counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

В охороні здоров'я України обіцяють прорив - електронний сервіс E-Health


Переглядів: 337


В охороні здоров'я України обіцяють прорив - електронний сервіс E-Health

Нова система передбачає реєстр лікарів, електронний контроль за використанням державних коштів на охорону здоров'я, можливість онлайн-запису на прийом до лікарів, а також відмову від старих паперових медичних карток, які ми постійно губимо.

Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

"МОЗ вітає підписання другого меморандуму щодо створення першого електронного сервісу - E-Health в Україні. Наші принципи роботи - це відкритість та прозорість... Це дуже важлива частина реформа охорони здоров'я. По-перше, реформа має відбутися на рівні первинної медичної допомоги, друге - це створення електронного реєстру, де буде забезпечено контроль за тим, як використовуються кошти, як гроші "ходять за пацієнтом", - заявила вона.

Також нова система передбачає створення бази даних лікарів, якої і досі нема. Супрун підкреслила, що система E-Health в Україні буде працювати як електронна система державних закупівель.

"Prozzoro - стане старшим братом для E-Health в Україні", - наголосила вона.

За її оцінками, створення такої системи - це "прорив у сфері охорони здоров'я України... Більша кількість систем охорони здоров'я у країнах Європи розвивається на базі електронних систем. Україна має усі шанси перейти на цю глобальну систему більш швидко".

У той же час Дмитро Шимків, заступник голови Адміністрації Президента України, підкреслив, що сьогодні над системою E-Health в Україні працює більше 120 експертів, які працювали над Prozzoro.

"Це допоможе розпочати реформу у практичному вимірі... Prozzoro є унікальним прикладом, який є кращим і випереджає багато прикладів у світі. Тому я впевнений, що створенням системи E-Health в Україні ми також закладаємо підвалини для такого досвіду", - прогнозує він.

Зараз в Україні лише деякі приватні клініки використовують ІT-технології у своїй роботі. Тому створення такої глобальної системи на рівні держави - це серйозний виклик для країни. При цьому координатор публічної ініціативи з електронізації сфери охорони здоров'я Юрій Бугай нагадав:

"Близько місяця тому ми вже підписали меморандум щодо започаткування першого електронного сервісу в Україні щодо здоров'я - E-Health... Ключовою метою першого сервісу - буде на першому етапі суто адміністративна функція, щоб гроші в реальності "йшли за пацієнтом". Ми створюємо такий продукт, який дозволить контролювати те, на що виділяються кошти і як вони використовуються".

Андрій Піскун, радник голови Державного агентства з питань електронного урядування повідомив, що на практиці цей сервіс спростить доступ до медичних послуг.

"Наше агентство буде всіляко підтримувати створення такого сервісу та його подальше інтегрування в Е-урядування", - додав він.

Андрій Марусов від Transparency International Україна - повідомив, що Transparency International підтримує та долучається до створення такого сервісу.

"Стратегічно це означатиме, що простий похід українця до лікарні буде без черг, більш постим та комфортним", - сказав він.

Він навів приклад, що особисто втратив паперову медичну карту ще в 90-х. Такі приклади непоодинокі. А запровадження єдиного електронного сервісу передбачає створення електронної бази, за якої паперові карти відійдуть в минуле.

Коли запрацює система? Супрун пообіцяла, що за два місяці ми будемо стояти тут і показувати наш перший продукт.  

"Вже на початку року ми сподіваємося, що будуть перші паростки... А коли вся система запрацює, будуть витрачатися менші гроші, ми будемо бачити, як використовуються ресурси. Всі пацієнтські організації чекають на створення такої системи", - повідомив Марусов.

Оскільки, за його словами, громадські організації пацієнтів постійно фіксують нелюдські порушення. Коли за бюджетні гроші закуповуються, наприклад, дорогі ліки для лікування онкохворих. Але потім в конкретній лікарні міста Одеси було виявлено факт, коли на 26 млн грн ліки для онкохворих були просто продані у місцевих аптеках.

"В стоматології міста було 500 тис. безкоштовних імплантантів для людей! Ви уявляєте? Ми не такі бідні, як виявляється!.. Тому ми дуже сподіваємося, що такий сервіс допоможе контролювати державні кошти, які виділяються для лікування людей".

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
більше матеріалів
/-0,28343105316162-/ /-pc-/
Top