counter
Стрічка новин
Вибрати все
27 Квітня
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

"Пересічний" бізнес. Продавці нерозмитнених авто наживаються на українцях і дурять державу


Переглядів: 1066


Пересічний бізнес. Продавці нерозмитнених авто наживаються на українцях і дурять державу

Спрощення умов ввезення в Україну автівок з іноземною реєстрацією лобіюють компанії, що продають такі авто всередині країни, заявив генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко.

Експерт розповів, що сьогодні всі автівки, які перебувають в Україні на іноземній реєстрації, завозяться в країну за двома схемами. Перша - це транзит. Кожен громадянин України має право автомобілем з іноземною реєстрацією заїхати в Україну з метою транзиту на 5-10 днів.

Однак українці часто умисне не вкладаються в задані строки. За даними Державної фіскальної служби на території України з порушенням термінів виїзду перебуває понад 32 тисячі транзитних транспортних засобів.

Друга схема, за якою  ввозяться в Україну автомобілі з закордонною реєстрацією, – це машини, які перебувають на тимчасовому ввезенні. Згідно зі 380 ст. Митного кодексу, нерезиденти можуть завозити в Україну автомобілі терміном на один рік. При цьому вони не мають права передавати цей автомобіль в управління громадянам України.

Як зазначив Олег Назаренко, в Україні існують комерційні фірми, які пропонують українцям купити нерозмитнені автомобілі, завезені на тимчасове ввезення нерезидентами України. В цьому випадку українці їздять на таких автомобілях по Україні нелегально.

У цих комерційних фірм є розгалужена мережа так званих «верблюдів» - нерезидентів України, які завозять авто в країну і передають цим фірмам. 

Саме ці компанії, на думку Назаренка, і лобіюють прийняття  законопроекту №5567 про спрощення процедури ввезення транспортного засобу з закордонною реєстрацією.

«Ці комерційні структури, які існують в Україні і продають українцям автомобілі, що перебувають на тимчасовому ввезенні, хочуть свій бізнес у такий спосіб зробити індустрією. Адже без посередників, без комерційних структур, які лобіюють цей законопроект, а це якраз ті люди, які завозили автомобілі на тимчасову реєстрацію, продавали українцям, або без «верблюдів», які допоможуть зареєструвати за кордоном машину, жодне законодавство ЄС не дозволить українському громадянину зареєструвати автомобіль в країні, в якій він не проживає», - зазначив експерт.

Більше того, зі слів Назаренка, підтримуючи такі зміни, і власники машин, і народні депутати лобіюють інтереси інших держав. Адже за автомобіль на іноземній реєстрації його власник повинен сплачувати податки чужій державі.

«Вони стимулюють українців сплачувати в бюджет чужої держави екологічний збір, транспортний збір, техогляд таких машин має відбуватися за кордоном, страхування, бо на кордоні прикордонники вас не пустять без страховки. Для таких автівок не обов’язково купувати автоцивілку, тож порушникам легко уникнути відповідальності», - зазначив він.

Також часто авто з іноземною реєстрацією використовують злочинці, оскільки складно відслідкувати - хто на ньому їздив.

На думку Назаренка, такий спротив власників автомобілів з імпортною реєстрацією спричинили дії Національної поліції, яка восени минулого року почала масово зупиняти та штрафувати "пересічників". Хоча штраф за пересування територією України на незареєстрованому авто складає 510 грн, якщо цього ж власника зупинять вдруге і в нього не буде реєстрації – автомобіль конфіскують.

Тож представники фірм, які непогано заробляють на тимчасовому ввезенні автомобілів з-за кордону, спохопились, що у них може поменшати клієнтів, вважає експерт.

Тим часом у Державній фіскальній службі уже підготували низку пропозицій, які допоможуть врегулювати ситуацію з безконтрольним перебуванням на території України автомобілів з іноземною реєстрацією.

Зокрема у ДФС запропонували три варіанти вирішення проблеми, один з яких - запровадити відповідальності для українців, які їздять по Україні на нерозмитнених закордонних машинах, повідомив в.о. заступника голови ДФС Мирослав Продан, передає кореспондент АСН.

«На жаль, сьогодні відсутня відповідальність для громадян, які понад визначений законодавством термін перебувають на території України. Тобто протокол про порушення митних правил можливо скласти тільки тоді, коли цей громадянин з порушенням термінів буде вивозити вказаний транспортний засіб. Якщо його зупиняють на митній території України співробітники поліції, вони жодних заходів до нього застосувати не можуть», - зазначив Продан.

Водночас Олег Назаренко наголошує, вирішити проблему можна буде лише тоді, коли правила будуть однакові для усіх. Зокрема, на його думку,  варто взагалі зменшити податки на закордонні автомобілі для всіх українців, оголосити транзитникам-порушникам амністію, дати їм можливість вивезти ці автомобілі і потім завезти на загальних підставах, як усі українці.

«Я - за відміну податків для всіх громадян і категорично проти, щоб якимось обраним дали можливість завозити автомобіль без сплати ПДВ, акцизу і ввізного мита і пенсійного збору, що й пропонують народні депутати, а всі інші громадяни мають платити податки», - наголосив експерт.  

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої особисті стосунки та комунікацію з бли....
Любовний гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 27 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на піку, що зробить вас особливо ....
Сон у ніч з 26 на 27 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 26 на 27 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
27 квітня продовжиться 19-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
більше матеріалів
/-1,6932458877563-/ /-pc-/
Top