counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Як передноворічне панічне освоєння коштів вилилося у збитки держави


Переглядів: 208


Як передноворічне панічне освоєння коштів вилилося у збитки держави

Напередодні Нового року українські чиновники масово освоювали кошти - мільйони гривень списували на фантомні ремонти доріг, шкіл і будівництво мостів. У МВС намагалися придбати принтери, дорожче на 60% від ринкової вартості, а в Міноборони - товари для армії в 2-3 рази дорожче середньоринкової вартості. Про це на прес-конференції 10 січня заявив керівник відділу протидії корупції Центру "Ейдос" Гліб Каневський.

"Ми здогадувалися, що грудень місяць - надзвичайний, коли раптом дуже швидко в Україні відбувалися ремонти доріг, шкіл тощо. Але ми навіть не могли уявити собі, в яких обсягах витрачаються таким чином бюджетні кошти... Зрозуміло, система Prozzoro зобов'язала розкривати цю інформацію, але тільки почасти це дозволило зменшити корупцію", - заявив він і нагадав, що система Prozzoro не враховує закупівлі товарів вартістю до 200 тис. грн і послуг вартістю 1,5 млн грн.

"Їх чиновники можуть витрачати без конкурсів. Система Prozzoro показує, що з квітня по грудень 2016 року без конкурсів на позаконкурсних допорогових основи вартістю до 200 тис. грн за товари і до 1,5 млн грн за послуги було проведено 130 тис. таких закупівель та укладено контрактів, на які витрачено понад 20 млрд грн. Причому на грудень 2016 року припало близько 50 тис. таких звітів і закупівель. тобто наші чиновники залишаються хитрими і намагаються в останні дні розподіляти наші з вами кошти", - сказав він.

У свою чергу, громадський активіст Олексій Тамразов, який вивчав тендерні закупівлі місцевих і центральних органів влади, розповів:

"Умовно всі закупівлі можна розділити на "надшвидкі" ремонти, наддорогі закупівлі та позаконкурсні договори на кілька років, які підписували державні підприємства. Наприклад, в Київській області в Макарівському районі чотири сільських ради 28 грудня 2016 року підписали договори на капітальний ремонт дороги або дорожнього покриття . Вже 29 грудня я проїхав по всіх цих дорогах, подивився на стан цих доріг, чи робилося там щось. З'ясувалося, що тільки одна з шести цих доріг була відремонтована. Решта навіть не готували до ремонту! Але в цей же день були підписані всі акти виконаних робіт. Більш того, були виплачені всі гроші! Ось так швидко чиновники витратили кошти. Навіть у місцевому казначействі не виникло питання: чому в перший день уклали договори, а на наступний вже закінчили роботу. Документи вже сьогодні будуть передані в правоохоронні органи, тому що тут є явні ознаки кримінального злочину".

 На жаль, таких прикладів корупції чиновників багато, кажуть експерти. Вони зафіксовані в Івано-Франківській області, де за 500 тис. грн повинні були побудувати пішохідний міст через річку в 37 м. "Це теж було за два дні до нового року. І невідомо, чи побудований він", - додав експерт. Державні підприємства взагалі "робили те, що хотіли". Науково-виробниче об'єднання "Павлоградський хімічний завод", який не може проводити тендери і відбір постачальників поза системою Prozzoro, підписало договір на 12 млн грн з Київським товариством "Рімола" на поставку масла по 30 грн за 1 л. Але ринкова ціна олії не перевищує 20 грн. Тобто фактично ціна була завищена майже на 50% на 12 млн грн. Наступний приклад - це Центр обслуговування підрозділів МВС України.

"Вони напередодні нового року, а саме 22 грудня, підписали договір з ТОВ "Новітнє обладнання" на закупівлю 20 принтерів. Ціна, яка доступна в Інтернеті, на 60% нижче, ніж коштували ці принтери за державні кошти. На одній закупівлю переплачено 53 тис. грн із загальної суми - 141 тис. грн. Вже 26 грудня під нашим тиском вони придбали це обладнання за 90 тис. грн. Але неможливо, щоб це відбувалося в такому ручному режимі", - підкреслив він.

Аналогічний приклад у системі Міноборони. Військове відомство під тиском громадськості теж переглянуло корупційний договір, коли на Яворівському полігоні намагалися закупити в останні дні 2016 року біля ФОП товари за подвійною-потрійною ціною на 1 млрд грн. Ще один з прикладів, який повинен бути цікавий самому прем'єру Володимиру Гройсману (в минулому - мер Вінниці. - АСН), коли в січні 34 дошкільних навчальних заклади підписали договори з "Вінпродтрейд" на 5,5 млн грн на молоко по 15,96 грн за 1 л. Це також було зроблено поза системою Prozzoro. За день до цього "Охматдит" теж купив молоко у того ж постачальника на 60% дешевше, тобто по 9,79 грн за 1 л. У середньому, якщо товари або послуги закуповуються поза системою Prozzoro, вартість таких товарів "накручується" мінімум на 30%.

Іноді чиновники не соромляться завищувати вартість в 2-3 рази, укладаючи договори з ФОП. Як покласти край традиційній "передсвяткової" корупції чиновників?

Активісти впевнені, що необхідні зміни в законодавство, які зроблять обов'язковим використання Prozzoro "від нуля". "Доцільно повернутися до редакції закону про держзакупівлі 2010-2012 років, коли держпідприємства зобов'язували купувати товари або послуги з прозорою системою".

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на одязі: від чого захищає клітина і як горошок притягує гроші
Візерунки на нашому одязі можуть виступати в ролі магніту для успіху в різних сферах життя Експерти розповіли ....
Гороскоп на тиждень з 22 по 28 квітня 2024 року
Гороскоп на тиждень з 22 по 28 квітня 2024 року
Так уже вийшло, що квітень виявився складним з астрологічної точки зору Настав час дізнатися, яким буде його о....
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Техніки, які позбавлять вас негативних думок
Негативне мислення здатне зіпсувати будь-яке спілкування та якісно отруїти життя Порятунок від нього - найважл....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
більше матеріалів
/-0,46314692497253-/ /-pc-/
Top