись розділеною. Схід країни так і не інтегрований у загальноукраїнський дісскурс. Чому? Я вважаю, тому що в українських ЗМІ немає серйозного дискурсу, зашкалює популізм політиків, яким, на жаль, підіграють українські ЗМІ".

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 20 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
На думку астролога Тамари Глоби, важливо уникати прийняття ключових рішень у першій половині 20 квітня 2024 ро....
більше матеріалів
/-0,42395091056824-/ /-pc-/
Top