counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Комунальний "шатун". Скасовані платіжки можуть повернути назад


Переглядів: 834


Комунальний шатун. Скасовані платіжки можуть повернути назад

Кияни напередодні третьої річниці Революції Гідності й анонсованих нових масових акцій протестів у центрі столиці почали отримувати рахунки за комунальні послуги з "захмарними" розцінками за опалення.

Мало того, що тепло в будинках у багатьох увімкнули тільки в другій половині жовтня, рахунки виставили за весь місяць. Здивування викликали також факти, коли на одній і тій же вулиці, в будинках, які розміщених поруч, за однакові за площею квартири люди отримали абсолютно різні платіжки.

"Як таке може бути?!" - скаржилася мати двох дітей Марина Савенкова, яка мешкає в одному з колишніх відомчих будинків заводу імені Артема в Шевченківському районі столиці навулиці Татарській.

"Наші "сталінські" будинки, яких на Татарці п'ять, відмовилися оснащувати лічильниками. Наші мешканці, серед яких переважно  пенсіонери, що пропрацювали все життя на заводі, писали листи в усі інстанції, зокрема депутатам. Ми отримуємо відписки, мовляв, для встановлення лічильників необхідні "горизонтальні мережі". у старих будинках вони "вертикальні". Щоб встановити лічильник на будинок, потрібно в прямому сенсі слова розрити мережі біля кожного будинку, і для зняття показань з лічильника його не можна заривати! У підсумку за неповні два тижні опалення за трикімнатну квартиру, де працює тільки два стояки, а дитяча кімната залишається другий рік без опалення, попри всі скарги і листи, нам виставили рахунок у 1994 грн. І це не рахуючи світла, якого через обігрівачі "нагоріло" майже на 600 грн!" - скаржилася молода жінка.

платіжки, комунальні платежі, київенерго, шатун, скасування платежів

платіжки, комунальні платежі, київенерго, шатун, скасування платежів

З її слів, вражає не стільки факт космічний суми за опалення, скільки те, що мешканці будинків за квартири з таким же типовим плануванням і метражем отримали різні рахунки.

Її сусідка, наприклад, за таку ж квартиру в будинку поряд, отримала "лист щастя" з рахунком за опалення на 150 грн більше!

"Ми вже написали скаргу в "Київенерго", але її у нас не прийняли. Обіцяють все перерахувати. Але знову ж таки це тільки на словах", - додала Марина Савенкова.

Кабмін повернув платіжки назад

І таких прикладів по Києву і Одеській області, як визнав віце-прем'єр Павло Розенко перед засіданням Кабміну 16 листопада, сила-силенна.

"Зараз припинено розсилання платіжок, зокрема в Києві їх на рівні 15% тільки розіслали людям", - зазначив він.

Розенко підкреслив, що в платіжках була виявлена ​​помилка, в результаті якої тарифи були значно завищені.

Він вважає, що найближчим часом "Київенерго" перерахує вартість послуг і надішле громадянам правильні рахунки.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман відреагував більш жорстко.

"Якась дуже дивна помилка, коли дехто намагається розхитати ситуацію і нагнати істерію, з'являються платіжки з подвоєними цифрами... Будемо вважати, що це була помилка, і я б просив, щоб таких помилок з боку постачальників послуг щодо українських громадян не було. Вважаю, потрібно вибачитися, і попереджаю, що якщо ми будемо бачити, що десь у регіонах такі речі відбуваються, ми будемо дуже жорстко карати штрафними санкціями. І, я думаю, тут може бути питання кримінальної відповідальності за виставлення рахунків за неадекватними цінами... Не треба гратися", - попередив Гройсман.

Прем'єр назвав "шатунами" тих, хто влаштував таку диверсію. А міністр інформаційної політики Юрій Стець прямо пов'язав акції протестів з розсилкою платіжок з підвищеними цифрами. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков попросив передати йому всі необхідні матеріали, пообіцявши притягнути до кримінальної відповідальності "шатунів".

"Київенерго" не може обробити масив платіжок?

У Кабміні прямо назвали відповідальних за платіжний хаос. Це "Київенерго" і КМДА.

Ще напередодні в "Київенерго" визнали, що розсилання платіжок з неправильними розрахунками можливе через те, що компанія змушена обробляти мільйони договорів. Так, голова наглядової ради "Київенерго" Іван Плачков стверджує, що системні помилки трапляються через те, що "Київенерго" змушене обробляти мільйони договорів із киянами.

"Такого дива, як в Україні, в усьому світі немає, коли постачальник тепла укладає угоду безпосередньо з власником квартири. Як у світі роблять: є власник будівлі, так ось власник будівлі визначає організацію, яка є виконавцем послуг. І вже ця компанія працює з жителями, розподіляє це тепло за різними алгоритмами: якщо є лічильник - за лічильником, якщо немає - за квадратними метрами. А у нас зробили так, що кожну квартиру вивели безпосередньо на "Київенерго". А якщо мільйон договорів, уявляєте, як відразу обробити таку кількість квартир? Раніше це було в ЖЕКах, кооперативах, а зараз це робить "Київенерго", тому можливі такі помилки. Це кардинальна, системна помилка", - зазначає Іван Плачков.

Але чи немає тут політики? З огляду на те, що за "Київенерго" стоїть не хто інший, як олігарх колишньої Партії регіонів Рінат Ахметов (до слова, дія договору концесії по "Київенерго" (яке, по суті, належить Києву, але оперативний контроль над яким здійснює команда Ахметова) закінчується в 2017 рік).

Кабмін - головний «шатун»?

В інтерв'ю АСН Іван Плачков спростував будь-яку політичну підоснову того, що відбувається.

"Пан Гройсман може звинувачувати кого завгодно! І буде звинувачувати всіх! Жодної політичної основи немає! Я можу сказати одне. Уряд не тільки не керує паливо-енергетичним комплексом, він не може їм навіть управляти!.. Я хочу звинуватити пана Гройсмана! По перше, це він зробив теплокомуненерго і водоканали постачальниками послуг! По-друге, уряд наприкінці минулого року затвердив формулу, за якою розраховується тепло. Так, у "Київенерго" є проблеми. У нас більше 1 млн договорів, але не "Київенерго" винне", - різко сказав екс-міністр паливо і енергетики.

Він повідомив, що зараз вони розбираються, але, можливо, і помилок (в платіжках. - АСН) немає! "Адже встановлена ​​ціна на газ. Прийнято тарифи. Лічильники встановлені, так, не на всі будинки. Плюс потрібно пам'ятати, що ще з травня місяця заблоковані рахунки теплокомуненерго. Тому як ми можемо працювати в таких умовах? Ви б змогли?.. Зараз вони шукають винних! Такого не було ніколи, хоча я десять років як працюю, був і міністром паливо-енергетики, в "Київенерго"... Тепер вони знайшли "шатуна". Я можу сказати, що газу у нас немає, немає вугілля! А у нас вже листопад місяць", - попередив він.

Якщо винен Ахметов, нехай влада зателефонує йому

У свою чергу член комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олексій Рябчин також вважає, що не варто шукати "політичного шатуна". Причина тарифного "хитання" в корені.

"На мій погляд, Ахметов і політична сила, яку він фінансує зокрема, яка кричить про "скотиняцтво", не має ніяких проблем з владою! "Опозиційний блок" та інші квазіопозиційні сили постійно голосують разом з провладними фракціями. Якщо винен у цьому Ахметов, нехай влада набереться сміливості, підніме трубку й зателефонує йому, щоб запитати: хто винен у таких тарифах!" - запропонував нардеп в інтерв'ю АСН.

На думку Рябчина, не постачальник і не київська влада винні в "хитанні" рахунків на тепло. Це провина Кабміну, яку сьогодні він намагається з себе зняти.

"Коли влада взяла на себе політичну відповідальність підвищивши тарифи, тоді НКРЕ (КП) провела їх без будь-якого ринкового обґрунтування. У підсумку почали розсилати платіжки з тарифами, які абсолютно не обґрунтовані ринково. Сьогодні вони намагаються шукати "ворогів", обзивають їх "шатунами" тощо. Але народ у нас розумний. Ми сподіваємося довести в суді нашу правоту, домогтися скасування цих абсолютно необґрунтованих тарифів. А Кабмін просто намагається перекласти відповідальність на "Київенерго" і київську владу. Але винен у "хитанні" сам Камбін" , - упевнений нардеп "Батьківщини".

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Грошова нумерологія: як розрахувати особистий код фінансового достатку
Грошова нумерологія: як розрахувати особистий код фінансового достатку
За допомогою нумерологічних розрахунків можна легко змінити життя на краще Простий розрахунок особистого коду ....
12 монет: грошовий ритуал на Молодий місяць
12 монет: грошовий ритуал на Молодий місяць
Молод вважається дуже сприятливим для залучення грошей часом Щоб все вийшло, ми пропонуємо вам скористатися ри....
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Симоронський ритуал на гроші, любов та удачу
Якщо ви хочете змінити своє життя до кращого, так швидше, час братися за техніку симорон Симоронський ритуал д....
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Картини з фен-шуй: які з них приваблюють удачу, кохання та гроші
Не секрет, що всі речі в будинку мають енергетику — негативною чи позитивною Вчення фен-шуй підкаже, які карти....
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
більше матеріалів
/-0,361328125-/ /-pc-/
Top