counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Чому львівське сміття досі возять по всій Україні


Переглядів: 573


Чому львівське сміття досі возять по всій Україні

Періодично то в одній області, то в іншій місцеві активісти піднімають бучу: до них привезли і викинули сміття зі Львова. А оскільки крайніх знайти ще жодного разу не вдалося, доводилося забиратися самим,  або ж змиритися з тим, що місцеве звалище поповнилося «заїжджими» відходами.

Напевно встановити, звідки привозять сміття, не складно: в горах непотребу знаходять то квитанції, то чеки із зазначенням міста. Втім, ще в жодної з місцевих влад не вистачило агресивності завантажити сміття і привезти його назад, наприклад, до Львова, місцевому меру Андрію Садовому під ратушу.

Втім, прихильники останнього на звинувачення в «контрабанді сміття» заявляють: все це брудний піар. Сміття, мовляв, спеціально возять вороги Садового, щоб зіпсувати його репутацію.

Ну що ж, запитаємо у вищого керівництва країни, як у Львові зі сміттям справи наразі.

І дивно: виявляється, міністр екології Остап Семерак теж «проти Садвого», оскільки не заперечує: так, львівське сміття досі подорожує країною, а місцева влада за півроку не наблизилися і на півкроку до вирішення глобальної місцевої проблеми, яка раптово перетворилася на головний біль для декількох областей.

«Щодо львівського сміття. На жаль, за останні півроку ми не бачимо суттєвих зрушень у вирішенні цієї проблеми», - розводить руками Семерак.

За словами міністра, все, що зроблено - Львівська обласна державна адміністрація підготувала три ділянки і пропонує їх інвесторам. На якихось ділянках планується поставити сортувальні, на якихось - установки для переробки сміття.

Втім, місцеві жителі проти і того, й іншого. На початку грудня просто на сесію Львівської міської ради вломилися жителі районів Білогорща та Рясне, щоб висловитися проти розміщення на їх території сміттєсортувальної лінії. Мер змушений був виправдовуватися і запевняти народ у тому, що розміщувати сміттєсортувальні лінії в їх районах не будуть.

Андрій Садовий заявив, що це була приватна ініціатива, яку зреалізували без громадського обговорення та надання жителям відповідної інформації, повідомляє Львівекспрес.

Але десь місцеве сміття все одно доведеться розміщувати, переробляти, утилізувати. Вічно мандрувати країною воно не буде.

Що конкретно за півроку після страхітливої ​​трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі було зроблено мером міста для вирішення проблеми? Відповідь - нічого.

Нескладно здогадатися, що якщо не вдається знайти місця для сортувальної станції, то місця під справжнє звалище - і поготів. Де лиш воно не планувалося - місцеве населення жахалося і протестувало. А кому хочеться бачити у себе під вікнами Грибовичі-2?

Особливо враховуючи, що питання з будівництвом сучасного сміттєпереробного заводу, завдяки якому відходи б утилізували, а не перетворювалися на «міні-Чорнобиль», висить у повітрі вже кілька років.

«Поки ця проблема вирішується не належним чином. Ми бачимо машини, які подорожують країною і розвозять комунальне сміття зі Львова на інші території. Буваючи у Львові, я також бачив, що не найкращим чином там прибирається місто. Це пов'язано з тим, що міська влада не має, скажімо так, адреси, куди вивозити це сміття», - додає міністр екології Остап Семерак.

Сміттєва проблема у Львові - давній головний біль, і вгамувати його не вдається з абсолютно незрозумілих причин. Зате на кожних виборах місцевим кандидатам є що обіцяти народу. Так і славний нинішній мер Андрій Садовий виборцям на останніх місцевих виборах у своїй програмі зі сміливою назвою "Львів-2020" третім за значимістю пріоритетом діяльності вказав будівництво полігону твердих побутових відходів і сміттєсортувальної станції.

Однак загибель людей на звалищі в Грибовичах стала страшною ілюстрацією бездіяльності місцевої влади і навіть відсутності серйозних намірів будь-що робити, тому що ... звалище мало бути закрите ще чотири роки тому!

Тобто як мінімум шість років тому вже мало відбуватися те, що зі скрипом і проблемами відбувається наразі - пошук місця для нового полігону. І якби мер виконував свої обіцянки, то не загинули б люди, а словосполучення «львівське сміття" не стало б ім'ям прозивним, що означає недбалість, яка межує з криміналом.

Адже про проблему з місцевим полігоном відходів влада знає давно. Вона позначена в місцевій програмі поводження з побутовими відходами у м.Львові на 2010-2013 роки.

Все, що було зроблено в результаті - у 2012 році прийнята «Комплексна екологічна програма на 2012-2016 роки для міста Львова». У ній чиновники з міськадміністрації прописали собі завдання побудувати новий полігон до 2016 року.

Залишилося 22 дні, ще є час!

Але якщо відкинути жарти вбік і оцінити ситуацію тверезо, що ми маємо в сухому залишку?

Андрій Садовий за десять років мерства примудрився так і не укласти угоду з інвестором щодо рекультивації Грибовицького сміттєзвалища та будівництва сміттєпереробного заводу. Замість визнання своїх помилок і провини, львівський голова позиціонує себе як жертву політичних підступів, стверджуючи, що звалище підпалили.

Мабуть, краще за всіх «діагноз» ситуації поставив під час візиту до Львова перший віце-прем'єр Степан Кубів. Він заявив, що в проблемі вивозу сміття зі Львова винна, перш за все, корумпована влада, яка зробила зі сміття політику.

«Коли я працював головою правління одного з банків у Львові, надійшло три пропозиції від поляків, французів і німців. Згодом, вже коли я був нардепом, була пропозиція від австрійців», - зазначив Кубів. Як ви здогадалися, всі пропозиції  місцева влада відхилила.

Але тим не менше, з огляду на важливість позитивних голосувань «Самопомочі» в парламенті, не доводиться дивуватися дорученням прем'єр-міністра Володимира Гройсмана іншим главам ОДА допомагати вирішувати Львову його сміттєві біди. Так, немов інші області не мають власних проблем з відходами. До слова про справедливість. Міська влада з жителів Львова стягує платню за вивезення та утилізацію сміття. Гроші осідають у міськраді, а сміття вивозиться геть з області, що несправедливо.

«Збір та утилізація, захоронення сміття - це житлово-комунальна послуга, за яку громадяни платять місцевій владі. Неважливо, це Львів, або Київ, або Житомир, або інше місто. Це послуга, яку надає влада. Вона проводить тендери, наймає компанії, які вивозять, збирають. Очевидно, ми повинні розуміти, що в першу чергу це їх відповідальність», - нагадав АСН міністр екології.

Водночас Остап Семерак визнає, що Міністерство екології має стежити за тим, щоб сміття вивозилося відповідно до норм чинного законодавства. Займатися цим повинна екологічна інспекція, але оскільки це, як сказав сам міністр, на даний момент «не найкращий інструмент, її часто критикують», то порушення все ж є.

Екоінспекції, як розповів нам міністр, реформують, вже зараз вона зазнає істотних змін. Міністр анонсує найближчі зміни, які дадуть можливість припинити безлад зі сміттєвими караванами всією країною. За його словами, транспортування сміття наразі не є ліцензованою діяльністю. Тобто компанії, які вивозять сміття, не повинні отримувати жодних дозволів, а отже, і контролювати їх діяльність  неможливо.

«Тому міністерство природи ініціює в нашій національній стратегії пропозицію, щоб ті компанії, які возять сміття, реєструвалися, скажімо, в Міністерстві житлово-комунального господарства або в Мінприроди. Тоді ми будемо розуміти, хто возить, куди возить. Сьогодні ми можемо лише фіксувати  це за результатами появи несанкціонованих звалищ», - каже Семерак.

А поки на прикладі львівської міської влади можна зробити висновок: якщо нічого не робити, то раніше чи пізніше хтось змушений буде це зробити за тебе. Так і в цій ситуації.

«Ми робимо все залежне від уряду, щоб допомогти. Мені відомо, що Міністерство житлово-комунального господарства працює зі Львівською міською владою, тому треба запитати у міністра, який безпосередньо відповідає за тверді відходи, зокрема, про співпрацю з Європейським інвестиційним банком», - розповів міністр екології.

А тим часом мер зайнятий тим, чим звик перейматися - затишним міським піаром. Зазиває гостей на свята до Львова. Поки гори сміття вкриті снігом, можна і розслабитися.

фото: ДЕПО.ua

Анна Стешенко, Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Який вид спорту підходить вам за Знаком Зодіаку
Який вид спорту підходить вам за Знаком Зодіаку
Фізична активність важлива для того, щоб підтримувати організм у тонусі та уникати неприємностей зі здоров'ям ....
Фізичні вправи для зняття стресу та підвищення енергетики
Фізичні вправи для зняття стресу та підвищення енергетики
Хороша фізична форма — це не лише запорука привабливості, а й відмінного настрою, здоров'я та удачі Спеціальне....
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
Постійні стреси часто призводять до того, що у нас зовсім не залишається енергії та сил Від цього псується нас....
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Спілкування з негативними людьми спустошує нас, знижує імунітет, викликає тривожність, занепад сил, впливає ви....
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
більше матеріалів
/-0,26275706291199-/ /-pc-/
Top